Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

Jakkoli máte pravdu, je třeba přiznat, že president Beneš se skutečně zasloužil o stát, a to hned dvakrát.

Největší jeho zásluhou bylo prosazení historických hranic na Versailleské konferenci a obhájení zisku alespoň půlky Těšínska.

Druhou jeho zásluhou pak bylo docílení anulace Mnichovské dohody Francouzi i Angličany, a to ex tunc, takže vítěznými mocnostmi pak nebyla za platnou považována ani na jediný den a vše, co se po Mnichově v pohraničí odehrálo, bylo tedy nelegální.

Třetí jeho zásluhou, již poněkud spornou, byl odsun českých a moravských Němců, jak ze Sudet, tak i z ostatního pohraničí a z vnitrozemských jazykových enkláv. Osobně to za zásluhu považuji, ale uznávám, že jiný na to mohou mít jiný odborný názor. (Emoční názory mne nezajímají.)

12 2
možnosti
Foto

V otázce odsunu mám jiný názor a obecně dekrety prezidenta Beneše považuji za předpisy protiústavní (můj osobní názor), které nemají žádnou zákonnou oporu v ústavním pořádku první republiky, na níž poválečné Československo právně navazovalo.

Odsun pak považuji za obyčejný akt pomsty s principem uznání kolektivní viny.

5 11
možnosti

28. 5. 2013 10:28

Tentokrat s vami, vlastne s Nakonecnym, naprosto souhlasim.

4 2
možnosti
JC

No, pan prof. Nakonečný píše, že v minulém režimu nesměl 20 let publikovat. Já jsem si ale někdy v roce 1982 nebo 83 koupil tehdy vydanou knihu Motivace lidského chování. Skvělá kniha. Ale jak to tedy bylo s těmi dvaceti lety zákazu publikace, to nevím.

5 0
možnosti
Foto

Pane kolego, dobré, ale schytáte to ..... :-P

5 9
možnosti
  • Počet článků 284
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.