Složíme se na Paroubka?

18. 11. 2012 8:14:56
Proti vysokým platům šéfů velkých firem vytáhl se svými věrnými Jiří Paroubek Na otázku, zda by politici neměli se snižováním platů začít u sebe, když už chtějí umravnit nemravné příjmy jiných, zareagoval však zcela neočekávaně. Aniž by vzal v potaz obecně položenou otázku, vzplál hněvem spravedlivých ve smyslu rčení, že trefená husa nejvíce zagagotá. On je přece chudák, který má jeden z nejnižších poslaneckých platů. A funkci předsedy strany, mající ve svém názvu slovo „sociální“, vykonává naprosto nezištně, tedy zadarmo. Jinými slovy řečeno, se svým platem, který se s dalšími dávkami točí někde kolem jednoho sta tisíc měsíčně, dle všeho stěží vyžije. Člověku nakonec musí být takového sociála líto. Nebylo by na místě nějak mu pomoci, třeba formou veřejné sbírky? Vždyť na jednoho jeho stranického kolegu už sbírka úspěšně proběhla. Byť z jiné příčiny.

Omlouvám se všem, ale došlo k nechtěné aktivaci starého článku ze 6.5.2009.

V konečném důsledku jsem tomu rád. Přestože o jeho aktuálnosti či neaktuálnosti by se dalo diskutovat, ohlas čtenářů potvrzuje, že se toho zase tak moc nezměnilo. Snad kromě toho, že Paroubek již není u vesla. O současných propagátorech lepších zítřků, ať již levých či těch pravých, to však platí beze zbytku.

Proti vysokým platům šéfů velkých firem vytáhl se svými věrnými Jiří Paroubek Na otázku, zda by politici neměli se snižováním platů začít u sebe, když už chtějí umravnit nemravné příjmy jiných, zareagoval však zcela neočekávaně. Aniž by vzal v potaz obecně položenou otázku, vzplál hněvem spravedlivých ve smyslu rčení, že trefená husa nejvíce zagagotá. On je přece chudák, který má jeden z nejnižších poslaneckých platů. A funkci předsedy strany, mající ve svém názvu slovo „sociální“, vykonává naprosto nezištně, tedy zadarmo. Jinými slovy řečeno, se svým platem, který se s dalšími dávkami točí někde kolem jednoho sta tisíc měsíčně, dle všeho stěží vyžije. Člověku nakonec musí být takového sociála líto. Nebylo by na místě nějak mu pomoci, třeba formou veřejné sbírky? Vždyť na jednoho jeho stranického kolegu už sbírka úspěšně proběhla. Byť z jiné příčiny.

Snižování platů vrcholovým manažerům firem, v nichž stát má nějakou větší či menší účast, je z pohledu občanů krok velice potřebný. Zdrojem těchto platů nejsou jenom zisky podniků, které tito šéfové řídí, ale také peníze daňových poplatníků, pokud jejich hospodaření není ziskové. Navíc v době hospodářské krize se díky těmto vysokým platům snižují i případné zisky, které by mohly být použity jinak. Otázkou je, zda tyto úspory na platech v konečném důsledku někomu něco přinesou. V podstatě se jedná o pověstnou kapku v moři rozpočtového deficitu, který s ohledem na právě probíhající recesi nedokáže prakticky nikdo přesně odhadnout. Ukázat na nemravné zisky velkých šéfů firem se však obvykle hodí. Ten, kdo se toto odváží, je pak odměněn ovacemi anonymního davu. Otázka, zda se jedná o šéfy ziskových či ztrátových, státních, polostátních či soukromých firem, není z tohoto pohledu podstatná.

Ze stejného soudku je též i otázka platů a dalších náhrad politiků, tedy i Jiřího Paroubka a jeho věrných. Ti na rozdíl od šéfů státních a polostátních podniků jsou placeni zcela z našich daní. Úspěšnost vrcholového manažera se dá posoudit poměrně snadno na základě ziskovosti či ztrátovosti firmy, kterou řídí. Podle čeho však objektivně hodnotit politika? Podle množství skandálů ventilovaných médii, podle počtu vulgarismů, jimiž nešetří někteří vládní ani opoziční potentáti, podle partajní disciplíny, či podle čeho? Jsou politici honorováni přiměřeně nebo jsou podhodnoceni nebo naopak přepláceni?

Je zřejmé, že posoudit činnost někoho jiného je velmi obtížné. Práce politika není určitě jednoduchá, a zcela jistě si vyžaduje plné nasazení. Proto bych neměl žádné námitky proti výši platů politiků, kdybych právě zde neviděl zakopaného psa. Kolik politiků vykonává souběžně více funkcí! Vedle poslanecké či senátorské velmi často funkci stranickou či další politickou. Poslanec a ministr, poslanec a krajský hejtman, senátor a ministr, kromě toho navíc v některých případech i šéf strany. Pokud je možné toto vše vykonávat souběžně, pak si musím položit otázku, jaká je pracovní náplň těchto lidí. Potom každý pomocný dělník si zaslouží stejný nebo i větší plat, než takoví politici. Aby totiž mohli zvládat všechny tyto činnosti, potom jsou možné pouze dvě vysvětlení.

Buď se jedná pouze o formální činnosti a potom by zde měl být pouze formální plat. Nebo se o formální činnost nejedná, ale je vykonávána nezodpovědně systémem „rozděluj a panuj“. Tedy rozdělí se úkoly a někdo to už udělá. Ten „někdo“ je však opět placený z peněz daňových poplatníků a pravděpodobně ne špatně. Zdůvodnění, že tito lidé téměř nespí a neznají pojem volného času neberu. To se dá dělat jen určitou dobu, ale ne soustavně.

Z tohoto pohledu otázka, proč politici nezačnou se snižováním platů u sebe, není zas tak od věci. Pokud svou práci nevykonávají s plným nasazením, takže mají prostor i pro jiné činnosti, které jsou navíc rovněž velmi dobře honorované, pak bych asi neměli dostávat plný plat. A stěžovat si přitom, že příjem ve výši čtyřnásobku průměrného platu je nízký, považuji za vrchol sprostoty a arogance. Nebo též hlouposti. Protože pokud Jiří Paroubek své rozhorlení myslel doopravdy, pak by měl zvážit, zda strana, jejímž je předsedou, je stranou sociální.

Znovu zdůrazňuji, že práce politika je velmi náročná a zodpovědná. Proto se omlouvám všem poctivým politikům, o kterých není tolik slyšet, ale kteří plní svá poslání opravdu s plným nasazením a platy si zaslouží. Těch je určitě většina. A jim tento článek nebyl určen. Byl však určen voličům, kteří sami mohou rozhodnout, zda z jejich peněz budou placeni jen ti politici, kteří si to zaslouží.

Autor: M. K. Pijáček | neděle 18.11.2012 8:14 | karma článku: 37.27 | přečteno: 3925x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 39 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 15.90 | Přečteno: 201 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 46 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 137 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 19.50 | Přečteno: 246 | Diskuse
Počet článků 284 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2236

Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...