Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Má Leoš Heger všech pět pohromadě?

Když ministr Leoš Heger nastupoval do funkce, jevil se mnohým jako odborník na svém místě. Bohužel, byl to tragický omyl. Jeho nejnovější záměr de facto zlikviduje živnostníky a zaměstnance důkladněji zašlápne do bláta.

Pan ministr Heger je zděšený z hospodaření zdravotních pojišťoven, zejména VZP, která se dostává do hlubokého deficitu a pokud se něco nestane, tak v něm bude nadále pokračovat. To „něco“ dostává reálnou podobu v mozečku pana ministra. Zvýší se odvody na zdravotní pojištění, tedy de facto zdravotní daň. Tento špičkový ministr tak pokračuje v trendu vlády, neustále zvyšovat daňovou zátěž, přestože předvolební žvanění momentálně vládnoucích potentátů vypadala docela jinak.

Moudro pana ministra Hegera ponesou na svých bedrech kromě zaměstnanců v nemalé míře živnostníci. Je to další hřebík do pomyslné rakve, do níž většina polistopadových vlád, pravých i levých, strká živnostníky a podnikatele. Tedy především ty drobné a střední. Tito lidé asi nejvíce vysedávají v čekárnách u lékařů, že, pane ministře? Tento ministerský fenomén asi neví, že podnikatelé a živnostníci, pokud mají zaměstnance, musí za ně platit první dva týdny nemoci. Úleva od státu za tuto službu mizivá. Tudíž, nesou na svých bedrech už tak velkou zátěž. Sami živnostníci téměř nemarodí, protože nemocenská je pro ně příliš drahá, tudíž si to nemohou dovolit. Pokud už takřka neleží na prkně, musejí makat. Na rozdíl od ministrů, poslanců a senátorů, kteří v případě nemoci (věřím tomu, že i předstírané), jednoduše se omluví a zůstanou si doma. Naopak živnostníci, pokud se pro případ nemoci nějak zajišťují, tak činí převážně komerčním pojištěním, které je přijde daleko levněji než almužna od pánů Hegera a Drábka. Ať mne v této chvíli nikdo nenapadá, protože velmi dobře vím, co tvrdím.

Tito od reality odtržení páni ministři zřejmě také nevědí, že stát je tak bohatý, jak bohatý je jeho střední stav. Mezi ně patří i drobní a střední živnostníci a podnikatelé. Pokud jim toto není jasné, měli by se zabývat něčím užitečnějším, a nepronásledují lidi vytvářející bohatství této země.

Podobné je to i u zaměstnanců zejména nízko a středně příjmových. To, co tato vláda provádí, je ukázkou arogance moci a vysokého stupně slaboduchosti mnohých jejich členů bez ohledu na dopad většinu občanů. Zvýšení zdravotního pojištění a tzv. regulačních poplatků nejvíce odnesou zase ti, co nejméně vydělávají. Vysokopříjmové zaměstnance či podnikatele to nepostihne. Ti to vlastně ani nezaregistrují.

Když už pan ministr Heger hledá peníze, ať se snaží najít je jinde.

Především musí hledat u samotných zdravotních pojišťoven. Za jaké peníze si tyto instituce vybudovaly svá přepychová sídla? Jak je velký a především z jakých značek je vybudovaný jejich autopark? Kolik „nezbytných“ úředníků zaměstnávají zbytečně? Jsou platy manažerů pojišťoven odpovídající jejich hospodaření? Odvíjejí se od ziskovosti či ztrátovosti?

Kolik zbytečných projektů bylo zaplaceno z peněz zdravotních pojišťoven? Typickou ukázkou je mediálně známá kauza IZIP. Kdo to zaplatí? Neměli by se o náhradu těchto nesmyslně vyhozených peněz postarat zodpovědní manažeři, příslušné ministry nevyjímaje? Tak ať pan Heger či pan Julínek šáhnou hluboko do kapsáře. Chudáky to nepostihne.

Co kdyby pan ministr Heger přiměl svého stranického šéfa Kalouska, aby pořádně zdanil hazard a část peněz převedl do zdravotního systému? Následky léčení gamblerů stojí i jeho rezort nemalé prostředky.

Co kdyby se pan ministr Heger zasadil o speciální tabákovou daň, kterou by výrobci a dovozci museli odvádět do zdravotnického systému? Třeba jeden haléř z každé vyrobené, ne prodané, cigarety. Tabákové magnáty to nezruinuje a ve zdravotnictví se ocitnou prostředky, které stojí léčba následků aktivního i pasivního kouření.

Co kdyby se pan ministr Heger, jakožto představitel strany alespoň formálně se hlásící ke křesťanství, zasadil o zákaz úhrady nákladů na potraty zdravotními pojišťovnami? Při počtu téměř čtyřiceti tisíc zavražděných nenarozených dětí v loňském roce by to bylo pár set milionů, které by zůstaly v systému. Rovněž tak úhrada antikoncepčních přípravků by měla být nulová. S výjimkou ojedinělých případů, kdy tyto preparáty jsou součástí terapie nějakého jiného problému, než je podpora promiskuity a nevázaného sexu.

Kdyby pan ministr Heger jenom trošinku chtěl, dokázal by sehnat pro svůj rezort tolik peněz, že doktory či sestry by ani nenapadlo stávkovat za platy, neřku-li utíkat do ciziny.

Pan ministr Heger však volí cestu pro něho nejméně namáhavou, zvýšení zdravotního pojištění, regulačních poplatků či nehrazení plombování zubů. A propos, pane ministře, víte, že problém se zuby nemusí být pouze zanedbaná péče? Pokud ne, zeptejte se nějakého medika, ten vás určitě rád poučí.

Jako obyčejný člověk a daňový poplatník si musím klást otázku, zda tento pan ministr má všech pět pohromadě, zda je duševně zdráv. Při zdravém rozumu by něco takového nemohl vypustit ze svých ministerských úst. Podle vyjádření předsedy vlády, nejsou úvahy pana ministra Hegera na pořadu dne. Jenže už jsou tady a je pouze otázkou času, kdy se jimi někdo začne vážně zabývat.

Autor: M. K. Pijáček | pátek 19.10.2012 14:25 | karma článku: 32,45 | přečteno: 1952x
  • Další články autora

M. K. Pijáček

Dnešní stávka nebyl debakl, pane Plago

Dle soudu mnoha kantorů je pan Plaga nejhorším ministrem školství všech dob. Snad dokonce horším, než byla Kateřina Valachová. Přitom tento člověk se odvažuje tvrdit, že dnešní stávka učitelů je debakl!

6.11.2019 v 13:56 | Karma: 23,49 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Kdo za to může aneb Když pojem vlast se nenosí

Jsme v Česku, kde pojem vlast se nenosí. Jsme v Česku, kde národní hrdost, kterou mají jak Rusové, tak Američané, se zaměňuje za pálení trenek na Hradě a za strkání vlajky do vagíny. Kdo za to může? Prý učitelé a rodiče. Jen oni?

10.8.2018 v 14:30 | Karma: 38,93 | Přečteno: 2274x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

To by mohlo stačit, pane Miloši Zemane! Běžte se léčit!

Když jsem Vám ve druhém kole prezidentských voleb se zaťatými zuby dal hlas, nebyla totiž lepší volba, myslel jsem si, že už mne nemůžete ničím překvapit. Ani ve snu mne nenapadlo, že volím člověka zřejmě duševně chorého.

14.6.2018 v 17:08 | Karma: 41,01 | Přečteno: 5210x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Hovězí rozhodnutí bruselské

Na základě pravidel přicházejících z Bruselu jeví se dost pravděpodobným, že nelegální migranti, kteří překročí hranice EU bez náležitého veterinárního osvědčení, můžou být utraceni.

5.6.2018 v 22:47 | Karma: 36,04 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Trenýrky, hymna, vagina a espézetka

Zatímco zneuctění symbolů naší vlasti, za kterou tisíce našich spoluobčanů položily život, je považováno za uměleckou invenci, nepochopenou chátrou z umlčované většiny, přelepení symbolu EU na espézetce je málem kriminalizováno.

3.6.2018 v 17:51 | Karma: 47,02 | Přečteno: 7353x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 284
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.