Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Big Brother a la Brusel?

Podle včerejších iDNES.cz je na základě diktátu Bruselu už hotový zákon, který od roku 2017 umožní naše šmírování nesrovnatelně více, než páně Babišovo EET. A to nejenom u nás, ale v celé EU.

Jedná se o čipové občanské průkazy. Páně Chovancovo ministerstvo, připravilo zákon, podle kterého se zavádí občanské průkazy s čipem. Tedy vnitro opět plní svou povinnost, stejně jako ji plnilo za Alexandra Bacha či jiných pozdějších ministrů vnitra, tedy lépe kontrolovat občany.

Samozřejmě, oficiálně je to nedocenitelná služba občanům. Díky plechovému plíšku v občance můžete vyřídit vše z domova, aniž byste se museli trmácet po úřadech, stát dlouhé fronty u přepážek. Podáte daňové přiznání, obdržíte výpis z katastru nemovitostí či rejstříku trestů, vyřídíte důchod nebo, světe zboř se, z tepla svého obýváku můžete dokonce podat žalobu! To je věc! Už nebudete muset posílat práskačské e-maily z fingovaných adres. Teď můžete rovnou podat žalobu. To je asi velmi důležité, neboť v dotyčném článku je to zmíněno hned dvakrát.

Abyste tyto vymoženosti mohli využívat, stačí, když si k počítači koupíte čtečku, jejíž cena je nepatrná, pouhé dvě až tři stovky. Co to je, dneska! To si s radostí pořídí každý důchodce či nezaměstnaný. Obzvláště to využijí současní zaměstnanci OKD, kteří se právě v té době stanou klienty úřadů práce. Prý je dokonce ve hře možnost, že by to stát platil ze svého, tedy z našich daní. To bude mít pan Babiš, jako strážce státní kasy, radost! Nebo ne?

Co zavedení celého systému bude stát?

To se nikde neuvádí, ale celá ta legrace bude asi za směšný peníz. Podle nařízení z Bruselu budou muset být všechny úřady v České republice od 29. září 2018 on-line se všemi úřady v EU. Proto se bude muset dle iDNES.cz zařídit pouze jedna maličkost. Na zhruba třech tisícovkách úřadů bude nutná úprava cca pěti tisíc informačních systémů. Takže nač se vzrušovat, ne? Vždyť je to maličkost. Stačí si vzpomenout na naprosto bezproblémové zavádění elektronické evidence vozidel.

Bude systém bezpečný?

Ano, celý systém bude údajně naprosto bezpečný. Akorát v článku je několikrát použit podmiňovací způsob, což hovoří samo za sebe.  „Zkopírování dat z čipu elektronickou cestou bez znalosti PIN je téměř  nemožné,“ říká Josef Knotek ze Správy základních registrů ministerstva vnitra. Tyto občanky budou prý tak bezpečné, jako platební karty. Jenže stále se vyskytují případy, týkající se právě zneužití platebních karet. Ne vždy se jedná o neopatrnost jejich majitelů. Takže obrázek ať si udělá každý sám. Pokud někdo nerozumí, ať si vzpomene na nejrůznější akce hackerů, kteří se dokázali probourat do nejrůznějších databází. Banky či státní instituce nevyjímaje. Neexistuje totiž systém, který by nešlo nějakým způsobem prolomit. Jenže databáze občanů s veškerými, tedy i citlivými, informacemi však nikoho zajímat nebudou. Nebo se mýlím?
A ještě něco: kde máme záruku, že nikdo tyto centralizované informace nezneužije?  Ať u nás nebo v Bruselu? Budu si třeba pouštět hubu na špacír, klávesnici nevyjímaje, začnu být podezřelý a tak jediným kliknutím si třeba bezpečnostní či zpravodajské služby o mě zjistí vše, co potřebují, aby mne příslušně usměrnily. Něco podobného jsme už zažili, i když bez použití současných technologií. Pamětníků žije stále dost.

Kdo nechce, nemusí systém používat, může chodit na úřady

Přesto každý, i odpůrce používání moderních technologií, bude muset mít čipový občanský průkaz. Při každém jeho použití musí před příslušným úředníkem zadat PIN. Stěží si dovedu představit starší občany nebo lidi mentálně či vzdělanostně ne zrovna na výši, jak bravurně vyťukávají svůj PIN. Pozor, nebude jediný – viz článek. A tak tito lidé budou mít v peněžence nebo dokonce u občanky lísteček s příslušnými PINy či PUKem. Takže bezpečnost je zaručená!!!

No, a když někdo PIN zapomene a lísteček nebude po ruce, tak mu třeba nevydají důchod či doporučený dopis? Takže človíček bude muset přijít ještě jednou? No, aspoň se úřední šiml nestrhá. Tak mne napadá: při kontrole policií, to budou policajti mít u sebe nějaké počítače se čtečkami? A já ve stresu - kdo zůstává při kontrole policií klidný - si na PIN nevzpomenu? To mne zavřou až zčernám nebo dostanu pokutu, která mne zruinuje? Jak to bude fungovat?

Závěr?

Těžko říct. Každopádně mám strach, proč to zapírat. Řadový občan nemá šanci se bránit a naše změkčilá vláda je zcela mimo hru. Přesto, každý má svého poslance, může jej oslovit. Možná přijetí výše zmíněného zákona nemusí Parlamentem tak hladce projít. Nicméně, Big Brother z Bruselu bude na zavedení systému usilovně tlačit. Takže jediná cesta je ta, která se pomalu a jistě rýsuje ve Velké Británii. Dát byrokratům v Bruselu sbohem.
(Omlouvám se za chybu v nadpisu. Ve francouzském tvaru "a la" není správně první písmeno "a", které má být s převrácenou čárkou. Původně tam bylo, ale v poslední době se začalo objevovat jako otazník. Zdá se, že technické prostředky tohoto serveru neumožňují cizí transkripci.)

 

Autor: M. K. Pijáček | středa 3.2.2016 12:44 | karma článku: 39,14 | přečteno: 2735x
  • Další články autora

M. K. Pijáček

Dnešní stávka nebyl debakl, pane Plago

Dle soudu mnoha kantorů je pan Plaga nejhorším ministrem školství všech dob. Snad dokonce horším, než byla Kateřina Valachová. Přitom tento člověk se odvažuje tvrdit, že dnešní stávka učitelů je debakl!

6.11.2019 v 13:56 | Karma: 23,49 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Kdo za to může aneb Když pojem vlast se nenosí

Jsme v Česku, kde pojem vlast se nenosí. Jsme v Česku, kde národní hrdost, kterou mají jak Rusové, tak Američané, se zaměňuje za pálení trenek na Hradě a za strkání vlajky do vagíny. Kdo za to může? Prý učitelé a rodiče. Jen oni?

10.8.2018 v 14:30 | Karma: 38,93 | Přečteno: 2274x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

To by mohlo stačit, pane Miloši Zemane! Běžte se léčit!

Když jsem Vám ve druhém kole prezidentských voleb se zaťatými zuby dal hlas, nebyla totiž lepší volba, myslel jsem si, že už mne nemůžete ničím překvapit. Ani ve snu mne nenapadlo, že volím člověka zřejmě duševně chorého.

14.6.2018 v 17:08 | Karma: 41,01 | Přečteno: 5210x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Hovězí rozhodnutí bruselské

Na základě pravidel přicházejících z Bruselu jeví se dost pravděpodobným, že nelegální migranti, kteří překročí hranice EU bez náležitého veterinárního osvědčení, můžou být utraceni.

5.6.2018 v 22:47 | Karma: 36,04 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Trenýrky, hymna, vagina a espézetka

Zatímco zneuctění symbolů naší vlasti, za kterou tisíce našich spoluobčanů položily život, je považováno za uměleckou invenci, nepochopenou chátrou z umlčované většiny, přelepení symbolu EU na espézetce je málem kriminalizováno.

3.6.2018 v 17:51 | Karma: 47,02 | Přečteno: 7352x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 284
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.