Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

malicky Tsu

21. 7. 2009 15:55
příběh první

... z toho prvního příběhu akorát vyplývá, že Váš zaměstnavatel je rasista. A Vy jste pod jeho pohrůžkou obě pomocné dělnice nezaměstnal - z důvodu jejich rasy. Nechci Vás tady moralizovat, jen bych to přirovnal k situaci vojáka, který se nepostaví proti špatnému rozkazu...

0 0
možnosti

Prst29

21. 7. 2009 12:56
Posilaji deti do skol, chteji pracovat...

Taky pridam jeden zazitek s romama. Mohl by byt klidne pribehem cislo 3 v clanku:

Pracuji ve vodohospodarske firme na pozici projektanta. Na lonske leto jsem si vzal k praci navic brigadu a jezdil jsem do C. Krumlova s kamaradem promerovat stavajici kanalizacni sachty. Vetsinou jsme jezdili po praci, ale par dnu jsme merili i dopoledne. V jeden takovy den jsme se kolem 10:00 dostali v panelovem sidlisti k jednomu panelaku. Sotva jsme zvedli viko sachty (pri pobouchavani palici na poklop na sebe krasne upozornite), zacalo se v panelaku otvirat jedno okno za druhy a z oken zacala vykukovat jedna cernovlasa hlava za druhou. Takovej rez cikanskou komunitou jsem jeste nevidel. Od 6-ti do 50-ti let, muzi, zeny...proste kompletni vekova kategorie obou pohlavi. Znovu pripominam, ze bylo 10:00 vsedniho dne. Zavery necham na kazdym z vas...

0 0
možnosti

jiricek19

21. 7. 2009 14:53
Re: Posilaji deti do skol, chteji pracovat...

Jednoznačně měli všichni dovolenou, ale na rozdíl od nás "gadžů" neutrácejí prachy za výlety k moři (opalovat se nepotřebujou), ale šetří si na letenky do Kanady. :-P

0 0
možnosti

evon

21. 7. 2009 8:44
Vaše zjevná snaha omluvit cikány je trapná, pane.

Ano, možná je i pár cikánů, kteří chtějí pracovat, ale o nich se nelze z hlediska statistiky bavit. Bavit se musíme o jejich většině, o jejich mentalitě, kterou mají vrozenou a s čím se nedá hnout, leda bychom změnili jejich DNA!!

Já vám zase řeknu, co jsem zažil třeba minulý týden na koupališti v Berouně:

Hordy neplatících cikánů, které NIKDO NEVYHODIL, protože se jich bál. Výrostci házeli holky v džínách a špinavých teniskách z legrace do bazénů, klidně i přes opatrné napomenutí od správce koupaliště. Policajty na ně ani nevolají, museli by tam prý jezdit pořád. Bavím se o svinčíku, papírech, roztrhaných a poházených kelímkách od piva, který po těchto tlupách všude zbyl. Bavím se o tom, jak cikánské matky uvelebily svá batolata do brouzdaliště na oplachování nohou, aby měly klid a hodiny a hodiny si jich nevšímaly, a jak z nich na dálku táhl alkohol. Bavím se o tom, jak ve čtvrtek rozmlátili skleněnou výplň okénka u pokladny a vykradli kasu. A to je zase moje zkušenost, vážený pane.

0 0
možnosti

BartCicu

20. 7. 2009 17:25
češi nejsou rasisté?

Samozřejmě že jsou ve velké většině...napovídá tomu i stará česká mentalita, češi totiž 300 let jsou porobováni, tak nejslabší si vždy hledají ještě slabšího Rv

0 0
možnosti

Cartimundau

20. 7. 2009 13:42
určitě

existují i romové, kteří pracovat chtějí a určitě to mají složitější.....ale jen vinou těch "svých", protože s nimi má většina zaměstnavatelů špatné zkušennosti....

0 0
možnosti

framy

20. 7. 2009 13:51
Re: určitě

ano,všechny tři znám.

0 0
možnosti

gaDzin

20. 7. 2009 13:10
Pohadky

Tyhle pohadky si nechte pro kanadsky naivky

0 0
možnosti

Ghost.78

19. 7. 2009 21:14
Ja ma taky zkusenost...

Pracoval jsem v jedne nejmenovane firme v Pardubicich a romove tam nemeli problem ziskat praci, byla to jednoducha manualni prace, ovsem byl tam prisny rezim v tom smyslu ze si nemohli kdykoliv odejit od prace.

Nekteri romove to vydrzeli, nekteri ne a casto se jeste behem zkusebni doby staly nemocnymi a kdyz se to opakovalo, ak se s nima zamestnavatel rozloucil.

Take tam byli agenturni zamestnanci z ciziny, zejmena ze Slovenska a nekteri romove ani neumeli cist a psat a tak museli okamzite "odejit".

Pak tam prijmuli agenturni romy z Bulharska a to bylo to nejhorsi co mohli udelat. Nizke vykony, nulova pracovni moralka,  nemluve o  minimalnich znalostech cestiny. Dochazelo k nasili(znasilneni jedne slovenky, utok na ridice autobusu, poniceni auta vedoucimu), takze po nejakem case se s nimi taky museli rozloucit.

Misto nich zacali prijmat agenturni asiaty a to take nebyla vyhra. Najednou byly pripady zloutenky, tuberkulozy atd.

0 0
možnosti

Ghost.78

19. 7. 2009 21:26
Re: Ja ma taky zkusenost...

Sice vsichni romove nejsou stejni a nemuzem je hazet do jednoho pytle, ale neduvera je na miste, protoze drtiva vetsina z nich jsou ti spatni a zneuzivaji socialni system.

Pracovat se jim chce casto jen kdyz z toho maji okamzity zisk(proto je vidame sbirat jablka v prikopech, ktere ani nejsou jejich). V dobe kdy dostali socialni dacky poradaji mejdany, kaslou na vychovu deti. jejich deti maji problemy ve skolach a pak je nizke vzdelani limituje pri shaneni prace a opet dojde na soc. davky. Nekteri se i zadluzi a kdyz uz dluhy dosahnou velkych rozmeru, tak se snazi o azyl v cizine a tam opet zneuzivaji soc. davky. Pak kdyz se vrati, tak dostanou jeste davky zpetne a cech jako ja jen cumi, ze z mych dani se cikani maji relativne dobre a maj soc. davky vyssi jak jsou moje vyplaty. Pekne dekuji...

Nekomu se toto bude zdat rasisticke, ale neni, je to jen rikani pravdy

0 0
možnosti

xkralik

19. 7. 2009 14:22
Dobrý...

rozhodně je dobré vidět romskou problematiku i z jiných úhlů. Házením všech romů do jednoho pytle ... tak přesně vzniká rasismus a do určité míry k tomu přispěl komunistický režim, který potlačoval individualismus a vše se snažil obecně škatulkovat - a tak v podvědomí lidí stále přetrvává "cikán - krade, nepracuje", "máš bmw - nakrad sis na něj" a vůbec si nedokážem představit, že i rom může být pracovitý a s maturitou, že dokonce může existovat poctivý podnikatel. Právě takto vzniká podvědomá nesnášenlivost. Romové mají jinou kulturu - každá kultura vzniká z jazyka. Romové nemají ve svém jazyce budoucí čas - nebo mají ale složitě ho definují, z toho také vychází jejich kultura - žijí hlavně přítomností - dokážeme to chápat?

0 0
možnosti

Haidy

19. 7. 2009 17:51
Re: Dobrý...

Mnozí ani jinak žít nemohou.  Jestli situaci máme změnit a k lepšímu, čeká nás všechny dost složitá cesta. Jen aby se našla, co nejdřív.

0 0
možnosti

thunderclap

18. 7. 2009 19:48
Dobrý...

Chtělo by to televizní seriál o slušných a pracovitých Romech utiskovaných majoritou.Určitě by měl úspěch.O dotacích od státu a EU nemluvě...

0 0
možnosti

Haidy

19. 7. 2009 17:47
Re: Dobrý...

Kdyby jste se na ten seriál dal, mám taky pár kapitol. Stačí dát vědět. Pošlu. Na vesnicích, kde žijí starousedlíci naši i jejich, je situace mnohde jiná.  A to zásluhou obou stran a hlavně dlouhodobým soužitím. Ale, že je tam více nezaměstnaných z řad Romů , je pravda. Ovšem profese, které jsou "v kurzu", většinou mezi nimi nenajdete.  Ale o zaměstnanosti, jakou má Praha, se tam nejen  Romům, může jenom snít.  Hlavně poslední roky. A je a bude stále hůř. Tudíž, počítejme, s růstem krádeží a kriminality  u některých obyvatel bílých i barevnějších. Mne zatím okradli , jako z udělání,  bílí. Tak vám nevím. :-/ Ale, co není - může být. Pověstným městům na území  Čech, se snažím vyhnout. Sorry, koho se to dotknulo. Vím, že mnozí si vybírat nemohou.  

0 0
možnosti
  • Počet článků 284
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.