Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Madqwert _liberalni komunista

26. 8. 2011 10:28
A Julius Fučík,

český novinář, literární a divadelní kritik a překladatel, popravený nacisty pro účast v protinacistickém odboji, to pro dnešní vládnoucí garnituru také není hrdina?

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

26. 8. 2011 10:34
Re: A Julius Fučík,

Julius Fučík byl také hrdina, a také poněkud kontroverzní. Jednak proto, že do své Reportáže napsal některé zjevné nepravdy, jednak proto, že nedokázal mlčet a prozradil gestapu část svých soudruhů. Nesoudím, konstatuji. :-/

1 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

26. 8. 2011 10:25
Nejspíš jsou to také hrdinové

ale připadá vám, že je jich mnoho? Já mám naopak tendenci souhlasit s Vondrou, že na to, jak krutý byl režim v padesátých letech, postavilo se mu na odpor velmi málo lidí. Je třeba si jich vážit, protože je jich málo a protože postavit se vražedné komunistické mašinérii vyžadovalo velikou statečnost. A nenechat se pak zlomit vyžadovalo obrovskou mravní sílu.

-

Myslím, že zbytečně hrotíte proti Vondrovi větu, kterou řekl a která je v podstatě pravdivá. A myslím, že pokud navrhne někdo na vyznamenání umučené a pronásledované lidi, které jste jmenoval, nebude to Vondra, kdo se proti jejich vyznamenání postaví. Připadá mi jako dobrý nápad připomínat tyto lidi, a vyznamenání by je připomenulo nepřehlédnutelně. Takže přes zbytečně konfrontační tón, máte u mě karmu. R^

2 0
možnosti

Danny boy

26. 8. 2011 12:01
Re: Nejspíš jsou to také hrdinové

Postavit se na odpor proti zabrání rodného statku by bylo hrdinství, kdyby nezůstalo jen při vraždění řadových občanů zvlášť surovým způsobem.

0 0
možnosti
CGV

Ctitel Giuseppe Verdiho

26. 8. 2011 9:56
Můj názor

Mašínové u mne hrdinové nejsou. Ale nejsem si jist, zda jsou hrdinové ti pánové, které uvádíte. Že je komunisté umučili? To z nich ještě hrdiny nedělá. Hrdinou je člověk, jenž se postaví proti zlu, proti běsnění přírodních živlů apod. s nasazením vlastního života. Hrdinou není ten, koho komunisté nebo fašisté umlátí k smrti z jiných důvodů. Například vyvraždění Lidic bylo strašným zločinem, ale popravení lidičtí muži nebyli hrdinové v pravém slova smyslu, protože zemřeli v důsledku zločinné zvůle okupantů, avšak nikoli v důsledku své vlastní hrdinné odbojové činnosti. Stejně tak můj dědeček jako politický vězeň, který ve vězení zemřel, nebyl hrdinou. Nebyl zloduch, ani hrdiay, ale náhodná oběť komunistické zvůle. Dokonce i mnozí komunističtí zločinci sami skončili na šibenici po zcela nazákonných procesech. Po právní stránce je poprava Slánského nebo Reicina stejně protizákonná jako umučení nevinných farářů nebo poprava Horákové. Přesto Slánský je komunistický zločinec a nikoli hrdina.

0 0
možnosti

Danny boy

26. 8. 2011 9:50
Naši politici

plivli do tváře všem občanům. Z průzkumů vychází, že 15-30% považuje bratry M za hrdiny. To jest - minimálně (!) 70% bylo proti vyznamenání. V této t. zv. demokracii to politiky nezajímá (abych nekřivdil někteří proti byli, ale asi jich bylo málo). Kdo konkrétně rozhodl o medaili? To bychom se měli všichni dozvědět!!

2 0
možnosti