Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
H

honer

15. 7. 2009 16:51
Hm...

Je jasné (a smutné), že cikány nikdo nechce zaměstnat, příčina je zřejmá a už mnohokrát diskutovaná. To je ale neopravňuje k dělání bordelu všude, kde se jich vyskytne víc pohromadě.

0 0
možnosti
1A

1049an

15. 7. 2009 16:52
Re: Hm...

Co mu proboha dáte za práci, jestliže se neumí ani podepsat? Navrhněte!

0 0
možnosti
MW

tonny_w

15. 7. 2009 16:49
Prodavačky apod...

Jen se zeptám.... Proč jsem nikdy neviděl Roma (romku) prodávat v zelenině, papírnictví nebo v trafice?  Proč netočí ve stánku zmrzlinu nebo neprodávají klobásy? Nebo brigády pro mladé: trhač lístků v multikině, prodavač v Mc.Donalds?   To nejsou profese na které je třeba mít maturitu. A přesto je romové nevykonávají. Proč???? 

0 0
možnosti
PP

ppelc

15. 7. 2009 17:07
Re: Prodavačky apod...

U McDonalda Romove normalne delaj.

0 0
možnosti
1A

1049an

15. 7. 2009 16:48
Skvělý článek ...

... z něhož plyne, že minimálně 3 (tři) Romové by pracovali, kdyby mohli. Já mám zase opačnou zkušenost, nabídl jsem nezaměstnané dceři jednoho souseda - Roma - práci asistentky. Věděl jsem, že otec je docela slušný člověk. Reprezentativní dívka, hezká, dobře oblečená se slušným vystupováním. Požadoval jsem pouze ochotu se učit s tím, že si ji co do práce s PC a vyřizováním běžné kancelářské agendy vycvičím. Měl jsem zájem ji vytáhnout do světa bílých a napomoci jí v rozjezdu, aby se mohla osamostatnit jako bílá a ne jako barevná. V 21 letech bohužel byla negramotná. Učit ji číst a psát bylo nad moje síly. Co s tím?

0 0
možnosti
MM

BlackAnonym

16. 7. 2009 11:28
Re: Skvělý článek ...

Tak kdyby jste si to po sobe precetl tak zjistite ze nemate opacnou zkusenost.

3 (tři) Romové by pracovali, kdyby mohli.

V 21 letech bohužel byla negramotná.

Tudíž by taky pracovala, kdyby mohla. Jenže ono to bylo nad vaše síly. Děláte jak jste ji chtěl vtáhnout do toho nádherného bílého světa.:-) A co jste pro to udělal? Co s tím? To je právě to co se má řešit! Né neustále dokola plácat jak se musí přizpůsobit a blabla. Todle musí ten náš sqelej bílej stát zařídit - aby dostali příležitosti - Ale to je cesta na třeba desítky let než vymřou xenofobní a primitivní názory na OBOU stranách.

0 0
možnosti
M

Monarcha

15. 7. 2009 16:06
Soukromý sektor

Výborný článek. Ta první část ukazuje na základní:

....je pro "naše" spoluobčany práce v soukromém sektoru? Není.

Druhá část ukazuje na další aspekt:...když už se práce najde ve státním sektoru a je doprovázená kontaktem s "většinovými" občany, jak oni ("většinoví") tento kontakt "přijímají".

Výborný článek. Některým zdejším diskutujícím bych doporučil se napřed nadechnout, zamyslet a teprve poté diskutovat.

0 0
možnosti
MS

wyatt

15. 7. 2009 17:04
Re: Soukromý sektor

já se nadechla a vydechla.a když si vzpomenu na své zkušenosti s romskými uchazeči o zaměstnání mi to není nic platné.Máme stavební firmu, takže na pomocné práce jsme najímali Slováky,Ukrajince a když nebylo zbytí i Romy.Zajímalo by mně, jak byste se tvářil vy, kdyby vám doporučený Róm,co je údajně pracovitý a bezproblémový,nafasoval montérky,rukavice,odpracoval jednu směnu a už jste ho nikdy neviděl, samozřejmě ty věci také ne? Nebo další přišel, že potřebuje zálohu,že nemá ani na oblečení,po zkušenostech s ním pošlete mistra,který mu věci zakoupí,Róm poděkuje a jde je vzápětí prodat do bazaru? Nebo nepřijde úplně jednoduše do práce,když ho sháníte,tak vám řekne,že je nemocný,samozřejmě bez potvrzení a že až se uzdraví,tak možná přijde,v čem je problém mistře? Za 15 let,co funguje naše firma si nepamatuju Roma se kterým  by nebyl problém.Ale fakt je ten,že posledních 5 let už je prostě nepřijímám.Radši vezmu Ukrajince,který třeba neumí 100% svou práci,ale je ochotný se učit a nekrade.

0 0
možnosti
TB

ThomasHKS

15. 7. 2009 16:05
Názor

Tedy dovolím si říct svůj názor. Za to, jakým jsou Romové problémem, si můžeme my sami především.Tedy ne přímo my, ale naši nedávní předkové. To my jsme se rozhodli přestěhovat Romy z maringotek do paneláku a zcela změnit jejich život, převychovat je.I jsme jim nadržovali, zničili byt..oni prostě byli zvyklí ělat si večer oheň....dostali nový. Atd. Narušili jsme jejich kulturu, prostředí..respktive jsme vůbec nechtěli akceptovat aby někdo odlišný odlišně fungoval v našem prostředí. A Romové odlišní jsou, mají jinou kulturu, vnitřní společenskou strukturu apod. Špatní lidé mezi Romy, kterí dřív občas ukradli někde na vesnici slepici, začali na dídlišti prodávat drogy, vykrádat trafiky apod. Ale oni na to sídliště nechtěli. My jsme jejich osud vzali do svých rukou...a ted ho ve svých rukou máme. Ale nehlásíme se tomu..jsou to přece ti špatní Romvé. Když se narodí malý ciká, od narození je špatný. Ve školce je za hajzla, ve škole je za hazla,..nemá téměř šanci být dobrým.

0 0
možnosti
TB

ThomasHKS

15. 7. 2009 16:12
Re: Názor

pokračováni: A ti kterým se to pevgede, to jsou opravdu silné osobnosti..lidé kteří se dokázali vzepřít osudu a našemu špatnému svědomí.Znám takové...Rom, který vystuduje vysokou školu, musí beýt nezměrně statečnější a silnější než jakýkoliv bílý spoluobčan...a tem salbým , kteří to nedokážou, to nemůžeme zazlívat...od malička je okolí má za hajzly a pokud nejsou nadprůměrně silní, hajzlama se opravu stanou. My je z nich děláme. Závěrem...neuznávám dělení lidí na bílém, řerné, žluté atd..jen dobré a špatné lidi.Je jasný, že mezi našimi (bílými) jsou hajzlové kteří jiní nebudou...stejně jako mezi žlutými, černými. Ale konkrétně v romské mnešině to mají dobří lidé velmi těžké...od malička nedostanou kolikrát šanci být dobrými lidmi.Je to situace, která nemá systémové řešní..každý musí začít sám od sebe, chovat se slušně, chápet a odpouštět.

0 0
možnosti
O

oranzovabandaska

15. 7. 2009 15:40
No a co ..

Vazeny pane, nejak nechapu pointu pribehu ( ehm chapu ale zda se mi primitivni ). Ja osobne nerozdeluji na lidi bily a cerny ale na slusny a neslusny. A sorry kdyz nasi cikani usilovne 40let pracuji na svem image necht se nedivi ze za sve PR sklizi uspechy. Kdyz potkam cikana chovam se k nemu slusne do te doby nez se zacne chovat neslusne on. Slusnost neni slabost ... Problem je ze vetsina cikanu se chova jak zver a tech par slusnych holt trpi ..

0 0
možnosti
0

0182

15. 7. 2009 15:39
příspěvek

vím sice že přiliju do ohně ale mám kamaráda (spolužáka) ze střední školy, maturoval s vyznamenáním a celkově bezva kluk jenže měl smůlu, je rom. Nedávno jsem s ním po letech mluvil telefonem a bavili jsme se i o práci. Kdykoliv sháněl slušnou práci za slušné peníze tak narazil, po telefonu i písemně vše OK, že prý ho berou všema deseti, až do chvíle než přišel osobně, v tu chvíli byla náhle všechna místa obsazená.  Naštěstí není línej tak dělá ve stavebnictví tušim sádrokrtony atd.

Co si o tom myslím? když i ostatní romové, kteří chtějí něco dokázat, vidí přístup naší společnosti k těm co se snažili před nimi tak se ani nedivím, že to vzdají dřív než začnou, a raději jdou rovnou k lopatě.

0 0
možnosti
D

dr__NO

15. 7. 2009 15:42
Re: příspěvek

kéž by pracovali všichni alepoň u těch lopat

0 0
možnosti
D

dr__NO

15. 7. 2009 15:38
příbehy

tohle jsou jakési příběhy z 90. let, cestrující nadávající na cikanského průvodčího, to je dneska nemožné a já s takovým průvodčím občas jezdím a neslyšel jsme jedinou nadávku

a dnes? cikánku prý pořezali nacisti na prsou - hákové kříže, ukázala na boku nějaké patvary, které nejsou ani hk a nebyla to ani češka

cikánka viděla jak z tmavého auta házeli zápalnou lahev se slovy cikáni shoříte, našlo se auto, našli se lidi, nic z toho neudělali

0 0
možnosti
MB

pointre

15. 7. 2009 15:42
Re: příbehy

jenže máme teď obrácený rasismus. Když si já 190cm/100kg vemu tričko s nápisem jsem hrdý na to že jsem bílý - budu rasistou, potažmo, vlasy mne opustili přírodní cestou již před drahnou dobou :)

Když to udělá kdokoliv s tmavší pokožkou, ale změní nápis na - jsem hrdý na to že jsem černý - bude cool, in a já nevím co moderního ještě

0 0
možnosti
MB

pointre

15. 7. 2009 15:33
a co takto?

Před poměrně nedávnou dobou se v ČR (ČSSR) začali objevovat vietnamci. Nikterak populární, ale svoje místo si našli. Ano občas šidí daně, občas nějaká marihuana, zlatí nejsou ale kdo z nás je, že :) Jsou zde cca 30 let, možná o něco víc, lidé nadávají na sh1ty co prodávají, mají srandu z toho že vaří psy atd.. srandy kopec, ale svoje místo na slunci si jak se zdá, přes všechen ústrk našli.

Prosím Vás všechny, jak dlouho jsou tu cikáni? Několik století? Tak co je tedy špatně??? Jen řečnická otázka, víme to jistě všichni :)

Jsou tedy češi rasisti? nebo špatná zkušenost s někým kdo se ODMÍTÁ snažit? Podle starších zápisů byli cikáni poměrně slušní řemeslníci, tak kde jsou? Na soc dávkách, kde jinde, a v Kanadě byli ještě lepší tak hurá tam :)

0 0
možnosti
MB

pointre

15. 7. 2009 15:44
Re: a co takto?

mluvím obecně, bohužel tím ubližuji několika velmi slušným, kvalitním lidem z romské komunity které znám už dlouhou dobu

0 0
možnosti
PM

kimos

15. 7. 2009 15:17
zase ty pindy o "pracovitych" romech

Ja bydlim na Smichove a zadne takove neznam.....

0 0
možnosti
MM

BlackAnonym

15. 7. 2009 15:23
Re: zase ty pindy o "pracovitych" romech

No vídíš já zase nikdy neviděl žádnýho vyholenýho extrémistu, který by měl nějakého koníčka/zábavu. Asi to teda bude souviset uplně stejně.;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 284
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.