Psáno uprostřed ramadánu aneb Ohrožují nás muslimové půstem?

31. 05. 2018 23:26:33
Muslimové ať si během ramadánu vezmou dovolenou, prohlásila nedávno dánská ministryně pro integraci Inger Støjberg. Tím se stala černou skvrnou nejen dánské, ale celé evropské politiky, hned vedle Viktora Orbána či Marine Le Pen.

Dánská ministryně Inger Støjberg je přesvědčena, že v době ramadánu, tedy v období muslimského půstu, mohou být muslimové v některých profesích nebezpeční sobě i svému okolí. V komentáři pro dánské noviny BT napsala:[1] „Nemůže se 18 hodin postit a zároveň například bezpečně řídit autobus.“

V čem vidí paní ministryně problém? V samé podstatě ramadánu a v pronikání cizorodých, nepřijatelných prvků do struktur evropské civilizace.

Nejdříve se zmíním, co ramadán je a co není.

V žádném případě se nejedná o muslimskou obdobu křesťanské doby postní, jak se pokoušejí tvrdit někteří modernističtí teologové či tzv. religionisté. Křesťanské postní období je čtyřicetidenní doba před velikonočními svátky. Vlastní půst nespočívá v dlouhém hladovění. Jedná se spíše o újmu v jídle, tedy dbát na nepřejídání se. V pátky by se mělo daleko více než v jiná období, dbát na půst od masa. Přísné posty jsou pouze dva, popeleční středa a Velký pátek, kdy se vyžaduje újma v jídle a přísný půst od masa. Tedy opět žádné hladovění.

Ramadán je pravým opakem. Muslimové během ramadánu slaví údajné první zjevení Koránu Mohamedovi. Proto se po celý měsíc dočasně zříkají některých pozemských potřeb. Vlastní půst trvá od rozbřesku do západu slunce. Jelikož se navíc jedná o období časově pohyblivé, v jednotlivých letech je jeho hodinové trvání dost proměnlivé, přičemž ještě závisí na zeměpisné poloze. Například v loňském roce trval půst v Reykjavíku a to celých 20 hodin. Naopak nejkratší ve stejném roce byl v Indonésii, nacházející se v rovníkovém pásmu, a trval pouhých 13 hodin. Půst každý den začíná za úsvitu při první ranní modlitbě a trvá až do svolání na večerní modlitbu při západu slunce. Po tuto dobu je muslimům zakázáno jíst a pít, včetně jiných striktních omezení, jako například sex. První jídlo tedy mají až po večerní modlitbě a poslední před první ranní modlitbou.

Po celodenním hladovění a žíznění během noci muslimové dohánějí, co přes den zameškali. Jelikož ramadán je svátkem radosti, hodně muslimů velkou část noci věnuje obžerství a nevázanému veselí, aby s prvními slunečními paprsky se opět pokrytecky postili.

Tady už vážený čtenář asi chápe obavy dánské paní ministryně. Lidský organismus není přizpůsoben na dlouhé hladovění v kombinaci s obžerstvím a to opakovaně po dobu celého měsíce. Každý člověk je po fyziologické stránce zcela jedinečný a proto takový drastický zásah do životosprávy snáší každý jedinec jinak. Nedovedu si představit, že například řidič dálkového autobusu nebo strojvedoucí rychlovlaku typu TGV, dokáže udržet náležitou pozornost během dvacetihodinového hladovění, přičemž se navíc pořádně nevyspí, protože v noci se raduje s bratry ve víře. Nebo třeba muslim – lékař? Nechali byste se od něj operovat v ramadánu? Já určitě ne.

Právě na toto nebezpečí poukazuje paní ministryně. Dánští muslimové ovšem její obavy prohlašují za absurdní. Podle nich muslim zřejmě nemusí jíst a spát. Žasnu nad touto slaboduchou logikou. Ledaže by v tom byl záměr. V případě nehody zahynou nevěřící džauři. A muslim, který to zavinil? Ten se odebere rovnou k Aláhovi, protože dodržoval ramadán.

Ministryně Inger Støjberg je známá svým velmi tvrdým a nekompromisním postojem k migrantům. Patří tak k hrstce evropských politiků, kteří si uvědomují, že Evropu musíme stůj co stůj uchránit před infekcí cizorodých a nepřátelských kultur. V již zmíněných novinách rovněž napsala:[2] „Jsem upřímně přesvědčená, že by muslim v moderní společnosti, jako je ta dánská, měl přemýšlet o důsledcích, které vyplývají z toho, že dodržuje ramadán. ... Nechci dánským muslimům brát možnost dodržovat jejich náboženství a svátky, ale chtěla bych je požádat, aby si během postního měsíce ramadán brali dovolenou.“ S těmito slovy paní ministryně musí každý Evropan, kterému na Evropě skutečně záleží, pouze souhlasit.

Ministryně Inger Støjberg nepoukazuje pouze na bezpečnost práce, ale také na produktivitu. To spolu jde ruku v ruce. Pokud budeme v těchto záležitostech, které zdaleka nejsou triviální, stále ustupovat, prorůstání cizáckých novot bude stále intenzivnější.
V této souvislosti je třeba mít na paměti také povinnost muslimů modlit se pětkrát denně. Zastaví muslim řídící rychlovlak soupravu a cestující počkají, až se pomodlí? Přeruší chirurg operaci a pacient počká, až pan doktor vzdá úctu Aláhovi? Snad přitom nezemře, snad. Že je to absurdní? Přál bych si, aby bylo. Bohužel, objevují se již tvrdé náznaky toho, co nás může v brzké budoucnosti potkat.

Například koncem roku 2015 došlo ke střetu muslimských dělníků s vedením agrárního koncernu Cargillve ve Spojených státech.[3] Příčina? Spor o modlení. Úsměvné? Ani v nejmenším. Somálští muslimové protestovali, že se nemůžou modlit tak často, jak by chtěli, protože firma jim neumožňuje z tohoto důvodu přerušovat práci. A také by se chtěli modlívat ve větších skupinkách souvěrců. Proto 190 muslimských zaměstnanců vstoupilo do stávky, za což dostali vyhazov. Zatím to firma ustála. Zatím.

Že je to do Ameriky daleko? Tak zůstaňme doma. Stačí zajet do lázní Klimkovice[4], kde se už dávno soustředili na arabskou klientelu a tomu přizpůsobili nejen halal jídelníček, ale také harmonogramy procedur včetně zřízení modlitebny. Schází jim tam už jen minaret a ječící muezin.

Na závěr ještě vysvětlení titulku. Letošní ramadán trvá od 16. května do 14. června. Tedy jsme právě uprostřed.

[1] https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/472857-chcete-dodrzovat-ramadan-vezmete-si-dovolenou-zada-danska-ministryne.html

[2] dtto

[3] https://echo24.cz/a/iwYR2/spor-o-pauzy-na-modleni-skoncil-vyhazovem-190-muslimu

[4] https://pijacek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=494034

Autor: M. K. Pijáček | čtvrtek 31.5.2018 23:26 | karma článku: 42.63 | přečteno: 3021x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 32.67 | Přečteno: 501 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 27.98 | Přečteno: 1708 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 267 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.21 | Přečteno: 197 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.80 | Přečteno: 263 | Diskuse
Počet článků 284 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2236

Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...