Halal Sanatoria Klimkovice

17. 02. 2016 20:20:20
Pokud se chystáte na lázeňský pobyt v Klimkovicích, zopakujte si arabštinu a nesmíte nezapomenout ani na modlicí kobereček. Těšte se také na vynikající halal kuchyni. Jenom ječícího muezzina tam prý dosud nemají.

ČT v nedělních událostech odvysílala reportáž o zdravotní turistice u nás. Úvodní část reportáže věnovala sanatoriím v Klimkovicích. Struktura reportáže dělala dojem, že se jedná o práci na objednávku, poněvadž se tzv. mezi řádky dala odposlouchat jenom chvála. Nevím, možná to byl pouze můj dojem.

Velkou část klientely Sanatorií Klimkovice tvoří zahraniční pacienti, kteří nahradili úbytek pacientů našich. Ano, tomu bych věřil, poněvadž se jedná o důsledek nesmyslné reformy lázeňství, provedené exministrem Hegerem za Nečasovy vlády. Tak se chová řada jiných lázní. Jenže prudce roste zájem Arabů o tyto lázně, za což Hegerova reforma už nemůže. Jedná se dle všeho marketingovou strategii majitelů. Jenom za první měsíc tohoto roku do Klimkovic zavítalo téměř šedesát Arabů. V Klimkovicích se přizpůsobili jejich zájmu a šli podstatně dál, než jinde a pro klientelu z arabského světa vytvořili co nejlepší podmínky. Většina nápisů je přeložena nejenom do angličtiny, ale rovněž do arabštiny. A novým klientům se přizpůsobil také jídelníček. Tamější kuchař, Jan Kutala, k tomu říká:

„Máme tady certifikované maso halal, které je vhodné pro arabskou klientelu.“

Vedení lázní muselo přizpůsobit i vlastní programy rehabilitací, a to především v délce péče. Ředitel Gulf Services Center, Hussam Abdulla, to vysvětluje: „... protože oni mají krátká doba tady.“

Co to všechno znamená pro naši, českou, klientelu a v čem spočívají ty podmínky pro „arabská návštěvníci,“ to už reportéři ČT, jak je jejich zvykem, cudně zamlčeli.

Bohatí Arabové jsou pro majitele lázní daleko zajímavější, než pacienti naši. Zdravotní pojišťovny nevlastní naftová pole, takže platby za naše lidi se řídí bodovým systémem, který je pro majitele těchto zařízení daleko méně atraktivní. Klienti zdravotních pojišťoven také daleko víc hledí na každou utracenou korunu. To se samozřejmě netýká samoplátců, kteří se obvykle nerekrutují z řad obyčejných lidí. Proto také, v zájmu civilizace a multikulturalismu, se vytvářejí další pomyšlení nové klientele. Muslimská modlitebna, patřičně vyzdobená a vybavená Korány v arabštině i češtině je samozřejmostí. Nepodařilo se mi zjistit, zda je tam rovněž křesťanská kaple včetně křesťanské duchovní služby. Dovolím si o tom pochybovat. Křesťanští pacienti budou mít určitě hlouběji do kapsy, než Arabové, takže asi nic. Navíc by to mohlo urážet vzácné muslimské návštěvníky (!).

Další věcí, která pozvedá jméno Sanatoria Klimkovice v arabském světě, je rovněž odpovídající kuchyně. Pro tuto klientelu se používá výhradně certifikované halal maso. Svého času Hussam Abdulla pro Hospodářské noviny řekl, „... že naprostá většina arabských hostů se zajímá o to, co jedí. Pokud nemají jistotu, že je maso připravené předepsaným způsobem, jedí třeba celý několikaměsíční pobyt jen ryby a zeleninu. Nespokojenost se stravou se pak projeví na jejich psychice, a podle zástupců lázní v důsledku i na výsledku léčby.“ Provozní ředitel sanatorií Marek Baláž řekl, že kuchaři dokážou arabským klientům vařit i na přání. "Denně se kuchaři s klienty domlouvají přímo v jídelně, co jím uvaří druhý den, na co mají chuť," řekl Baláž. Je zřejmé, že něco podobného by si pacienti zdravotních pojišťoven určitě dovolit nemohli. Kromě toho se musí arabské klientele přizpůsobit i doba výdeje jídla, zejména v období ramadánu. S tím musí počítat rovněž lékaři a přizpůsobit dle toho procedury. Tak by mne zajímalo, jakou stravu by mi tam předložili o Velkém pátku. Zda by respektovali nejvýznamnější den pro věřícího křesťana.

Certifikace halal masa spočívá v tom, že je nakupováno od dodavatelů, kteří mají výjimku ze zákona č. 246/1992 Sb., kterou každoročně těmto dodavatelům uděluje ministerstvo zemědělství.

V čem je vlastně problém? Pro tuzemské řezníky platí velmi přísné předpisy plynoucí z uvedeného zákona, které stanovují způsoby, jakými lze usmrcovat jatečná zvířata. Jednu z mála výjimek však tvoří rituální porážky zvířat z důvodů náboženských. Každý normální člověk obvykle souhlasně kývne hlavou, poněvadž často netuší, co to obnáší. Do povědomí naší populace se tyto informace dostávají až v poslední době a to nejrůznějšími pokoutními kanály, především po sociálních sítích. Žádná z televizí se doposud, úpad je mi známo, neodhodlala ukázat divákům, jak takové rituální usmrcení zvířat probíhá. Je to skutečně otřesná podívaná. Já osobně jsem asistoval u porážek mnoha prasat při domácích zabíjačkách, ale na toto nemám žaludek. V podstatě se jedná o podříznutí zvířete bez předchozího omráčení. Smrt nastane až po chvíli z důvodu vykrvácení.

Dovoluji si upozornit, že se nejedná o několik málo kusů utýraných zvířat, ale o tisíce. V naší zemi, kde při domácí zabíjačce pod hrozbou velké pokuty nesmím prase omráčit ranou palicí do čela, jak se to dělávalo kdysi, zabíjejí se tisíce a tisíce zvířat rituálním způsobem ve jménu svobody vyznání a jakéhosi pochybného sluníčkářského multi-kulti. Co na to ochranáři? Svého času dali k soudu potrhlého politika, který snědl živého brouka. Ale rituální porážky jim nevadí?

Ale vraťme se ke Klimkovicím. Dost se mluvilo o ruských Karlových Varech. O muslimských Klimkovicích se zatím cudně mlčí. Jenže to nejsou pouze Klimkovice. Nedaleké známé lázně Darkov musulmanskému šílenství propadly ještě dřív, než Klimkovice. Je pouze otázkou času, kdy v těchto léčebnách vzniknou mešity a kdy tam začnou ječet muezzini.

Autor: M. K. Pijáček | středa 17.2.2016 20:20 | karma článku: 41.49 | přečteno: 29398x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.13 | Přečteno: 528 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 1825 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 275 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.21 | Přečteno: 206 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse
Počet článků 284 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2236

Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...