Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mučedník rudé totality – P. ThLic. Vojtěch Basovník

Včera tomu bylo 59 let, co v důsledku nedostatečného ošetření ve vězeňské ošetřovně, ve věku 43 let, zemřel salesiánský kněz P. ThLic. Vojtěch Basovník, uvězněný pro nesouhlas s rudým totalitním režimem.

Foto převzato z www.vscr.cz

Rodák z Polešovic u Uherského Hradiště jako mladíček se ve svém rodišti seznámil s naší salesiánskou legendou P. Ignácem Stuchlým. Vstoupil do noviciátu ve Villa Moglia a po složení tzv. „věčných“ slibů studoval v Římě a v Turíně, kde také v roce 1939 přijal kněžské svěcení. Po návratu do vlasti působil jako kněz a pedagog.

Pověstná estébácká akce „K“ v roce 1950 jej přivedla jako vězně do internačního tábora v klášteře v Oseku, kde předtím sám působil. Zde se tajně dále věnoval klerikům. Odtud byl v září 1950 odvezen k výkonu vojenské služby k jednotkám PTP. StB sledovala vzdělaného mladého kněze a snažila se jej získat mezi kněze nakloněné režimu. Páter Basovník to však odmítl. Následně mu za případnou vstřícnost bylo nabídnuto místo na faře v Praze a možnost působit na teologické fakultě. Mladému knězi tak byla nabídnuta  slušná kariéra, ovšem za cenu poklonkování komunistickým mocipánům. Otec Basovník se však nezpronevěřil ani Bohu, ani svému přesvědčení a odmítl.

U PTP postupně prošel s jednotkou několik míst, např. Sázavu, Velkou Losenici a v květnu 1951 byl přeložen do Plumlova u Prostějova. U útvaru v Plumlově se P. Basovník opět ve skrytosti věnoval několika bohoslovcům z kongregace, přednášel jim teologii a také z ní u něj skládali zkoušky.

Když zemřel zakladatel salesiánské provincie don Ignác Stuchlý a inspektor salesiánů P. A. Dvořák byl ve vazbě, zvolili mladí salesiáni sloužící u pétépáků za nástupce dona Stuchlého právě otce Basovníka. Bohužel, v této funkce působil pouze několik týdnů, protože byl následně zatčen.

 Za tajné vyučování bohoslovců a jejich přípravu na vysvěcení v táboře v Oseku u Duchcova byl odsouzen spolu se dvěma z nich Vyšším vojenským soudem v Trenčíně v roce 1953 na 4 roky. Konkrétně se jednalo o trestný čin sdružování proti republice a zneužití náboženské funkce.

Trestného činu sdružování proti republice se měl P. Basovník dopustit rozšiřováním pastýřských listů v litoměřické diecézi a vyučováním salesiánských kleriků, jejich přípravou na zkoušky a na vysvěcení v soustřeďovacím táboře v Oseku. Za zneužití náboženské funkce označil soud v případě P. Basovníka jeho tajné pokračování v přednášení teologie řeholním klerikům i diecézním bohoslovcům (Jaroslav Čožík, Jaroslav Jáč, Jiří Pokorný atd.) při pobytu u jednotek PTP, k nimž nastoupil v říjnu 1950, a jeho překlad a rozšíření letáku „Vězňům“ s povzbudivým textem pro vězněné a internované spolubratry.

Amnestií prezidenta republiky ze dne 4. května 1954 mu bylo z trestu prominuto 16 měsíců, tzn. trest mu měl skončit v červnu 1955. Po věznění ve Valdicích byl převezen do vězeňského tábora Rtyně v Podkrkonoší, na tzv. Tmavák, kde pracoval v dolech při těžbě uranového uhlí. Jenže 11. února 1955 byl otec Basovník přijat na táborovou ošetřovnu ve Rtyni pro horečnaté onemocnění horních cest dýchacích. Vzápětí 15. února se objevily příznaky ischiasu a revmatismu. O tři dny později zjistil MUDr. Fruhwirth, že nemocný má v oblasti hýždí absces velikosti asi dvou dlaní, který pak léčil ichtyolovou mastí a obklady a 21. února pak provedl řez tohoto zánětu a dále ho vyplachoval a dával pacientovi penicilín. Jenže 9. března se objevily na kůži pacienta po celém těle modré skvrny a došlo k otokům všech končetin. O den později byl převezen P. Basovník do vězeňské nemocnice ve Valdicích a odtamtud do jičínské nemocnice, kde 17. března 1955 zemřel ve věku 43 let. Byl pochován na vězeňském hřbitově ve Valdicích.

V roce 1969 bylo získáno povolení k exhumaci a za účasti spolubratrů ze salesiánské kongregace a biskupa Štěpána Trochty jeho pozůstatky uložili do kněžského hrobu na hřbitově v rodných Polešovicích.

Přímou příčinou smrti byla podle patologa sepse (celkový zánět) a příčinou onemocnění rozsáhlý absces. Pro provedení léčby takovéhoto onemocnění, chirurgického zákroku, nebyly na táborové ošetřovně vyhovující podmínky. Při prohlídce lékařské dokumentace o průběhu léčby zjistila kontrola záměrně nedostatečně vedené zápisy. Znalec uvedl, že Dr. Fruhwirth mohl již dříve rozpoznat nebezpečný průběh onemocnění, zajistit jeho nemocniční léčbu, a především už na počátku zhoršujícího se stavu pacienta jej nechat převést do jičínské nemocnice. MUDr. Fruhwirth byl po úmrtí P. Basovníka zatčen, vyšetřován a obviněn za zanedbání lékařské péče, ale nakonec z rozhodnutí Lidového soudu v Trutnově 20.11.1956 zproštěn. Podle mnohých svědectví vězňů z Tmaváku se však Dr. Fruhwirth snažil starat o P. Basovníka i o ostatní vězně v úděsných táborových podmínkách poctivě a svědomitě. Dokonce i P. Basovník si ho během léčby chválil. Dle svědectví vězně Františka Kubaše MUDr. Fruhwirth velitele tábora žádal o převoz P. Basovníka, ale k převezení stále nedocházelo, takže byl převezen do jičínské nemocnice už umírající. Byl tedy zodpovědný za nedostatečnou lékařskou péči?

 

A co občané Polešovic?

Znáte svého mučedníka?

Učí se děti v tamní škole o rodákovi, který se nepodřídil rudé totalitě?

A co otcové obce?

Má tento místní mučedník nějakou pamětní desku kromě strohého nápisu na náhrobku kněžského hrobu? Pokud ano, je to dobře. Pokud ne, co s tím uděláte?

 

 

 

Prameny:

  1. Čeští mučedníci z doby komunismu. In.: Teologické texty 2003 č.2
  2. http://www.ustrcr.cz/cs/basovnik-vojtech
Autor: M. K. Pijáček | úterý 18.3.2014 14:14 | karma článku: 20,76 | přečteno: 475x
  • Další články autora

M. K. Pijáček

Dnešní stávka nebyl debakl, pane Plago

Dle soudu mnoha kantorů je pan Plaga nejhorším ministrem školství všech dob. Snad dokonce horším, než byla Kateřina Valachová. Přitom tento člověk se odvažuje tvrdit, že dnešní stávka učitelů je debakl!

6.11.2019 v 13:56 | Karma: 23,49 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Kdo za to může aneb Když pojem vlast se nenosí

Jsme v Česku, kde pojem vlast se nenosí. Jsme v Česku, kde národní hrdost, kterou mají jak Rusové, tak Američané, se zaměňuje za pálení trenek na Hradě a za strkání vlajky do vagíny. Kdo za to může? Prý učitelé a rodiče. Jen oni?

10.8.2018 v 14:30 | Karma: 38,93 | Přečteno: 2274x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

To by mohlo stačit, pane Miloši Zemane! Běžte se léčit!

Když jsem Vám ve druhém kole prezidentských voleb se zaťatými zuby dal hlas, nebyla totiž lepší volba, myslel jsem si, že už mne nemůžete ničím překvapit. Ani ve snu mne nenapadlo, že volím člověka zřejmě duševně chorého.

14.6.2018 v 17:08 | Karma: 41,01 | Přečteno: 5210x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Hovězí rozhodnutí bruselské

Na základě pravidel přicházejících z Bruselu jeví se dost pravděpodobným, že nelegální migranti, kteří překročí hranice EU bez náležitého veterinárního osvědčení, můžou být utraceni.

5.6.2018 v 22:47 | Karma: 36,04 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Trenýrky, hymna, vagina a espézetka

Zatímco zneuctění symbolů naší vlasti, za kterou tisíce našich spoluobčanů položily život, je považováno za uměleckou invenci, nepochopenou chátrou z umlčované většiny, přelepení symbolu EU na espézetce je málem kriminalizováno.

3.6.2018 v 17:51 | Karma: 47,02 | Přečteno: 7352x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

V Letech otevřeli památník holokaustu Romů a Sintů. Za války tam stál koncentrák

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  11:30

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:30

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Wagnerovec po návratu z fronty rozřezal ženu, kufr s ostatky vyhodil z okna

23. dubna 2024  11:26

Rusko se v souvislosti s návratem vojáků z ukrajinského bojiště potýká s narůstající kriminalitou....

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 284
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.