Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

BingoXX

17. 5. 2009 12:30
je zajímavé

že se nikdo nezmiňuje o praxi zejména ve starých zemích EU, kde se též neproplácí nemocenská a v prvních 14 dnech ji paltí zaměstnavatel. ale doplácí ji i včetně těch 3 dnů do 100% mzdy. Tak mu to říká kolektivní smlouva. Který český podnikatel  se k tomoto problému postaví stejně ? Ten s ODS naladěním určitě ne

0 0
možnosti
VH

Stará kára

17. 5. 2009 10:03
To jsou ale žvásty -2

Pan Petr prodal své zdraví za osm stovek.

Případ paní Jarmily je popsán debilně. V průběhu čtrnácti dnů, na které si "musela" vzít dovolenou se totiž problém cyklů vyrovná. Takže by na tom byla stejně, jako kdyby měla pravidelné směny.

Na blogu je nejkreténštější fakt, že popsaná jednání (braní dovolené či nerespektování doporučení lékařů) přisuzuje drobnosti: tři dny bez malinkaté nemocenské. Přitom ti lidé by vzhledem k relativní dlouhodobosti popsaných jevů nejspíš jednali stejně i kdyby se první tři dny proplácely.

Udivuje minimum schopnosti logické úvahy, jak je patrné i z názvu (Jsem nemocný - jsem tedy podvodník). Pokud jsou namířena jakákoliv opatření proti podvodníkům, neznamená to, že je každý podvodník. To bych mohl analogicky prohlásit: "Na poště na mně chtějí při vyzvednutí peněz občanku (aby je nevyzvedl podvodník) - jsem tedy podvodník." Debilní, že?

Závěrem opět: nemocenská je samozřejmě finanční ztrátou. Způsob, jak se s ní vyrovnat je věcí maroda, ne zákonodárce.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

17. 5. 2009 9:49
To jsou ale žvásty

Neplatí se první tři dny nemoci. Tedy cca 30 % průměrné mzdy za jeden kalendářní (!!) den (u nižších platů, u vyšších je to méně). Tedy se naplatí méně než 1/30 měsíční mzdy. Není to jistě málo. Ale že by to někoho zabilo?

Pan Josef (učitel) marodil tři dny a pak si vzal náhradní volno? Proč? To už se mu přece nemocenská proplácela a tedy už nic nebylo změněno. A pak si nemocenskou vzal - pro dlouhodobé marodění bylo důležité, že byly propláceny první dny nemoci!!! Jak může někdo takový nesmysl napsat?  Že si bere dovolenou místo nemoci - pane, já to dělal celý život. Vždy (v roce 1965, jako v 1995 stejně jako v 2005 bylo marodění doti velkým prodělkem. Pokud chcete, aby tomu bylo jinak, je nutno zvednout pojistné. Chcete platit vyšší pojistné?

Pan Petr je blb. Je mu jedno, že bude mít recidivu. To je ovšem především jeho problém. Ne problém reformy. On by nemarodil ani kdyby se první tři dny proplácely. Kolik bere? 25 tisíc? Takže za první tři dny by nedostal asi 800.

0 0
možnosti
JV

jafava

17. 5. 2009 9:00
Autore, máte pravdu.

Článek je, bohužel, ze života. Já jako matka samoživitelka, která šetřila každou korunu, jsem většinu nemocí musela "vyléčit" přes víkend, v náhradním volnu a o dovolené. A to ještě ten nový zákon neplatil, i tak byl finanční dopad nemocenské nezanedbatelný, o možnosti přijít o zaměstnání při častější nemoci nebo tzv. paragrafu nemluvě. Věřím, že docházelo ke zneužívání nemocenské, ale způsob, kterým to řeší naši politici, kteří sami mají zvláštní režim a o jejichž pracovním nasazení i při plném zdraví lze úspěšně pochybovat, je zcela neúčinný a pro zneužívače jistě k smíchu.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

17. 5. 2009 10:05
Re: Autore, máte pravdu.

Díky za váš příspěvek - dokazuje, že "léčení" o víkendech či čerpání dovolené není fenomén "tří dnů bez nemocenské".

Jen poznámka: Vy myslíte, že někdy nemocenská nahradila celou mzdu či alespoň její podstatnou část? Pcha.

0 0
možnosti
F

ferdík

17. 5. 2009 7:53
po přečtení

Vašeho článku jsem se rozplakal.Hororové čtení.A co Vám to muselo dát práce to všechno zaevidovat a sepsat.Normální člověk ,který je opravdu nemocný a musí vyhledat lékaře nepřemýšlí nad tím jak velkou bude mít nemocenskou,protože je mu prostě blbě.

Já jinou zkušenost nemám.A s touhle svojí oranžovou agitkou se děte bodbout.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

17. 5. 2009 10:05
Re: po přečtení

;-D;-D;-D

0 0
možnosti
J

jirkaknop

17. 5. 2009 6:25
Všechny ty případy jsou podivné

protože např. zápal plic vyžaduje dlouhou neschopnost v trvání 2-3 týdnů. není tedy logické ukončovat neschopnost po 2 dnesch, ale naopak v ní pokračovat. Neschopnost se nevyplatí u nemoci tak na 5 dní (chřipka).

0 0
možnosti
MKP

Mirošek

17. 5. 2009 6:35
Re: Všechny ty případy jsou podivné

Asi jste to příteli nečetl dost podrobně. V prvém případě se nejednalo o dva dny, ale cca dva měsíce a ne po zápalu ale po chirurgickém odstranění následků, u maminky se rovněř nehovoří o dvou dnech ani o jiném časovém údaji. Navíc lehký zápal plic nůže mít různý průběh. A z příkladu je zřejmé, že se do práce vrátila hned, jak kí bylo líp, Příště pozorněji štěte.!

0 0
možnosti
FP

forhend

16. 5. 2009 23:03
Jak tady čtu příspěvky, tak všem uniká

hlavní viník tzv.černých nemocenských. Není to náhodou onen lékař, který tuto "nemocenskou" napíše??? Neměl by být on trestán????:-/

0 0
možnosti
LH

ant.

17. 5. 2009 0:26
...jo - doktoři by se mohli rovnou střílet...

...pokud přijde pacient s tím, že ho bolí záda, hlava, koleno, krční páteř, má chřipku  atd., tak co asi má ten lékař dělat? Vzít si na triko, že dojde ke zhoršení stavu pacienta - když ho neuzná, nebo ho nechat doma a pozvat na kontrolu za týden? Zajímavé je, že ten, kdo bere slušný plat, tak marodí mnohem méně, než ten, kdo dělá za plat nízký - o čem to asi svědčí?...8-o:-)

0 0
možnosti
PK

repanak

16. 5. 2009 22:04
jsem stoupenec kvalitní "labour" party

ne té naší - ale hledáte nějaké ideální spravedlivé řešení - ale to neexistuje. Ale určitě jste prima člověk...

0 0
možnosti
LH

ant.

16. 5. 2009 21:49
...jste vzdělaný a se sympatickým příjmením...

...ale tímto článkem jste trochu mimo mísu. Pokud nedostanu zaplaceno nemocenskou za první tři dny, tak přijdu asi o 400 Kč. Když v r. 2004 soc.dem. snížila vyměřovací základ ze 60 % na 25% vyměřovacího základu, tak jsem přišel za první tři dny nemoci  zhruba o 750 Kč - odbory držely ústa...samozřejmě, že všichni nemocní nejsou podvodníci, ale určitě znáte sám spoustu lidí a i firem, kde se nemocenskou řešil např. nedostatek zakázek, malování bytu.atd...a nakonec - že nemocnost po zavedení tohoto zákona klesla a úmrtnost se nezvýšila - to je prostě snadno vyhledatelný fakt....nebo si skutečně myslíte, že náš zdravotní stav je  několikrát horší, než u ostatních obyvatel Evropy?...8-o:-)

0 0
možnosti
MB

Miloušek

16. 5. 2009 21:48
politici brání zneužívání "našich" peněz na náš úkor

U spousty menších firem byla nemocenská běžným způsobem jak pružně přizpůsobit počet zaměstnanců množství zakázek. Znám několik lidí, které majitel firmy poslal na nemocenskou, vždy když ubylo práce. Znám lidi, kteří chodili na nemocenskou a zároveň makali na nočních, když bylo moc práce. V noci na ně kontrola nemůže, a majitel jim aspoň neplatil noční příplatky protože měli "máslo na hlavě" oba. Těmhle "fintám" asi chtěli zabránit ti co navrhli, že prvních 14 dnů platí zaměstnavatel. Zase nechtěli podnikatele moc nasrat, tak jim pomohli aspoň těmi třemi dny. No prostě když někteří promrhávají naše peníze, politici je opět "seberou" těm co nešfindlujou. Přitom se bijou v prsa, jak se nám o ty peníze pěkně starají a jak jim leží na srdci jejich utrácení:-©

0 0
možnosti
  • Počet článků 284
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.