Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jan Palach: Sebevrah, který mě oslovuje

Před chvíli jsem si přečetl blog Jana Hofmanna „Jan Palach: Sebevrah, který mě neoslovuje.“ Je mi líto, ale něco tak debilního si snad nezaslouží komentáře. Ale budiž. Jako pamětník se vyjádřím.

Bylo mi sedmnáct, když to Honza Palach udělal. Nikdy nezapomenu, jak mne maminka 21. srpna v pět ráno probudila a jak plakala, že je válka, že nás Rusové přepadli. Nikdy nezapomenu, jak jsme pak slzeli u rádia a poslouchali Dubčeka, který přijel z Moskvy, a vzápětí jsme bez dechu naslouchali Ludvíku Svobodovi, který po návratu z Moskvy nás všechny nabádal ke klidu. To jsme netušili, že, s vyjímkou Františka Kriegla, který se tam postavil na zadní, všechny tyto idoly nás v Moskvě zradily. Svoboda i Dubček. Že je nakonec soudruzi dali k ledu, to je věc druhá. Již na podzim 68 se mnoho lidí začalo smiřovat s myšlenkou, že "dočasný pobyt" vojsk Varšavské smlouvy je správný. A do toho se v lednu 69 objeví zoufalý čin Jana Palacha. Zoufalý? Ne a ne a stokrát ne! Palachovi se znovu podařilo, byť na krátký čas, vyburcovat český, moravský i slovenský národ znovu upadající do letargické podřízenosti. Pohřeb Jana Palacha byl manifestací vzdoru proti rudým okupantům. Komouši a jejich chlebodárci v Moskvě si byli velmi dobře vědomi, jaký význam má tento "zoufalý" čin jednotlivce. Ani po smrti mu nedali pokoj a dělali všechno možné, aby se jeho hrob nestal poutním místem protikomunistického vzdoru.

Študáci v novodobých dějinách naší země byli vždy v čele vzdoru proti zvůli tyranie. Študáci se nechali rozstřílet na barikádách Windischgrätzem, študáci se postavili proti okupantské zvůli v devětatřicátém, študáci se postavili za prezidenta Beneše proti Gottwaldovi v osmačtyřicátém a byli nebezpečím i pro rudé okupanty v osmašedesátém a Palach se stal jejich skutečnou, nikoliv jen symbolickou pochodní, bez študáků by nebylo listopadu 89. Bez študáků všech úrovní, tedy vysokoškoláků, středoškoláků a také učňů.

Na Palachův pohřeb ze škol a učilišť odjížděly delegace, do nichž byli vybíráni jen ti nejlepší, aby se jim dostalo cti vzdát úctu českému Donu Quiotovi. Mnozí z tohoto výkvětu národa na to později doplatili, včetně jejich učitelů. Ano, jeli vzdát poslední poctu českému Donu Quiotovi. Jan Palach, stejně jako snílek z kraje La Mancha nebyl blázen. Oba to byli lidé, kteří pro ideály lidství neváhali dát všanc to největší, tedy svůj život.

Po desítkách let se pak objeví cucáci (tím nemyslím pouze autora dotčeného blogu), kteří tehdy nebyli na světě a plodí moudra o něčem, co nedokážou pochopit. Je mi jich líto, protože i za ně Honza Palach přinesl svou obrovskou oběť. Jenže oni to ve svých mozečcích nedokážou pochopit.

Ještě jedna poznámka. Dotyčný pisálek píše, že sebevražda je nejtěžším zločinem a Palach svým činem nabádal mladé k dalším takovým zločinům. Z uvedeného se mi jeví, že dotyčný naráží na učení Církve, zakazující sebevraždu. Ano, sebevrahové se pohřbívali za hřbitovní zdí v neposvěcené zemi. Jenže II. vatikánský koncil změnil pohled na sebevraždu, protože pouze Bůh může posoudit, zda takový čin je zločinem proti Bohu, tedy zločinem nejtěžším. Nikdo z lidí takový skutek nemůže absolutně správně posoudit. Navíc tvrdit, že Palach tak nabádal k dalším sebevraždám, svědčí nejen o duševní, ale především duchovní úrovni pisatele.

 

Odpusťte, vážení, starému dědkovi, že se tak rozhorlil, ale já nemohu jinak. Už pro nic jiného, než pro to, že lid študácký je mi nade všecko. A Jan Palach i po letech k lidu študáckému patří.

Autor: M. K. Pijáček | pondělí 16.1.2012 23:00 | karma článku: 25,84 | přečteno: 1320x
  • Další články autora

M. K. Pijáček

Dnešní stávka nebyl debakl, pane Plago

Dle soudu mnoha kantorů je pan Plaga nejhorším ministrem školství všech dob. Snad dokonce horším, než byla Kateřina Valachová. Přitom tento člověk se odvažuje tvrdit, že dnešní stávka učitelů je debakl!

6.11.2019 v 13:56 | Karma: 23,49 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Kdo za to může aneb Když pojem vlast se nenosí

Jsme v Česku, kde pojem vlast se nenosí. Jsme v Česku, kde národní hrdost, kterou mají jak Rusové, tak Američané, se zaměňuje za pálení trenek na Hradě a za strkání vlajky do vagíny. Kdo za to může? Prý učitelé a rodiče. Jen oni?

10.8.2018 v 14:30 | Karma: 38,93 | Přečteno: 2274x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

To by mohlo stačit, pane Miloši Zemane! Běžte se léčit!

Když jsem Vám ve druhém kole prezidentských voleb se zaťatými zuby dal hlas, nebyla totiž lepší volba, myslel jsem si, že už mne nemůžete ničím překvapit. Ani ve snu mne nenapadlo, že volím člověka zřejmě duševně chorého.

14.6.2018 v 17:08 | Karma: 41,01 | Přečteno: 5210x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Hovězí rozhodnutí bruselské

Na základě pravidel přicházejících z Bruselu jeví se dost pravděpodobným, že nelegální migranti, kteří překročí hranice EU bez náležitého veterinárního osvědčení, můžou být utraceni.

5.6.2018 v 22:47 | Karma: 36,04 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Trenýrky, hymna, vagina a espézetka

Zatímco zneuctění symbolů naší vlasti, za kterou tisíce našich spoluobčanů položily život, je považováno za uměleckou invenci, nepochopenou chátrou z umlčované většiny, přelepení symbolu EU na espézetce je málem kriminalizováno.

3.6.2018 v 17:51 | Karma: 47,02 | Přečteno: 7353x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 284
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.