Zvolili jsme si zlaté tele

27. 01. 2013 18:18:18
Starozákonní Izraelité, sotvaže se na cestě za svobodou vyskytly potíže, odvrátili se od Boha a klaněli se zlatému teleti. My jsme si místo poctivosti, spravedlnosti a tradičních hodnot zvolili nadutou aroganci, demagogii a příslib většího žvance, tedy rovněž zlaté tele.

Ač se to nezdá, máme se starozákonními Izraelity více společného, než si myslíme. Oni žili tenkrát ve velmi těžké době. Těžkými zkouškami procházíme i my.

Izraelité žili v egyptském otroctví. My jsme půl století žili v totalitní nesvobodě. Nejdříve nacistické, hnědé, a po kratinkém vydechnutí v komunistické, rudé. Stejně jako Izraelité, i my jsme byli silně omezováni. Ne každý mohl studovat to, co chtěl, ne každý se mohl podívat za hranice, spousta knih se u nás nesměla nejen vydávat, ale ani šířit. Proto se mnohé knihy pašovaly z ciziny. Stejně tak hudba, gramofonové desky. Zahraniční rozhlas byl rušen. Nikdo nesměl veřejně vyjádřit svůj názor. A pokud jej řekl v soukromí, musel mít strach, zda to neuslyší uši nepovolané. Ti, kdo drželi hubu a krok, a byla jich nakonec drtivá většina, měli své jisté. Neměli strach o práci, i když nebyla zrovna po chuti, naopak, pracovat musel každý. Mnohdy se však dělalo, že se dělá. Za to byly plné obchody, kde jsme si mohli vybrat z několika málo druhů, abychom si navzájem nezáviděli. Stejně tak Izraelité, pokud nerebelovali a řádně dřeli, dostali jídlo a měli jistou střechu nad hlavou. Byl v tom rozdíl? Nebylo obojí otroctví? Pokud se však někdo proti utiskovatelům postavil, měl zaděláno na velký problém. Tak, jako se stalo Mojžíšovi, stejně se dělo i disidentům. Mojžíš musel uprchnout ze země, disidenti, pokud neemigrovali, končili v kriminálech nebo jako kotelníci, noční hlídači, traťoví dělníci, popeláři či počišťovači kanálů. Bez ohledu na akademické tituly.

Sotva se Izraelité dostali na cestu do země zaslíbené, do nové svobodné vlasti, začali si mnozí stýskat, začali reptat. Cesta to byla krušná, plná útrap. „Kéž bychom byli umřeli v Egyptské zemi rukou Jahvovou, když jsme seděli u hrnce masa, když jsme se mohli dosyta najísti chleba. Zavedli jste nás na tuto step, aby zahynula hladem celá tato společnost.“ (Ex 16,3)[1] Bůh jim tedy seslal manu, ze které mohli být živi. Po chvíli opět reptali: „Proč jsi nás vyvedl z Egypta? Snad aby žízní zahynuly naše děti, naše stáda?“ (Ex 17,3) Bůh jim dal pramen vody. Jenže Izraelité reptali dále, až se nakonec odvrátili od Boha, udělali si zlaté tele, kterému se potom klaněli.

My jsme rovněž na cestě z otroctví ke svobodě. V listopadu roku osmdesátého devátého jsme se na tuto cestu vydali. Mnohokrát jsme si od té doby stýskali, jak se nám vede, reptali jsme a reptáme stále více. Nikdo z nás nechce vidět, že si žijeme neskonale lépe, než za komunistů. O jak vysoké chudobě svědčí třeba přeplněná lyžařská střediska? Nebo si třeba zkusme zajít během dne do našich marketů. Je tam vždy plno. Dokonce tam uvidíme lidi, kteří by měli být, a v podstatě také jsou, v práci. Mnohdy ani není kde zaparkovat. Kde je ta chudoba? Jak to, že máme málo peněz? Kolik toho vlastně potřebujeme k životu? Kolik toho sníme? Musíme se přežírat? Když jsem byl kluk, tolik otylých, spíš bych měl použít výraz "vyžraných", lidí nebylo. I spousta důchodců má problémy s nadváhou, tedy asi netrpí hladem. Dále se ptám: kolik domácností má více než jednu televizi. více aut? Vždyť se můžu dívat současně jenom na jednu. Můžu se vézt pouze v jednom autě. Můžu spát pouze na jedné posteli, můžu sedět pouze na jedné židli. A tak dále, a tak dále.

Ta naše nouze by se dala nazvat rozežraností. Z rozežranosti také nemáme více než jedno dítě v rodině. Když má někdo tři, či dokonce více dětí, je považován za nezodpovědného, neřku-li za cikána. Tím se nechci dotknout Romů. Přitom ubývá mladých, kteří by na své rodiče mohli dělat. Kdyby zde neexistovala antipopulační či spíše antirodinná politika a kdybychom ročně nezavraždili 40 000 dětí dříve, než se narodí, nemuseli mít naši důchodci 500 dolarů. Jenomže to není problém pouze naší země. Je to problém celého vyspělého světa.

Samozřejmě, nemáme jistou práci, jsou zde nezaměstnaní. Ale ani oni si většinou nežijí tak, že by umírali hlady. Nedávno jsem byl v jedné silně zadlužené rodině. Tři děti a každé mělo dotykový telefon. Když jsem na to poukázal, dívali se na mne jako na vyvrhele. Svědčí to o skutečné chudobě? Spíše o chudobě ducha a chtíči mít všechno, co ostatní.

Napadlo někoho, že si v našem globalizovaném světě žijeme skutečně nad poměry? Porovná někdo z nás svou vlastní životní úroveň s životní úrovní jiných zemí? Nemyslím tím naše nejbližší sousedy. Ale sousedy trošinku vzdálenější. Ať se to komu líbí či nikoliv, žijeme si vysoko nad poměry většiny obyvatel této planety.

A přese všechno reptáme, reptáme a reptáme. Stejně jako biblickým Izraelitům, kterým se cestou za svobodou zastesklo po egyptském otroctví s hrnci plných masa, tak také nám se zastesklo po komunistickém totalitním karabáči. Dokázali jsme to v posledních čtyřech měsících už dvakrát. Na podzim v senátních a krajských volbách, včera ve volbách prezidentských.

Zvolili jsme si ZLATÉ TELE.

Jenže Izraelité nakonec prohlédli. Věřím, že i my prohlédneme, zlaté tele z jeho piedestalu odstraníme a sejdeme se v lepších časech.



[1] Překlad Mons. Dr. Josefa Hegera

Autor: M. K. Pijáček | neděle 27.1.2013 18:18 | karma článku: 26.76 | přečteno: 1147x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.23 | Přečteno: 596 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2077 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.81 | Přečteno: 294 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.33 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 284 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2236

Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...