Z matematiky vybouchlo 23 procent studentů

Přesto ministryně Valachová, dle Lidovek.cz, chrochtá blahem. Prý si studenti na státní maturity zvykli. Jenže proč státní maturity, a maturity obecně, imrvére dopadají tak mizerně?

Bohušel, navzdory paní Valachové, lepší to nebude. Ani po zavedení povinné maturity z matematiky. To je totiž tak, když maturitu má mít každý trouba. Před půl stoletím, to jsem vycházel školu, měl šanci dostat se na střední školu jen žák s dobrým prospěchem. Tenkrát to byly takzvané výběrové školy. Já měl tři trojky. Třídní našim rovnou doporučil, ať to se střední ani nezkouším. Tak jsem šel na černé řemeslo. A gymnázium (tehdy SVVŠ)? To byly výběrové školy z těch výběrových. Samozřejmě, když tatíček či mamička, nebo jiný příbuzný, měli dostatečné partajnické páky, tak ty trojky zas tak nevadily. Jenže to je i dnes. Prachatý rodič se stane sponzorem a ...
Takže otázkou dne nejsou mizerné výsledky maturit, ale otázka, zda maturitu každý potřebuje. Instalatéra, automechanika či kadeřnice se nebudu ptát, zda má maturitu, ale zda umí své řemeslo.

Autor: M. K. Pijáček | pátek 20.5.2016 17:47 | karma článku: 27,13 | přečteno: 739x