Maturanti jako předvolební rukojmí?

27. 08. 2009 15:13:00
(A)Sociální demokrati, kteří se nejvíce podíleli na neutěšeném stavu státních maturit, se teď snaží z nastávajících maturantů udělat svá volební rukojmí. Na stejnou populistickou strunu hraje i ustrašená ODS a další partaje a partajčičky.

Hojně diskutovaný problém státních maturit se před volbami stal pouhým politickým handlem, jehož účelem není mladé dostat na vyšší vzdělanostní úroveň. Účelem je urvat co největší kus moci v této rozhádané zemičce a maturující děcka se k tomu dají dobře vy(zne)užít. Dají? Chachá! Mladí nejsou blbí, vážení páni politici. Ano, pokud se státní maturity odloží, mnozí si oddechnou. To však pro mladé nebude dostatečným důvodem, aby se masově dostavili k volbám a navíc dali své cenné hlasy právě vám.

Tedy: Státní maturity ano či ne?

Já říkám ano. Samozřejmě, je to můj soukromý názor, se kterým řada kolegů nemusí souhlasit a už vůbec s ním nebudou souhlasit maturanti. Jenže musíme si uvědomit, že opětovný odklad nezaručí, že v dalším termínu budeme na tom lépe. Bude to stát spoustu dalších peněz, a pokud by se navíc jednalo o dvou či dokonce víceletý odklad, přijdeme o evropské peníze určené právě k tomuto účelu. Můžeme si dovolit vyhodit miliardy z okna? Kdo je v konečném důsledku zaplatí? Jestli to nevíme, tak jsme to my sami. Daňoví poplatníci.

Obavy studentů, s nimiž nezodpovědně kalkulují některé asociálně uvažující partaje s tím, že získají hlasy studentů, nebudou rozptýleny. Žádný projekt se nedá připravit tak dokonale, aby ve hře nezůstala nějaká nejistota. Proto strach z nového studenti budou mít vždy. I v dalším termínu, případně i v tom další, pokud by (nedej Bože) byl ještě nějaký další. Rozdíl bude pouze v tom, že to již nebudou voliči, s jejichž hlasy se momentálně počítá. Tedy rozdíl pro partaje. Študáci na tom budou zase stejně.

Myšlenka státních maturit se táhne z dob velmi dlouho. Projekt se rozjížděl ještě pod otcovským dohledem papá Klause. První termín, který byl pro spuštění projektu státních maturit zamýšlen, byl v rok 2002. Byla to doba (o)poziční smlouvy, doba vlády jadrného a mocného prognostika Miloše Zemana. Nechci zde popisovat celou anabázi, kterou tato geniální akce prošla. Nicméně od roku 1997, kdy se státně-maturitní cirkus spustil, celých osm let to bylo pod taktovkou vlády oranžové strany veřejného blaha. Samozřejmě, ani modrá „Vogelpartei“ není bez viny. Poslední, nikoliv první, odklad státních maturit prošel parlamentem v červnu 2007, a to už vajíčkáři nevládli.

Za celou dobu se jako na běžícím pásu střídali ředitelé Cermatu, tedy mozkového centra celé akce. Přestože dnes už se snad ani nedá spočítat, kolikrát na tomto postu došlo ke změně, jmen je pár. Jednalo se o nekonečný řetěz odchodů a návratů. Může tento způsob řízení řízení státní instituce vést k něčemu dobrému? V soukromém sektoru by takový podnik dávno zkrachoval. Státní na tom zas tak zle není, protože daňoví poplatníci to zatáhnou.

A tady jsm u ceny, už jednou zmíněné . Uváděná čtvrtmiliarda se mi jeví jako poněkud malá částka. Jednoduchými propočty se dá odhadnout, že existence Cermatu přišla daňové poplatníky na daleko víc. Samozřejmě nejsou započítány těžko zjistitelné náklady, které na svých bedrech nesly samy školy při organizování a realizacích tzv. maturit na nečisto a dalších nejrůznějších testů.

Největším kritikem státních maturit, zejména v posledním roce, byl poslanec za ODS Waltr Bartoš. Nechci teď polemizovat s jeho argumenty pro a proti. Nicméně o odkladu se v podstatě více či méně nemluvilo. Alespoň ne příliš nahlas. Mezi učiteli a také mezi studenty však panovala velká nervozita. Jak to bude, co to bude a tak podobně. Učitelé, byť mnozí, nebo spíše většina, dodnes pořádně nevědí, jak státní maturity budou probíhat, si pomalu na myšlenku, že se to příští rok v dubnu či květnu spustí, pomalu začali zvykat. Studenti jsou dále vystrašení. Ani se jim nedivím.

Pak si vajíčkáři zahráli s ohněm, trochu se jim to vymklo z rukou a jejich zásluhou padla vláda. Předčasné volby! Jak si zajistit vítězství? Máme zde přece mnohatisícový dav prvovoličů, z nichž mnozí mají v příštím roce státně maturovat, z čehož mají (oprávněný) strach. Tak je toho strachu zbavíme! Státní maturity odložíme a oni nám z věčnosti dají hlas. Ostatní partaje zpozorněly. Přece ta děcka nenecháme socanům. Modří, kteří si v podzimních volbách takříkajíc pořádně natloukli, se poučili. My přece rovněž nespustíme nepřipravené státní maturity. Tím spíš, když náš Bartoš již dlouho proti nim brojí. Nám jde přece o mladé, a proto pro ně musíme připravit něco zajímavého. Mladí jsou přednější, než nějaká korýtka, o ta jde přece pouze na prvním místě. Další partaje a partajčičky nezůstaly stranou. Boj o mladé voliče se rozhořel. Pouze stoupenci knížepána v tomto nechutném klání zůstávají stranou, věrni zásadě neslibovat nic, co není reálné.

Odložení sice reálné je, a jak se bohužel zdá, víc než reálné. Ale bude nás to hodně stát. A do toho strana knížepána Schwarzenberga nepůjde. Topáci umějí počítat a vyhazovat peníze nechtějí. V tomto duchu uvažuje i současná ministryně školství, která se nevzdala naděje, že v zářijovém hlasování bude mít dostatek lidí rozum. Proto také zaslala ředitelům škol dopis, z něhož si dovolím citovat:

Mým úmyslem je v první řadě omezit dopady prodlužující se politické diskuze o odkladu zahájení maturitní reformy na chod škol. Proto jsem se rozhodla bez ohledu na výsledný verdikt našich zákonodárců odložit realizaci říjnové maturitní generálky na leden 2010. Přesný termín definitivně stanovím až na základě výsledku jednání Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. K tomuto rozhodnutí jsem dospěla s vědomím toho, že tím neohrozím bezpečnou proveditelnost maturitní reformy v roce 2010, ani o rok později.

O rok později je totiž nejzazší termín, kdy by stát nemusel přijít o obrovskou injekci evropských peněz do školství. Paní ministryně tedy doufá, že partajníčtí zákonodárci (nebo jak s oblibou říkával Miloš Zeman – posranci) se budou řídit rozumem a zodpovědností vůči voličům.

Vážená paní ministryně, jak Vám ten optimismus závidím!

Autor: M. K. Pijáček | čtvrtek 27.8.2009 15:13 | karma článku: 21.18 | přečteno: 3081x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 12.37 | Přečteno: 128 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 119 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 18.19 | Přečteno: 215 | Diskuse
Počet článků 284 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2236

Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...