Mučedník rudé totality – P. ThDr. Ambrož Jaroslav Tobola

14. 03. 2014 23:49:00
Kněz, který ve dvaačtyřiceti letech, tedy mladý člověk, zemřel údajně na infarkt 14. března 1953, po výslechové terapii ve vazební věznici v Jihlavě, jež si svou pověstí nezadala s věznicí v Uherském Hradišti.

Převzato: www.vscr.cz

Narodil se 28. dubna 1910 ve Starém Městě u Uherského Hradiště. Jako mladý chlapec vstoupil do juvenátu františkánského řádu a navštěvoval městské gymnázium v Uherském Hradišti. V roce 1927 vstoupil do noviciátu františkánského řádu v Kadani a následně pokračoval v gymnaziálních studiích v Praze. Roku 1929 byl poslán na řádové studium filosofie do Salzburku a později do Schwazu v Tyrolsku. Maturitu složil v roce 1933 v Praze. Po návratu do Prahy dokončil teologická studia na Karlově univerzitě. Na kněze byl vysvěcen 30. října 1932 biskupem Remigerem.

Po skončení druhé světové války byl ustanoven představeným kláštera v Hostinném nad Labem a v září 1946 se stal kvardiánem v pražském klášteře při chrámu Panny Marie Sněžné. Po třech letech byl poslán do Turnova.

Odsud byl v dubnu 1950 při záboru klášterů převezen do soustřeďovacího kláštera v Hejnicích a následně eskortován do internačního tábora v Želivu. Po odhalení tajných kontaktů s řádovými spolubratry mimo tábor byl spolu s dalšími řeholníky zatčen a předán do vazby v Jihlavě, kde je vyšetřovali příslušníci StB, pověstní svou brutalitou. P. Tobola byl viněn z toho, že prostřednictvím spojky z želivského kláštera – paní Valové – opatřoval od sester z humpolecké nemocnice léky pro nemocné spolubratry v Želivu a napsal tajně několik dopisů spolubratrům na svobodě. O průběhu výslechů P. Toboly nemáme žádné zprávy, ale můžeme usuzovat, že i v jeho případě byly uplatněny podobné metody, které popisuje ve svých vzpomínkách spoluobžalovaný salesián P. Antonín Dvořák: dlouhé hodiny chození, několikadenní odpírání spánku, jídla, pití, stále se opakující výslechy, řvaní, vyhrožování vyšetřovatelů.

Řádový spolubratr Donát Žilinský ve své vzpomínce na P. Tobolu píše o jeho smrti zprostředkované svědectví z vyšetřovací vazby v Jihlavě: Otec Inocenc Kubíček mi později vypravoval: Jeden řeholník ležel pozdě večer v cele na pryčně. Tu se rozlétly dveře jeho cely a esenbáci k němu strčili otce Ambrože. Byl zkrvavený a velmi unavený. Chvíli odpočíval a pak řekl: „Tak mne odsoudili na 25 let.“ V tom se opět otevřely dveře a esenbáci zařvali: „Tobola, ven!“ Popadli ho, že ho dají do jiné cely. Načež se otec Ambrož vyvrátil a v rukou esenbáků zesnul.

Otec Tobola poslal svým rodičům poslední dopis ze Želiva v dubnu 1952. Od té doby byl pro ně nezvěstný. Až v lednu 1953 dostali od syna kratičkou zprávu z věznice z Jihlavy. Když se jim poté více než dva měsíce nehlásil, obrátil se jeho otec Matouš Tobola 21. března 1953 na vedení věznice s dotazem, co je s jeho synem a proč se nehlásí. Až 30. dubna 1953 dostali rodiče naprosto nečekanou a zdrcující odpověď od prokurátora Nývlta, bez razítka, podpisu a dalších náležitostí: „Na Váš dotaz ze dne 21. 3. 1953 Vám sdělujeme, že Váš syn Jaroslav Tobola zemřel 14. 4. 1953 a byl dne 17. 4. 1953 zpopelněn v Brně.“ Nikdo z blízkých tedy nebyl o úmrtí informován a neměl možnost před spálením spatřit jeho tělo či rozhodnout o jeho pohřbení.

Otec P. Toboly se poté obrátil na vedení věznice v Jihlavě, aby mu povolilo vydání popela jeho syna. Z útvaru nápravných zařízení z Jihlavy mu však přišla záporná odpověď. V téže věci se obrátil v květnu 1953 i na ministra zdravotnictví P. Josefa Plojhara s žádostí o prošetření okolností úmrtí, neoznámení smrti a zpopelnění ostatků syna bez vědomí rodičů. Rovněž žádal o pomoc při vydání ostatků. Se stejnou žádostí se obrátil i na prezidenta republiky Antonína Zápotockého. Otázkou vydání ostatků zemřelého řeholníka se dále zabývali pracovníci sekretariátu ministra národní bezpečnosti a generální prokuratury a dospěli k závěru, že je možné vydat je rodině. V dopise přednosty oddělení Generální prokuratury z 28. července 1953, směřovaném krajské prokuratuře v Jihlavě, se praví: Generální prokuratura nemá námitek, aby popel zemřelého byl vydán žadateli Matouši Tobolovi. KS-StB budiž však o věci uvědoměno, aby popele zemřelého nebylo eventuálně zneužito k nějakým provokacím.

Urna s popelem P. Toboly nemohla být ještě řadu měsíců uložena, jak by se slušelo. Pro rodinu nebylo jednoduché zajistit ochotného kněze, který by provedl u nich doma výkrop a pomodlil se za zemřelého. Nakonec až v roce 1955, když zemřel otec P. Toboly, byla na jeho přání vložena urna s popelem jeho syna do jeho rakve a pohřbena ve společném hrobě na hřbitově v Uherském Ostrohu.

Převzato z http://www.ustrcr.cz/cs/ambroz-jaroslav-tobola (zkráceno a upraveno)

Kdo z Uherského Hradiště a ze Starého Města zná osudy tamního mučedníka?

Má někde pamětní desku? Mě se ji nepodařilo vypátrat.

Kdo v Uherském Ostrohu ví, že na tamním hřbitově je pohřben mučedník?

Autor: M. K. Pijáček | pátek 14.3.2014 23:49 | karma článku: 21.95 | přečteno: 742x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.89 | Přečteno: 634 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.60 | Přečteno: 2203 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 300 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 216 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 281 | Diskuse
Počet článků 284 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2236

Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...