Lidé nejsou ani idioti, ani tupci, pane Němečku!

3. 03. 2016 17:17:17
V rámci antizemanovského tažení má lidovecký lídr na Praze 8 pro podzimní volby, Tomáš Němeček, téměř tři miliony občanů této země za neschopné správně se rozhodnout. Tedy za idioty, hlupáky a tupce.

Tento právník, novinář a lidovecký kůň pro letošní říjnové volby na webu Hospodářských novin zastává názor, že přímá volba prezidenta byl omyl, tedy že lidé si nedokážou správně vybrat. Z toho plyne závěr, že více než dva a tři čtvrtě milionu voličů jsou neschopná, nesvéprávná a manipulovatelná individua. Jinak řečeno stádo hlupáků, idiotů a tupců.

Podle Němečka je nutné, aby sté výročí vzniku samostatné republiky, která byla demokraticky rozbita před dvaatřiceti roky a tedy de facto už neexistuje, jsme oslavili tradiční, tedy parlamentní volbou hlavy státu.

Důvodem je manipulativnost voličů, tedy jakási verze tzv. stádového efektu voličů. Jenže právě při volbách, kdy se každý rozhoduje sám za sebe, je toto nanejvýš sporné. V této souvislosti tento jurisdoktůrek vyčítá pánovi z Hradu spanilé jízdy po republice a jeho oblibu v naslouchání jásotu plebsu. Jenže tuto slabůstku měl i jeho předchůdce a do určité míry také pan předpředchůdce.

Samozřejmě, pan Zeman není žádná výhra. Jenže bylo z koho vybírat? Vždyť po prvním kole si volič mohl vybrat mezi Ďáblem a Belzebubem. Já současnému pánovi z Hradu hlas nedal. Kdybych dnes měl na výběr stejnou dvojku jako před třemi roky, asi bych jej s velmi těžkým srdcem podpořil.

Říká, co si myslí

Bohužel, jedná se ale v současnosti o téměř jediného vrcholového politika, který se nebojí nazvat věci pravými jmény. Tím nemyslím jeho vulgární slovník. Ostatně jeho tehdejší rival se vyjadřuje také velmi jadrně.

Ať už se jedná o „bojovnice za lidská práva“ Pussy Riot, které znesvětily křesťanskou katedrálu a pošlapaly tak nejsvětější city ruských věřících.

Ať už se jedná o mizernou armádu, která nás není schopná ubránit. Samozřejmě, na vině nejsou ti kluci v zeleném, ale docela někdo jiný. A pán z Hradu dokáže ukázat prstem.

Ať už se jedná o neschopnosti současného kabinetu razantně řešit problémy s imigranty. Souhlasím s pánem z Hradu, že naší povinností je schopnost a také chuť ubránit se proti cizincům a jejich kultuře. Jinak nemáme právo na vlastní existenci. Dříve se tomu říkalo vlastenectví, dnes xenofobie či dokonce nacismus. V nejlepším případě je zastánce takového názoru agentem Kremlu.

Ostatně, jeho předchůdce Klaus rovněž říkal to, co mnozí politici, zvláště ti z Bruselu, neradi slyšeli. Podobně se vyjadřuje i po odchodu z politiky.

Je parlamentní volba lepší?

Stěží jde zapomenout na nechutnou taškařici, při poslední parlamentní volbě hlavy státu. V únoru 2008 byl Václav Klaus zvolen až ve třetím kole, tedy na šestý pokus. Šmírování včetně fotografování poslanců, jak volí, sledoval celý národ v přímém přenosu. Jestli toto byla podle Tomáše Němečka důstojná volba, pak to o něčem svědčí.

Zahraniční politika

Klaus, stejně jako Zeman, byl prezident navýsost narcistický. Kecal do všeho bez ohledu na meritum věci, bez ohledu, zda tomu či onomu rozuměl. Premiéři Topolánek s Nečasem z něj byli nešťastní, protože tento parlamentně zvolený prezident si dělal svou vlastní zahraniční politiku. Takže dělal to, co se vytýká současnému pánu z Hradu.

Dalo by se toho na adresu parlamentního prezidenta Klause vytáhnout stejně tolik, ba možná i víc, než na tupci a hlupáky zvoleného prezidenta Zemana.

Prezidentské milosti

Něco však na Zemana nemá nikdo z jeho předchůdců. Neplýtvá prezidentskými milostmi. Udělil zatím jednu jedinou. Klaus sice neplýtval tolik prezidentskými milostmi, jako humanista Havel, ale je mezi nimi i několik kontroverzních milostí pro tuneláře. Bezprecedentní amnestií pro grázly a mafiány dal demokracii v naší zemi řádně na frak. To stádem zvolený Zeman neudělal a věřím, že také neudělá. Bohužel, nesmyslnou amnestii udělil i první polistopadový prezident. I když u něho se jednalo spíš o politickou nezkušenost či naivitu a především o dobrou vůli.

Kamarádství s Moskvou a Pekingem

Do Ruska jezdil parlamentně zvolený Klaus stejně, jako tam jezdí nesvéprávným stádem zvolený Zeman. Líbánky s Číňany nebyly cizí ani Klausovi. Dokonce se jich neštítí ani vládnoucí sociální demokrati. Sobotkův poradce Tvrdík je v Číně jako doma. Lidovecký lídr Němeček také Zemanovi vyčítá, že „Prezident republiky zve svůj protějšek, generálního tajemníka ústředního výboru Komunistické strany Číny, na znamení "osobních sympatií" do Lán. Je to pocta vyhrazená nejbližším spojencům a pro Miloše Zemana bude znamenat jeho vrchol letošního roku.“ Bohužel,tady pan Zeman šlápnul vedle, takže v tomto bodě s panem Němečkem výjímečně souhlasím.€

Ostuda v EU

Zeman dělá ohromnou ostudu naší zemi v EU a v USA. Jenže Klause v Bruselu rovněž nikdy nemuseli, stejně jako Zemana. Stále doznívají Klausovy obstrukce s Lisabonskou smlouvou. A amerického velvyslance urazil Klaus stejně jako Zeman.

Parlamentní volba či volba stádem?

Je tedy parlamentem volený prezident větší zárukou dobrého výběru, než stádem volený Zeman?

V obou případech jsou tady rizika či úskalí. Je docela možné, že při příští přímé volbě prezidenta se nestane obyvatelem Hradu Miloš Zeman, ale třeba Andrej Babiš. Jeho stádo je stejně početné, ne-li početnější, než to Zemanovo. Zatím. Tak to bych bral raději Zemana.

Toto riziko neeliminuje ani parlamentní volba. Zvláště, kdyby se prosadila volba tajná. Dovedu si představit, kolik poslanců a senátorů by vkládalo do Andreje Babiše své naděje. Peněz na jejich koupení tento případný prezidentský kandidát má dost. Tímto jej v žádném případě nechce z něčeho takového podezírat. Jenom uvažuji, co se mohlo, kdyby se mohlo.

Malá poznámka: Všem, co se do mne budou strefovat, že jsem Zemanovec, Putinovec, agent Kremlu, doporučuji své dřívější blogy a komentáře k nim. Tam jsem antikomunista, konzervativec, bigotní katolík. Tak jim přeji hezký den.

A ještě jedna poznámka: Komentáře v diskuzi se zabývají především prezidentem Zemanem. Zdá se mi, že někteří diskutující čtenáři nepochopili, o čem jsem psal. Tématem článku je názor pana Němečka o přímé volbě prezidenta. Já tvrdím, že parlamentní volba nedá záruku na lepší výběr, než volba přímá. A že nemyslící stádo voličů se ničím neliší od nemyslících poslanců, velmi dobře placených z našich daní.

Autor: M. K. Pijáček | čtvrtek 3.3.2016 17:17 | karma článku: 35.80 | přečteno: 1742x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 14.83 | Přečteno: 79 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 19.10 | Přečteno: 619 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 14.12 | Přečteno: 191 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 158 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.10 | Přečteno: 232 | Diskuse
Počet článků 284 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2236

Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...