Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kudy se vydá KDU-ČSL?

Za pár hodin začne republikový sjezd KDU-ČSL, který rozhodne, zda strana zůstane stranou parlamentní, nebo se sama odsoudí k zániku.

Přestože do zahájení zbývá tak krátká doba, stále není jasné, kterým směrem se strana vydá, což de facto je pro její existenci životně důležité. Případný odchod Miroslava Kalouska a jeho věrných za určitých podmínek asi ustojí. Podobné situace se občas stávají i v jiných stranách. Pokud je strana zdravá, za pár týdnů se zapomene a život jde dál, jako by se nic nestalo. Lidovci to před lety zažili v souvislosti s aférou kolem Josefa Bartončíka a ve zdraví to přežili. Řada, především řadových členů, však dobře ví, že tentokrát tomu tak není. Strana nemá nového Josefa Luxe, který by byl schopen zkonsolidovat ji tak, aby stačila do voleb získat důvěru veřejnosti. Bez této důvěry totiž nelze být parlamentní stranou. Proto, pokud se delegáti nerozhodnou správně, může výsledek sjezdu být, řečeno rétorikou Mirka Topolánka, cestou do pekel. Výsledek je o to nejistější, že většina krajských konferenci, ač se jedná o sjezd volební, nezavázala své delegáty, jak volit.

Podívejme se proto na jednotlivé kandidáty na funkci předsedy KDU-ČSL. 

Jan Březina

Europoslanec, zaměřený více pravicově, nezatížený jak dřívějším předsednictvím ve straně, tak ani jakýmikoliv skandály. Člověk, který ví, co chce, má dostatek zkušeností i energie a především poměrně jasnou vizi o budoucnosti strany. Pro mnohé členy hůře akceptovatelný, poněvadž může budit dojem slabšího sociálního cítění právě pro pravicovější orientaci. Kalouskovým přívržencům by mohl částečně vyhovovat. Jeho zvolení by tak zabránilo masivnějšímu odchodu některých členů s Miroslavem Kalouskem, pokud by skutečně stranu opustil. Není v hlubším povědomí širší veřejnosti, což je nevýhoda. Proto, dle mého názoru, by nebyl schopný stranu v tak krátké době dovést k volbám tak, aby zůstala stranou parlamentní. 

Cyril Svoboda

Veřejnosti dobře známý politik, právník, bývalý ministr zahraničí, velmi dobrý znalec ústavního práva, prosociálně orientovaný. Uvnitř strany svým způsobem, přívrženec čunkovského křídla, přestože je Čunkovým protikandidátem. Pro Kalouskovy věrné by asi byl hůře akceptovatelný. Přestože se o tom nemluví, mnozí si vzpomínají na jeho podíl na rozpadu čtyřkoalice před volbami v roce 2002. Stranu by asi stěží dokázal do voleb stmelit tak, aby získala důvěru veřejnosti. Je tady obrovské riziko, že pod jeho vedením příští volby neustojí. Co by to pro lidovce mohlo znamenat? Raději na to nemyslet.

Michaela Šojdrová

Zkušená politička, veřejnosti dobře známá, prostá veškerých skandálů či afér se zcela jasnou vizí, kam by se strana měla ubírat. Chce navázat na cestu vytyčenou Josefem Luxem, která byla vice či méně po jeho smrti opuštěna.  Zítra tomu bude přesně měsíc, co převzala z rukou francouzského velvyslance Charlese Friese vyznamenání důstojníka Řádu za zásluhy. Tím se stala mezinárodně uznávanou političkou. Byla by jedinou ženou, která by stála v čele parlamentní strany. Její představy o postavení žen ve společnosti vychází z křesťanských zásad. Žena musí plnit především své poslání matky, musí však být prosta veškeré diskriminace, která ženy i v naší společnosti pronásleduje. Pokud se žena rozhodne pro jakékoliv povolání či poslání, musí mít stejné šance jako muži včetně odměny. Vítá účast žen v politice, není však zastáncem nějakého tabulkového stanovení jejich počtu. Své sociální cítění prokázala, když se postavila po bok Ludvíku Hovorkovi ve věci redukce poplatků u lékaře. Mohla by být přijatelná jak pro široké spektrum členské základny, tak pro veřejnost. Otázkou je, zda a jak vůbec by dokázala sjednotit jednotlivé frakce, zejména čunkovce a kalouskovce v krátké době před volbami. Navíc má jednu nevýhodu. Je ze Zlínska stejně jako stávající předseda Čunek. To znamená tuhý boj mezi zlíňáky, resp. mezi vsetíňáky a kroměřížáky.  Přesto se mi jeví jako nejvhodnější kandidát na funkci předsedy.

Jiří Čunek

Stávající předseda. Do nejvyšší stranické funkce, stejně jako do senátorského křesla, ho vyneslo populistické řešení tzv. romské otázky. To mu zpočátku získalo nesmírnou popularitu. Jeho kontroverzní názory a neohrabaná prohlášení ohledně sociálně vyloučených, zejména Romů, mu získaly nekritický obdiv široké veřejnosti vč. ultrapravicových živlů. Vzápětí se objevila tzv. úplatkářská aféra. Do jaké míry se nejrůznější obvinění a spekulace zakládaly na pravdě, nelze zvenčí objektivně posoudit. Jeho nejasné výklady a zákulisní tahanice mezi vyšetřovateli a státními zástupci provázené silnou medializací, vzbuzovaly velmi nepříznivý dojem jak mezi samotnými řadovými lidovci, tak především u veřejnosti. Jeho popularita klesla stejně rychle, jak rychle se předtím vyšplhala nahoru. To vše s sebou neslo pokles preferencí celé strany. Zastavení vyšetřování bylo tím nejhorším řešením, které mohlo nastat. Jiří Čunek měl sám trvat na došetření svých kauz před řádným soudem. Pouze soud ho mohl zcela očistit. Tak zůstává hořká příchuť pochybností. Jeho dnešní tvrzení v rozhovoru pro server iHNed.cz, že tyto kauzy již nikoho nezajímají, je směšné. Je zcela evidentní, že je to pouze jeho zbožné přání. Zcela jednoznačně ztratil nervy, když před svou rezignací na post ministra a místopředsedy vlády navrhl, aby z vlády odešel Miroslav Kalousek. Tím stranu ještě více rozštěpil a také poškodil v očích veřejnosti. Kromě Kalouska paranoidně napadá i jiné čelné představitele KDU-ČSL, jako např. Adolfa Jílka ve výše uvedeném dnešním rozhovoru.

Pro lidovce by volba staronového předsedy, tedy Jiřího Čunka, znamenala to nejhorší možné řešení. Kromě odchodu Miroslava Kalouska, který dle mého názoru do KDU-ČSL jednoznačně patří, ať se to někomu líbí nebo ne, mohlo by odejít daleko více členů strany a tím citelně oslabit členskou základnu. Pro veřejnost zvolení jednoho z nejméně oblíbených politiků by to byl signál, že lidovci se nehodlají dát novým směrem a tudíž nemají voličům co nabídnout. Zvolením Jiřího Čunka by strana výrazně oslabila svou naději stát se stranou parlamentní. Za další čtyři roky by druhá nejstarší demokratická strana u nás již nemusela existovat.

Autor: M. K. Pijáček | pátek 29.5.2009 19:50 | karma článku: 14,61 | přečteno: 896x
  • Další články autora

M. K. Pijáček

Dnešní stávka nebyl debakl, pane Plago

Dle soudu mnoha kantorů je pan Plaga nejhorším ministrem školství všech dob. Snad dokonce horším, než byla Kateřina Valachová. Přitom tento člověk se odvažuje tvrdit, že dnešní stávka učitelů je debakl!

6.11.2019 v 13:56 | Karma: 23,49 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Kdo za to může aneb Když pojem vlast se nenosí

Jsme v Česku, kde pojem vlast se nenosí. Jsme v Česku, kde národní hrdost, kterou mají jak Rusové, tak Američané, se zaměňuje za pálení trenek na Hradě a za strkání vlajky do vagíny. Kdo za to může? Prý učitelé a rodiče. Jen oni?

10.8.2018 v 14:30 | Karma: 38,93 | Přečteno: 2274x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

To by mohlo stačit, pane Miloši Zemane! Běžte se léčit!

Když jsem Vám ve druhém kole prezidentských voleb se zaťatými zuby dal hlas, nebyla totiž lepší volba, myslel jsem si, že už mne nemůžete ničím překvapit. Ani ve snu mne nenapadlo, že volím člověka zřejmě duševně chorého.

14.6.2018 v 17:08 | Karma: 41,01 | Přečteno: 5210x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Hovězí rozhodnutí bruselské

Na základě pravidel přicházejících z Bruselu jeví se dost pravděpodobným, že nelegální migranti, kteří překročí hranice EU bez náležitého veterinárního osvědčení, můžou být utraceni.

5.6.2018 v 22:47 | Karma: 36,04 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Trenýrky, hymna, vagina a espézetka

Zatímco zneuctění symbolů naší vlasti, za kterou tisíce našich spoluobčanů položily život, je považováno za uměleckou invenci, nepochopenou chátrou z umlčované většiny, přelepení symbolu EU na espézetce je málem kriminalizováno.

3.6.2018 v 17:51 | Karma: 47,02 | Přečteno: 7352x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 284
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.