Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Petr Nečas a Benedikt XVI.

Zcela bezprecedentní bylo odvolání vcelku oblíbeného ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila premiérem Petrem Nečasem. Stejně bezprecedentním byla suspendace oblíbeného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka Benediktem XVI. V obou případech bezprecedentnost spočívala jednak v rychlosti provedení, jednak v nedostatečném či dokonce absentujícím zdůvodnění těchto zdánlivě nesouvisejících aktů. Obě události se staly velmi vděčným tématem vše médií, a to jak veřejnoprávních, tak i bulvárních. Díky mediální bouři se oběma sesazeným činovníkům dostalo mohutné podpory ze strany veřejnosti. Stalo se něco tak nepochopitelného či dokonce hrozného?

Tady si dovolím trošku odbočit. Představme si, že manažer nějaké firmy je svými nadřízenými ze své funkce odvolán. Většina ctěných čtenářů bude souhlasit s tím, že se nejedná o nic mimořádného a že odvolat vedoucího pracovníka je svatým právem každého zaměstnavatele. Ano, je tomu tak. Vedoucí pracovníci, zejména pokud mají tzv. manažerské smlouvy, mohou být vyhozeni na dlažbu ani ne na pověstnou hodinu, ale na minutu. Nedovedu si představit, že by na podporu vyhozeného náměstka začali zaměstnanci revoltovat a že by vedení firmy jim to nějak zdůvodňovalo. V žádné firmě nemůže fungovat taková demokracie, díky které by si každý dělal, co jej napadne. Naopak, v těch nejlepších firmách panuje velmi přísný pořádek, tvrdá disciplina, nekompromisní subordinace. Pokud někdo tato pravidla nectí, potom z hrušky dolů.

Zamysleme se nad tím, v jakém vztahu je ministr ke svému premiérovi. Po volbách prezident republiky pověří konkrétního člověka sestavením vlády. Tedy určí budoucího premiéra. Ten si pak vybírá své spolupracovníky, kteří se tak stanou členy vlády. Že se tak děje na základě neskutečných debat, jednání a handlů, není podstatné. Premiér je tedy de facto vrcholovým manažerem, jehož výsostným právem by mělo být, a také je, nejen navrhovat konkrétní lidi do vládních funkcí, ale také navrhovat jejich odvolání. Samozřejmě, své kroky premiér musí patřičně zdůvodnit alespoň vedení příslušné strany, z níž dotyčný ministr pochází, aby nenarušil někdejší politický handl. Veřejnosti se sdělí pouze to nejnutnější, poněvadž příčiny mohou být někdy i hodny utajení. Hlavu za své rozhodnutí nese na trh pouze premiér. Samozřejmě, média si na tom vždy smlsnou a v hospodách u piva je o čem žvanit.

Premiér Petr Nečas měl proto výsostné právo Jiřího Pospíšila odvolat z funkce. Poněkud slabá vysvětlení svědčí o tom, že v zákulisí se odehrálo něco, s čím se na veřejnost dost dobře nemůže. Kromě toho povinností premiéra, tedy i Petra Nečase, je dovést svou vládu až k příštím volbám.

V Církvi je to podobné, jako v dobře fungující firmě. Na rozdíl od vlády, je Církev, stejně jako jakákoliv firma, poměrně uzavřenou organizací, ve které platí zcela jednoznačná, a mnohdy velmi přísná pravidla.

Co se vlastně stalo trnavskému arcibiskupovi Bezákovi? Tento kněz, biskup, byl svým nadřízeným papežem Benediktem XVI. jmenován do funkce trnavského arcibiskupa. Tedy byl pověřený, laicky řečeno, vykonáváním manažerské funkce v konkrétní diecézi. Z nějakých důvodů byl po určité době této funkce zbaven svým nadřízeným, tedy Svatým otcem. To je vše.

Na rozdíl od premiéra, který alespoň formálně by měl zdůvodnit své rozhodnutí odvolat konkrétního ministra, v Církvi tato povinnost nikde není ustanovena. V Církvi platí již po staletí velmi přísná hierarchická subordinace. Kněží jsou podřízeni svým biskupům, kteří je jmenují do funkcí spirituálů, kaplanů, farářů či děkanů nebo do jiných církevních a duchovních funkcí. Z nich je biskupové mohou rovněž odvolávat. Důvody jsou obvykle příslušnému knězi sděleny biskupem při osobním pohovoru, nikdy se však nezveřejňují. Rovněž biskupové jsou jmenováni nejvyšším biskupem, tedy papežem do určitých úřadů. Stejně tak mohou být biskupové ze svých úřadů odvoláváni. Důvody se rovněž nezveřejňují. Jedná se totiž o ryze vnitřní záležitost Církve.

Jak se zachoval arcibiskup Bezák? Na rozdíl od Jiřího Pospíšila, který se mediálně ke svému odvolání nechtěl příliš vyjadřovat, Róbert Bezák porušil vnitřní pravidla Církve a udělal ze sebe mediálního mučedníka. Přes výslovný zákaz medializovat svou kauzu, při tzv. kázání před trnavskými věřícími se veřejně rozhovořil o svém odvolání. Samozřejmě, jednalo se pouze o jeho verzi. Zda pan arcibiskup věděl, že jeho vystoupení někdo natáčí, z toho ať se zodpoví před Bohem. Přesto až pokrytecky znělo jeho prohlášení, že má sice zakázáno hovořit o svém odvolání s médii, ale on tak činí před svými věřícími. Pravda, do médií se to dostalo.

Uvědomme si, že na rozdíl od vlády či nějaké firmy katolická Církev je společenství Boha s lidmi. Proto nejkrásnější svědectví, které biskup může dát je to, že se poslušně podřídí papeži. Jestliže biskup vyžaduje poslušnost od svých kněží, potom on sám jim má být zářným příkladem. Poslušnost je v Božích očích obrovská zásluha. Sám Ježíš Faustýně Kowalské řekl: „…nežádám po tobě umrtvování, ale poslušnost. Tím mě velmi oslavuješ a sobě získáváš zásluhy.“[1] Svatá Faustýna rovněž o poslušnosti řekla: „Pochopila jsem, že žádné úsilí, ať by bylo jakkoli velké, pokud nemá pečeť poslušnosti, není Bohu milé. Říkám to o duši, která je zasvěcená.“ Bůh si svou Církev chrání a vede, což se nevěřícímu nebo vlažnému křesťanovi může příčit. Jenže ti, co vědí, o jakém Bohu je řeč, znají i cenu papeže a jeho rozhodnutí. Jako katolík jsem hrdý na to, že máme v Církvi takovou hierarchii, že od svatých a zasvěcených se vyžaduje poslušnost, která nemusí vždy chutnat sladce, poněvadž potom by to nebyla zkouška. Papež je Kristův náměstek na zemi, tedy zastupuje Ježíše Krista. Ježíše, který je zářným příkladem bezpodmínečné poslušnosti. Proto kněz, který neuposlechne rozhodnutí papeže, nemůže vykonávat svůj úřad.

Kdo z věřících toto zpochybňuje, ať si doplní (ne)znalosti z hodin náboženství. Nevěřící a především novináři by se také mohli poučit, alespoň by nestrkali nos do věcí, do kterých jim nic není, a nedělali by pak závěry o věcech, kterým vůbec, ale vůbec nerozumí.

Takže na závěr se ptám: Je nějaký rozdíl mezi odvoláními Jiřího Pospíšila a Róberta Bezáka? V podstatě žádný. V obou případech to bylo výsostné právo jejich nadřízených, Petra Nečase a Benedikta XVI. Na začátku zmiňovaná bezprecedentnost spočívala pouze v tom, že oba tito „top manažeři“ využili svého práva jmenovat a odvolávat. Nikdo, ale opravdu nikdo nemá právo jejich rozhodnutí jakkoliv napadat. Jenže o čem by média, zvláště ta bulvární psala či vysílala?



[1] KOWALSKÁ, F. Deníček. Boží milosrdenství v mé duši, s. 43

Autor: M. K. Pijáček | neděle 15.7.2012 23:03 | karma článku: 15,39 | přečteno: 867x
  • Další články autora

M. K. Pijáček

Dnešní stávka nebyl debakl, pane Plago

Dle soudu mnoha kantorů je pan Plaga nejhorším ministrem školství všech dob. Snad dokonce horším, než byla Kateřina Valachová. Přitom tento člověk se odvažuje tvrdit, že dnešní stávka učitelů je debakl!

6.11.2019 v 13:56 | Karma: 23,49 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Kdo za to může aneb Když pojem vlast se nenosí

Jsme v Česku, kde pojem vlast se nenosí. Jsme v Česku, kde národní hrdost, kterou mají jak Rusové, tak Američané, se zaměňuje za pálení trenek na Hradě a za strkání vlajky do vagíny. Kdo za to může? Prý učitelé a rodiče. Jen oni?

10.8.2018 v 14:30 | Karma: 38,93 | Přečteno: 2274x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

To by mohlo stačit, pane Miloši Zemane! Běžte se léčit!

Když jsem Vám ve druhém kole prezidentských voleb se zaťatými zuby dal hlas, nebyla totiž lepší volba, myslel jsem si, že už mne nemůžete ničím překvapit. Ani ve snu mne nenapadlo, že volím člověka zřejmě duševně chorého.

14.6.2018 v 17:08 | Karma: 41,01 | Přečteno: 5210x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Hovězí rozhodnutí bruselské

Na základě pravidel přicházejících z Bruselu jeví se dost pravděpodobným, že nelegální migranti, kteří překročí hranice EU bez náležitého veterinárního osvědčení, můžou být utraceni.

5.6.2018 v 22:47 | Karma: 36,04 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Trenýrky, hymna, vagina a espézetka

Zatímco zneuctění symbolů naší vlasti, za kterou tisíce našich spoluobčanů položily život, je považováno za uměleckou invenci, nepochopenou chátrou z umlčované většiny, přelepení symbolu EU na espézetce je málem kriminalizováno.

3.6.2018 v 17:51 | Karma: 47,02 | Přečteno: 7352x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 284
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.