Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rád zaplatím. Já nejsem Rath!

V čekárně jedné z nemocnic řízených krajem sestra upozornila pacienty, že nemusí platit třicetikorunový poplatek, pokud vyplní příslušný formulář. Jeden z čekajících pacientů na to reagoval slovy: „Rád zaplatím. Já nejsem Rath!“ Ostatní čekající, z nichž mnozí měli v ruce již vyplněné formuláře, si rebelanta podezřívavě prohlíželi. Bylo až k smíchu, jak někteří tyto kusy papíru pokud možno nenápadně smačkali nebo alespoň strčili do kapsy či kabelky. Nikdo z čekajících nevypadal tak špatně, že by tuto finanční zátěž neunesl. Zde ale problém není. Ve furiantském zvolání se skrývá problém daleko hlubší, než úspora či vydání nějakých třiceti korun. Problém záměrného porušování zákona zákonodárcem, či zákonodárci.

Téma poplatků je propíráno ze všech stran již tak dlouho, že se  pomalu a jistě stává diskusním folklórem. Regulační poplatky byly v rámci zdravotní reformy projednány a schváleny  v poslanecké sněmovně i v senátu, byly podepsány prezidentem republiky a rovněž byly vydány ve Sbírce zákonů. Proto od okamžiku vydání jsou ustanovení příslušného zákona závazná pro všechny občany bez ohledu na to, zda s dotyčnou zákonnou normou souhlasí či nikoliv. Tedy alespoň v normální demokratické společnosti. V nedemokratické vlastně také, ale tam obvykle schází prostor pro razantnější vyjádření nesouhlasu. 

 

Nechci kalkulovat, nakolik byly a jsou regulační poplatky doopravdy nepřijatelné pro opozici. Nezvolila by tuto cestu rovněž, kdyby byla u moci, byť třeba v poněkud jiné, modifikované podobě? Vyloučit se to nedá, poněvadž problém zdravotní péče by musela začít řešit každá vláda. Nicméně opozice má volné ruce, aby na jedné straně mohla populisticky hodnotit jednotlivé kroky, na straně druhé bohapustým řvaním a kritizováním, aniž by sama něco konstruktivného navrhla, získávala politické body. V podstatě jediný z těch, kdo se stavěl proti poplatkům a nesledoval přitom osobní či partajní zájmy, byl lidovecký rebel Hovorka. Postupně se k němu přidali někteří další lidovečtí poslanci. Ale to už je jiný příběh.

 Vítězstvím v podzimních senátních a hlavně krajských volbách obsadili Paroubkovi hoši hejtmanská křesla, v řadě případů se dali dohromady s komunisty a začali činit kroky směřující k odstřelu legitimní vlády a k předčasným volbám. Jeden z těchto kroků, tvrdý nástup proti institutu regulačních poplatků, je spojen se jménem Paroubkovy šedé eminence, s Davidem Rathem. Pro zachování teplých a výnosných korýtek, oranžovým hejtmanům ve většině případů šla a stále jde na ruku i bývalá krajská garnitura. Někde s hlasitým souhlasem, jindy potichu, aby se náhodou neřeklo.

Úhrada třicetikorunových poplatků, včetně úhrad v lékárnách, je placená z rozpočtu jednotlivých krajů. Metody se sice kraj od kraje mohou lišit, ale podstata zůstává stejná. Z peněz daňových poplatník je placeno porušování zákona na přímou výzvu krajských i vrcholových oranžových politiků, de facto s podporou některých politiků modrých. V ojedinělých případech soudy rozhodly o protiprávnosti takového jednání, ale David Rath a ostatní hejtmani poměrně snadno hledají cestičky, jak zákon obejít.

Co dělá policie? Co dělá státní zastupitelství? Zde dochází ke zcela evidentnímu rozkrádání veřejných peněz, tedy peněz daňových poplatníků, na financování osobních zájmů. Jakých zájmů? Sociálně demokratičtí politici si zcela nepokrytě kupují za peníze všech občanů své voliče. Alespoň tak se mi to jeví. Jak je možné, že sami někteří zákonodárci, z nichž nejviditelnější je právě David Rath, zcela nepokrytě porušují zákon a zároveň nabádají řadové občany, aby tak činili totéž. Že bych se mýlil? Domnívám se totiž, že každý, kdo ve zdravotnickém zařízení spravovaném krajem včetně lékáren vyplní tzv. darovací listinu, ukradne z veřejných peněz třicet korun. Každý pacient, který přijme tento tzv. dar, získává tím osobní neoprávněný prospěch z titulu porušení zákona. Největší prospěch z toho mají sociálnědemokratičtí hejtmani, potažmo celá ČSSD. Z peněz, které budou v rozpočtech krajů chybět na opravy silnic, památek, budování a provoz dětských hřišť a nevím čeho ještě, si tak financují volební kampaň.

Pokud v nějaké společnosti politici a zákonodárci beztrestně a veřejně porušují zákon a navíc k tomu nějakým způsobem vybízejí i občany, pak taková společnost nemůže být a také není společností právní. Jestli David Rath před časem se na podporu svých argumentů  odvolával na poměry v hitlerovském Německu, pak určitě ví, že např. holocaust Židů a ostatních tzv. méněcenných, byl zakryt právní normou, tzv. Norimberskými zákony. Ty sice po válce byly odsouzeny v sérii Norimberských procesů, ale dávaly tehdejšímu dění alespoň nějaký právní rámec.  

U nás s takovými maličkostmi nikdo neztrácí čas. Zvláště, když tito porušovatelé zákona mají reálnou šanci vyhrát volby a potom dodatečně, za podpory třeba rudých Marťanů příslušné zákony zrušit a tím sebe vyvinit i se zpětnou platností. Nevím ale, kde na všechno co slibují a ještě budou slibovat, vezmou peníze. Zvláště nyní v období globální recese. Asi na své sliby zapomenou a snad – doufejme, že zázraky se dějí – se začnou chovat racionálně. Že je lidé přestanou mít rádi? Nevadí. Svá koryta mají na čtyři roky jistá a začít slibovat stačí až půl roku před volbami. Vždyť naši lidé mají velmi krátkou paměť. O tom se přece tolikrát přesvědčili.

Proto mi nezbývá nic jiného, než souhlasit s furiantským zvoláním pacienta vzpomenutého na začátku, byť k regulačním poplatkům mám určité výhrady. Rád zaplatím. Já nejsem Rath. Já jsem Pijáček

 

 

Autor: M. K. Pijáček | středa 6.5.2009 14:52 | karma článku: 38,49 | přečteno: 2389x
  • Další články autora

M. K. Pijáček

Dnešní stávka nebyl debakl, pane Plago

Dle soudu mnoha kantorů je pan Plaga nejhorším ministrem školství všech dob. Snad dokonce horším, než byla Kateřina Valachová. Přitom tento člověk se odvažuje tvrdit, že dnešní stávka učitelů je debakl!

6.11.2019 v 13:56 | Karma: 23,49 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Kdo za to může aneb Když pojem vlast se nenosí

Jsme v Česku, kde pojem vlast se nenosí. Jsme v Česku, kde národní hrdost, kterou mají jak Rusové, tak Američané, se zaměňuje za pálení trenek na Hradě a za strkání vlajky do vagíny. Kdo za to může? Prý učitelé a rodiče. Jen oni?

10.8.2018 v 14:30 | Karma: 38,93 | Přečteno: 2274x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

To by mohlo stačit, pane Miloši Zemane! Běžte se léčit!

Když jsem Vám ve druhém kole prezidentských voleb se zaťatými zuby dal hlas, nebyla totiž lepší volba, myslel jsem si, že už mne nemůžete ničím překvapit. Ani ve snu mne nenapadlo, že volím člověka zřejmě duševně chorého.

14.6.2018 v 17:08 | Karma: 41,01 | Přečteno: 5210x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Hovězí rozhodnutí bruselské

Na základě pravidel přicházejících z Bruselu jeví se dost pravděpodobným, že nelegální migranti, kteří překročí hranice EU bez náležitého veterinárního osvědčení, můžou být utraceni.

5.6.2018 v 22:47 | Karma: 36,04 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Trenýrky, hymna, vagina a espézetka

Zatímco zneuctění symbolů naší vlasti, za kterou tisíce našich spoluobčanů položily život, je považováno za uměleckou invenci, nepochopenou chátrou z umlčované většiny, přelepení symbolu EU na espézetce je málem kriminalizováno.

3.6.2018 v 17:51 | Karma: 47,02 | Přečteno: 7352x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  15:46

Přímý přenos Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  15:41

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 284
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.