Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Troška trošku nadzvedl katolíky

Režisér Zdeněk Troška má úžasné štěstí, že nežije v islámské či dokonce v islamistické zemi. To bychom už o něm hovořili pouze v minulém čase.

Zdeněk Troška při natáčení nového filmu Babovřesky, aneb z dopisu venkovské drbny tím nejhrubším způsobem znesvětil kostel svatého Dismase v Dříteni. A to za slaboduchého požehnání dříteňského obecního úřadu.

Tamní obecní úředníci poskytli sakrální prostor kostela včetně jeho vybavení k natáčení nové komedie zmíněného režiséra. To vše s vědomím, že budova kostela je v obecním vlastnictví, bez ohledu na její užívání katolickou církví. Proto si v něm může dělat co chce, bez ohledu na postoj místního kněze, zvláště, když je to „pouze“ administrátor ex curendo.  Nicméně, chci být k obecním úředníkům, shovívavý, neboť stojí psáno, že „blahoslavení jsou chudí duchem“ (srov. Mt 5, 3). Kromě toho, peněžitý příspěvek za znesvěcení kostela se do obecní pokladny, jak předpokládám věčně prázdné, určitě hodí.

Zdeněk Troška si dle všeho zakládá na soustavném zesměšňování církve. Mistrovským způsobem to dokázal v pochybně slavné trilogii Slunce, seno a …, v níž figurka faráře Otíka je mistrovskou karikaturou katolického kněze zcela ve smyslu marxisticko–leninského učení. Troška tak beze studu udělal úlitbu svým socialistickým chlebodárcům, aby mu bylo dovoleno za peníze pracujícího lidu natáčet opravdu hodnotné komedie. Názory na uměleckou úroveň si lze přečíst na serveru ČSFD. Nebýt vynikajících hereckých výkonů špičkových herců, nebylo by se na co dívat.

Režisér Troška bez ohledu na skutečnost, že byl jeden z největších církevních svátků, slavnost Těla a krve, známá spíš pod starším označením Boží tělo, nechal vyvléct oltář, konkrétně obětní stůl, před kostel. To, že se v ten den v kostelíku mše svatá neslavila, není podstatné. A propos: nebylo to snad právě proto, že v kostelíku trošku řádil Troška? Nevím, ale myslet si to můžu.

Tento režisér, který kromě výše zmíněné trilogie dokázal natočit trilogii jinou, která představuje nejhorší počin české kinematografie, tedy tři díly Kameňáku, je také vynikajícím kazičem (jiný, příhodnější výraz by byl žalovatelný) filmových pohádek. V té poslední, která představuje špičku filmově – pohádkové mizérie, tedy v Čertově nevěstě, rovněž se naváží do věřících směšnou postavičkou svaté Kryšpíny.

Troška, doposud vděčný někdejším socialistickým chlebodárcům, nezůstal pouze u znesvěcení kostelíka  a obřadního stolu. V zesměšňování Církve a věřících jde podstatně dál. Jednou z hlavních postav této určitě špičkové komedie je farář Šoustal. Pan režisér to okomentoval slovy, že takový je život a že „… tenhle velebníček měl prostě smůlu … .“  Ano, velebníček měl smůlu, protože scénárista z milosti páně Troškovy mu takové jméno dal. A Církev, ta ať jde do p … . Jen když to bude divácky vděčné. Ono je to točeno především pro určitou sortu diváků, kteří se nejvíce rekrutují z diváků některých komerčních televizí.

Na uměleckou úroveň tohoto tzv. režiséra je hodně názorů na ČSFD. Jeden z nich, vztahující se k právě natáčenému filmu si dovolím ocitovat: „JP (plné jméno recenzenta samozřejmě neuvádím) – odpad! Pane ''režisére'' Troško, já se vážně divím, že Vás, Vaše sponzory a především Vaše tupé diváky, hanba nefackuje. S každým dalším filmem zatloukáte další a další hřebíčky do rakve české kinematografie. Nejste režisér, jste … masivně šířící hloupý humor.“

Ve své vděčnosti k bývalým budovatelům lepších zítřků jde tento tvůrce se svým scénáristou rovněž proti církevním restitucím, tedy proti vráceni ukradeného. Tím tito tvůrci potvrzují a propagují zlodějskou morálku velké části české společnosti, která je však morálkou především budovatelů lepších zítřků.

Na podporu tvůrců tohoto filmového braku okamžitě vystartoval jeden pisálek, nějaký David Zápal. Když si člověk prohlédne databázi jeho článků, ihned pozná, že vrána k vráně sedá. Troška se Zápalem se tak dlouho hledali, až se našli, řekli by moje mamička.

Tento novinářský génius nehorázným způsobem napadá faráře ex kurendo v Dříteni P. Jána Němce, který měl tolik  odvahy, že proti znesvěcení kostelíka protestoval. Zmíněný pisálek o páteru Němcovi velmi urážlivě a pohrdlivě napsal: „Málem ho trefil šlak, když se dozvěděl, že obec „jeho“ kostelík propůjčila pro takovou nemravnost jako je natáčení „strašně hříšného“ filmu, kvůli kterému jistě přijdou do spárů Lucifera všichni, kdo na něj jen pomyslí nebo ho zahlédnou v půjčovně! … Chybělo však málo a pohodové natáčení snímku zkazila jedna nepřející duše. Snad se za ni bude celý štáb vroucně modlit... .“  O intelektuální úrovni Davida Zápala si každý soudný člověk musí udělat náležitý obrázek. Vlastně, o celém štábu, natáčejícím toto veledílo, stejně jako producentovi a sponzorech, obecních úřednících v Dříteni, to platí rovněž. „Otče, odpusť jim, neboť oni nevědí, co činí!“ (Lk 23, 34)

Ó, jak závidím muslimům! Ti si dokážou uchránit to, na čem se zrodila a vyrůstala jejich kultura. Ne, neboj se vážený čtenáři, nestal jsem se příznivcem Islámu. Jenom konstatuji, že kdyby si dnešní křesťané vážili hodnot, na kterých vznikla evropská kultura, nebylo by možné, aby se stalo něco podobného, jako v Dříteni. A pokud by si to tito rádoby kulturní činitelé dovolili, už bychom o nich hovořili v minulém čase.

Tak mne napadá: proč se Zdeněk Troška podobným způsobem nenaváží do muslimů? Proč neznesvěcuje Islám? Proč neuráží Mohameda? A proč si toto všechno dovoluje ke křesťanům? Protože má z muslimů strach. Je z nich prostě po…, poněvadž oni by si to nenechali líbit a slavného pana režiséra by si pěkně podali. Křesťané v této zemi, a vlastně ve většině Evropy, jsou těmi pravými ovcemi, které by se nechali klidně odvést na porážku, jen aby někomu neublížili. To, že po nich kdekdo kálí, berou jako svůj úděl. Bohužel a zároveň naštěstí. Pro koho naštěstí? Pro lidi, jako jsou Troška, Zápal a jim podobní.

Autor: M. K. Pijáček | úterý 12.6.2012 21:45 | karma článku: 30,68 | přečteno: 2897x
  • Další články autora

M. K. Pijáček

Dnešní stávka nebyl debakl, pane Plago

Dle soudu mnoha kantorů je pan Plaga nejhorším ministrem školství všech dob. Snad dokonce horším, než byla Kateřina Valachová. Přitom tento člověk se odvažuje tvrdit, že dnešní stávka učitelů je debakl!

6.11.2019 v 13:56 | Karma: 23,49 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Kdo za to může aneb Když pojem vlast se nenosí

Jsme v Česku, kde pojem vlast se nenosí. Jsme v Česku, kde národní hrdost, kterou mají jak Rusové, tak Američané, se zaměňuje za pálení trenek na Hradě a za strkání vlajky do vagíny. Kdo za to může? Prý učitelé a rodiče. Jen oni?

10.8.2018 v 14:30 | Karma: 38,93 | Přečteno: 2274x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

To by mohlo stačit, pane Miloši Zemane! Běžte se léčit!

Když jsem Vám ve druhém kole prezidentských voleb se zaťatými zuby dal hlas, nebyla totiž lepší volba, myslel jsem si, že už mne nemůžete ničím překvapit. Ani ve snu mne nenapadlo, že volím člověka zřejmě duševně chorého.

14.6.2018 v 17:08 | Karma: 41,01 | Přečteno: 5210x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Hovězí rozhodnutí bruselské

Na základě pravidel přicházejících z Bruselu jeví se dost pravděpodobným, že nelegální migranti, kteří překročí hranice EU bez náležitého veterinárního osvědčení, můžou být utraceni.

5.6.2018 v 22:47 | Karma: 36,04 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Trenýrky, hymna, vagina a espézetka

Zatímco zneuctění symbolů naší vlasti, za kterou tisíce našich spoluobčanů položily život, je považováno za uměleckou invenci, nepochopenou chátrou z umlčované většiny, přelepení symbolu EU na espézetce je málem kriminalizováno.

3.6.2018 v 17:51 | Karma: 47,02 | Přečteno: 7352x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 284
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.