Diskuse

Nejsem bývalý šprt!

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Díky za článek a dovoluji si přidat pár poznámek.

Souhlasím s Vámi v názoru o degradaci úrovně školství. Dle mého je to dáno trendem nivelizace, tedy všichni mají nárok na všechno.

Bohužel /nebo bohudík/ to není pravda. Jsou lidé, obdaření vysokým intelektem a tvořivostí a na druhé straně ti, kterým prostě toto dáno není. Když to píšu, není to podcenění té druhé skupiny, ale konstatování faktu, který všichni znají. Pak je ovšem hloupost ty první jaksi umenšovat a těm druhým říkat, že mají na totéž, jako ti první. Inkluze je kvintesencí právě napsaného.

Z vlastní praxe vím, že matka mentálně postiženého dítěte neustále tvrdí, že její chlapec bude právníkem a myslí to vážně, i když je on schopen ve 14 letech říci srozumitelně asi 5 slov. Kdokoli jí naznačí, že to tak asi nebude, je označen za hlupáka a nepřejícího člověka. Že tento postižený hoch bude brzdou celé třídy v rámci inkluse je nasnadě.

Je jasné, že školství se mění, ne však k lepšímu. Mám tři děti, všechny mají či studují VŠ, kterou si vybraly. Tvrdí, že jejich čas na gymnáziu byl ztracený, neboť je učili někteří kantoři, kteří jim nic nedali a ten čas, strávený v jejich hodinách, by lépe prožili v blízké hospodě. Byli však i tací kantoři, kteří by těch hodin měli mít i 3x tolik a měli by narvané třídy. Současné školství - myslím to základní a střední - prostě neumí rozlišit dobré a špatné kantory, nedovoluje jejich odlišné ocenění a tak se nelze divit, že nastává exodus schopných, o kterých píšete. Jako rodič jsem byl občas šokován na třídní schůzce, kdo to stojí přede mnou a vykládá mi cosi o schopnostech mého dítěte.

Oni zapálení kantoři asi nestačí, nejspíše vyhoří, pokud nedojde k nějaké podstatné změně. Mám však obavy, že se vůbec nerýsuje, protože školství - tedy složka nevýrobní a svým způsobem pro vládu nezajímavá - nebude nikdy preferovaným, byť všichni žvaní, jak je to důležité.

Přeji Vám mnoho sil ve Vaší práci, za níž máte můj tichý obdiv / a karmu za článek/.

4 0
možnosti