Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Halal Sanatoria Klimkovice

Pokud se chystáte na lázeňský pobyt v Klimkovicích, zopakujte si arabštinu a nesmíte nezapomenout ani na modlicí kobereček. Těšte se také na vynikající halal kuchyni. Jenom ječícího muezzina tam prý dosud nemají.

ČT v nedělních událostech odvysílala reportáž o zdravotní turistice u nás. Úvodní část reportáže věnovala sanatoriím v Klimkovicích. Struktura reportáže dělala dojem, že se jedná o práci na objednávku, poněvadž se tzv. mezi řádky dala odposlouchat jenom chvála. Nevím, možná to byl pouze můj dojem.

Velkou část klientely Sanatorií Klimkovice tvoří zahraniční pacienti, kteří nahradili úbytek pacientů našich. Ano, tomu bych věřil, poněvadž se jedná o důsledek nesmyslné reformy lázeňství, provedené exministrem Hegerem za Nečasovy vlády. Tak se chová řada jiných lázní. Jenže prudce roste zájem Arabů o tyto lázně, za což Hegerova reforma už nemůže. Jedná se dle všeho marketingovou strategii majitelů. Jenom za první měsíc tohoto roku do Klimkovic zavítalo téměř šedesát Arabů. V Klimkovicích se přizpůsobili jejich zájmu a šli podstatně dál, než jinde a pro klientelu z arabského světa vytvořili co nejlepší podmínky. Většina nápisů je přeložena nejenom do angličtiny, ale rovněž do arabštiny. A  novým klientům se přizpůsobil také jídelníček. Tamější kuchař, Jan Kutala, k tomu říká:

„Máme tady certifikované maso halal, které je vhodné pro arabskou klientelu.“

Vedení lázní muselo přizpůsobit i vlastní programy rehabilitací, a to především v délce péče. Ředitel Gulf Services Center, Hussam Abdulla, to vysvětluje: „… protože oni mají krátká doba tady.“

Co to všechno znamená pro naši, českou, klientelu a v čem spočívají ty podmínky pro „arabská návštěvníci,“ to už reportéři ČT, jak je jejich zvykem, cudně zamlčeli.

Bohatí Arabové jsou pro majitele lázní daleko zajímavější, než pacienti naši. Zdravotní pojišťovny nevlastní naftová pole, takže platby za naše lidi se řídí bodovým systémem, který je pro majitele těchto zařízení daleko méně atraktivní. Klienti zdravotních pojišťoven také daleko víc hledí na každou utracenou korunu. To se samozřejmě netýká samoplátců, kteří se obvykle nerekrutují z řad obyčejných lidí. Proto také, v zájmu civilizace a multikulturalismu, se vytvářejí další pomyšlení nové klientele. Muslimská modlitebna, patřičně vyzdobená a vybavená Korány v arabštině i češtině je samozřejmostí. Nepodařilo se mi zjistit, zda je tam rovněž křesťanská kaple včetně křesťanské duchovní služby. Dovolím si o tom pochybovat. Křesťanští pacienti budou mít určitě hlouběji do kapsy, než Arabové, takže asi nic. Navíc by to mohlo urážet vzácné muslimské návštěvníky (!).

Další věcí, která pozvedá jméno Sanatoria Klimkovice v arabském světě, je rovněž odpovídající kuchyně. Pro tuto klientelu se používá výhradně certifikované halal maso. Svého času Hussam Abdulla pro Hospodářské noviny řekl, „… že naprostá většina arabských hostů se zajímá o to, co jedí. Pokud nemají jistotu, že je maso připravené předepsaným způsobem, jedí třeba celý několikaměsíční pobyt jen ryby a zeleninu. Nespokojenost se stravou se pak projeví na jejich psychice, a podle zástupců lázní v důsledku i na výsledku léčby.“ Provozní ředitel sanatorií Marek Baláž řekl, že kuchaři dokážou arabským klientům vařit i na přání. "Denně se kuchaři s klienty domlouvají přímo v jídelně, co jím uvaří druhý den, na co mají chuť," řekl Baláž. Je zřejmé, že něco podobného by si pacienti zdravotních pojišťoven určitě dovolit nemohli.  Kromě toho se musí arabské klientele přizpůsobit i doba výdeje jídla, zejména v období ramadánu. S tím musí počítat rovněž lékaři a přizpůsobit dle toho procedury. Tak by mne zajímalo, jakou stravu by mi tam předložili o Velkém pátku. Zda by respektovali nejvýznamnější den pro věřícího křesťana.

Certifikace halal masa spočívá v tom, že je nakupováno od dodavatelů, kteří mají výjimku ze zákona č. 246/1992 Sb., kterou každoročně těmto dodavatelům uděluje ministerstvo zemědělství.

V čem je vlastně problém? Pro tuzemské řezníky platí velmi přísné předpisy plynoucí z uvedeného zákona, které stanovují způsoby, jakými lze usmrcovat jatečná zvířata. Jednu z mála výjimek však tvoří rituální porážky zvířat z důvodů náboženských. Každý normální člověk obvykle souhlasně kývne hlavou, poněvadž často netuší, co to obnáší. Do povědomí naší populace se tyto informace dostávají až v poslední době a to nejrůznějšími pokoutními kanály, především po sociálních sítích. Žádná z televizí se doposud, úpad je mi známo, neodhodlala ukázat divákům, jak takové rituální usmrcení zvířat probíhá. Je to skutečně otřesná podívaná. Já osobně jsem asistoval u porážek mnoha prasat při domácích zabíjačkách, ale na toto nemám žaludek. V podstatě se jedná o podříznutí zvířete bez předchozího omráčení. Smrt nastane až po chvíli z důvodu vykrvácení.

Dovoluji si upozornit, že se nejedná o několik málo kusů utýraných zvířat, ale o tisíce. V naší zemi, kde při domácí zabíjačce pod hrozbou velké pokuty nesmím prase omráčit ranou palicí do čela, jak se to dělávalo kdysi, zabíjejí se tisíce a tisíce zvířat rituálním způsobem ve jménu svobody vyznání a jakéhosi pochybného sluníčkářského multi-kulti. Co na to ochranáři? Svého času dali k soudu potrhlého politika, který snědl živého brouka. Ale rituální porážky jim nevadí?

Ale vraťme se ke Klimkovicím. Dost se mluvilo o ruských Karlových Varech. O muslimských Klimkovicích se zatím cudně mlčí. Jenže to nejsou pouze Klimkovice. Nedaleké známé lázně Darkov musulmanskému šílenství propadly ještě dřív, než Klimkovice. Je pouze otázkou času, kdy v těchto léčebnách vzniknou mešity a kdy tam začnou ječet muezzini.

 

 

 

Autor: M. K. Pijáček | středa 17.2.2016 20:20 | karma článku: 41,49 | přečteno: 29398x
  • Další články autora

M. K. Pijáček

Dnešní stávka nebyl debakl, pane Plago

Dle soudu mnoha kantorů je pan Plaga nejhorším ministrem školství všech dob. Snad dokonce horším, než byla Kateřina Valachová. Přitom tento člověk se odvažuje tvrdit, že dnešní stávka učitelů je debakl!

6.11.2019 v 13:56 | Karma: 23,49 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Kdo za to může aneb Když pojem vlast se nenosí

Jsme v Česku, kde pojem vlast se nenosí. Jsme v Česku, kde národní hrdost, kterou mají jak Rusové, tak Američané, se zaměňuje za pálení trenek na Hradě a za strkání vlajky do vagíny. Kdo za to může? Prý učitelé a rodiče. Jen oni?

10.8.2018 v 14:30 | Karma: 38,93 | Přečteno: 2274x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

To by mohlo stačit, pane Miloši Zemane! Běžte se léčit!

Když jsem Vám ve druhém kole prezidentských voleb se zaťatými zuby dal hlas, nebyla totiž lepší volba, myslel jsem si, že už mne nemůžete ničím překvapit. Ani ve snu mne nenapadlo, že volím člověka zřejmě duševně chorého.

14.6.2018 v 17:08 | Karma: 41,01 | Přečteno: 5210x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Hovězí rozhodnutí bruselské

Na základě pravidel přicházejících z Bruselu jeví se dost pravděpodobným, že nelegální migranti, kteří překročí hranice EU bez náležitého veterinárního osvědčení, můžou být utraceni.

5.6.2018 v 22:47 | Karma: 36,04 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Trenýrky, hymna, vagina a espézetka

Zatímco zneuctění symbolů naší vlasti, za kterou tisíce našich spoluobčanů položily život, je považováno za uměleckou invenci, nepochopenou chátrou z umlčované většiny, přelepení symbolu EU na espézetce je málem kriminalizováno.

3.6.2018 v 17:51 | Karma: 47,02 | Přečteno: 7352x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 284
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.