Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

To nebyli hrdinové, pane ministře Vondro?

Ministr Vondra, svým prohlášením, že "Česká společnost nemá příliš mnoho hrdinů …“, pošpinil, možná nevědomky, utrpení tisíců hrdinů, kteří se nebáli postavit proti komunistickému režimu a kteří přitom za sebou nezanechávali mrtvoly. Kromě svých vlastních.

Pan Vondra si před odletem na pohřeb Ctirada Mašína posteskl, že „"Česká společnost nemá příliš mnoho hrdinů a předpokládám, že v budoucnosti si bude jejich činů většina veřejnosti vážit." Nevím, z jaké příčiny, zda z nabubřelosti, neznalosti či hlouposti, ministr Vondra tak bagatelizuje činy a utrpení lidí, kteří v republice zůstali a kteří svým tichým odporem přiváděli komunistické mocipány k šílenství. Mám na mysli tisíce kněží, řeholníků a řeholnic, kteří svými příklady ukazovali, jak vzdorovat novým pořádkům. Žili zde mezi lidmi, neutíkali a svůj vzdor mnozí z nich zaplatili podlomeným zdravím nebo dokonce životem. Pan Vondra tyto hrdiny asi nemá na mysli, když předpokládá, že "… v budoucnosti si bude jejich činů většina veřejnosti vážit."  Dle všeho to nejsou hrdinové podle páně Vondrova gusta.

Pane ministře Vondro, pokud dovolíte, připomenu některé z hrdinů, kterým určitě žádný řád neudělíte.

Mezi první patří číhošťský farář Josef Toufar, zdravý a statný chlap, kterého komunisté zatkli 28. ledna 1950, aby 25. února téhož roku zemřel.  Komunisté ho během výslechů umlátili k smrti. To nebyl hrdina, pane ministře Vondro? Toufarův případ byl pouhou předehrou, protože krátce po jeho vraždě, v noci ze 13. na 14. dubna 1950 začala Akce K, v jejímž důsledku bylo zatčeno 2376 řeholníků. Následovaly ženské kláštery a také tzv. světský klérus (kněží, kteří nebyli členy církevních řádů). Tito lidé byli internováni de facto v koncentračních táborech, z nichž nejznámějším z nich je klášter v Želivi, v němž bylo internováno 464 kněží. Měl se tím zlomit odpor věřících proti novému režimu. Výsledek, především pro neochvějný postoj těchto bezejmenných hrdinů, byl však více než žalostný.

Mezi známé želivské vězně patří například premonstrátský opat Vít Bohumil Tajovský nebo páter Antonín Šuránek. Kněží v internacích strávili od dvou až do deseti let. Mnozí byli křivě obviněni z kriminálních činů a jako obyčejní zločinci odsouzeni k dlouholetým těžkým žalářům. Potom jim na mnoho let, některým do konce života bylo zakázáno hlásat slovo Boží. Již vzpomínaný Antonín Šuránek, byl zatčen během nemoci a v Želivě bez sdělení jakéhokoliv obvinění strávil čtyři roky. Když byl propuštěn, mohl si na chléb svůj vezdejší vydělávat jako dělník ve vápencovém lomu, což mu na jeho chatrném zdraví nepřidalo. Během Pražského jara v osmašedesátém mu soudruzi dovolili vrátit se ke kněžské službě, aby mu souhlas po několika letech opět odebrali. To nebyl hrdina, pane ministře Vondro? Pro Církev jím určitě je, protože proces blahořečení tohoto statečného kněze je již v plném proudu.

Dobrodiní želivské internace si užil rovněž páter Pavel Zíbal, který se dvacet let musel živit jako traťový dělník. Úžasný člověk s velkým „Č“. Člověk se smyslem pro humor, jenž si z traťováckého podbijáku (krompáče) udělal kříž, když na něj připevnil korpus Ukřižovaného a který tento symbol víry nazýval "proletářským krucifixem. Člověk, který estébáky a jejich komunistické chlebodárce dokázal pořádně vytáčet. To nebyl hrdina, pane ministře Vondro?

Pronásledování se nevyhnulo ani vysoce postaveným kněžím, které lze opět zahrnout mezi hrdiny tichého odporu. Především to byl olomoucký arcibiskup Karel Josef Matocha. Toho sice soudruzi přímo nezavřeli, ale od velikonoc 1950 až do své smrti v roce 1961 byl internován ve svém bytě v arcibiskupské rezidenci a hlídán příslušníkem Státní bezpečnosti. Když zemřel, pohřeb se nesměl nikde v kostele ohlásit, žádné parte nebylo a doba pohřbu byla rafinovaně volená tak, aby se lidé nemohli pohřbu účastnit. To nebyl hrdina, pane ministře Vondro?

Nelze zapomenout ani na dalšího vysoce postaveného odpůrce režimu z řad církve, Josefa kardinála Berana, kterému se internace rovněž nevyhnula. Jako pražského arcibiskupa jej internovali nejprve v arcibiskupském paláci v Praze a posléze jinde (Roželov, Růžodol, Paběnice, Mukařov, Radvanov). Když byl v roce 1963 z internace propuštěn, nesměl vykonávat arcibiskupský úřad a byl mu zakázán pobyt v Praze. Tento církevní prelát byl režimu tak nepohodlným, že se jej soudruzi zbavili u příležitosti jeho jmenování kardinálem. Laskavě ho pustili do Říma pro kardinálský klobouk, aby mu pak oznámili, že je persona non grata. To nebyl hrdina, pane ministře Vondro?

Rovněž v době normalizace nezůstávali kněží v nečinnosti. Mezi ně například patří doposud žijící páter Václav Altrichter, kterého ve čtyřiaosmdesátém roce vyslýchali estébáci v kanceláři hotelu Stadion v Kopřivnici. Při výslechu jej přímo ohrožovali sekáčkem na maso a vyvíjeli na něj brutální psychický nátlak. Tyto policejní zrůdy ještě koncem devadesátých let sloužily v řadách Policie ČR. Asi pro vynikající schopnosti při výslechu zadržených. Páter Altrichter jim nepodlehl a byl ve svém okolí zářným příkladem vzdoru proti komunistům. To nebyl hrdina, pane ministře Vondro?

Tak bych ve svém výčtu mohl pokračovat. Symbolem odporu proti režimu nebyli pouze osoby duchovní. Patří sem také spousta učitelů, kteří zejména po Únoru odmítli tzv. „vystoupit z víry“ a proto jim bylo znemožněno učit a vychovávat mládež. Je zde také řada soukromých zemědělců, kteří odmítli vstoupit do JZD a dál hospodařili na svém, ačkoliv jim bývaly předepisovány takové dodávky státu, které nemohli splnit, za což bývali kriminalizováni jako nepřátelé lidu a státu. To nebyli hrdinové, pane ministře Vondro?

 

Tak co, pane ministře Vondro. Má tato země nouzi o hrdiny? NEMÁ! Pouze nejsou vidět, protože ve svém odporu nezanechávali krvavou stopu, pokud nepočítáme jejich vlastní krev. V jednom však máte pravdu, totiž že si jejich činů nedokážeme vážit, Nedokážete to dle všeho ani Vy, pane ministře Vondro. Bohužel

Autor: M. K. Pijáček | pátek 26.8.2011 9:35 | karma článku: 31,30 | přečteno: 1844x
  • Další články autora

M. K. Pijáček

Dnešní stávka nebyl debakl, pane Plago

Dle soudu mnoha kantorů je pan Plaga nejhorším ministrem školství všech dob. Snad dokonce horším, než byla Kateřina Valachová. Přitom tento člověk se odvažuje tvrdit, že dnešní stávka učitelů je debakl!

6.11.2019 v 13:56 | Karma: 23,49 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Kdo za to může aneb Když pojem vlast se nenosí

Jsme v Česku, kde pojem vlast se nenosí. Jsme v Česku, kde národní hrdost, kterou mají jak Rusové, tak Američané, se zaměňuje za pálení trenek na Hradě a za strkání vlajky do vagíny. Kdo za to může? Prý učitelé a rodiče. Jen oni?

10.8.2018 v 14:30 | Karma: 38,93 | Přečteno: 2274x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

To by mohlo stačit, pane Miloši Zemane! Běžte se léčit!

Když jsem Vám ve druhém kole prezidentských voleb se zaťatými zuby dal hlas, nebyla totiž lepší volba, myslel jsem si, že už mne nemůžete ničím překvapit. Ani ve snu mne nenapadlo, že volím člověka zřejmě duševně chorého.

14.6.2018 v 17:08 | Karma: 41,01 | Přečteno: 5210x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Hovězí rozhodnutí bruselské

Na základě pravidel přicházejících z Bruselu jeví se dost pravděpodobným, že nelegální migranti, kteří překročí hranice EU bez náležitého veterinárního osvědčení, můžou být utraceni.

5.6.2018 v 22:47 | Karma: 36,04 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Trenýrky, hymna, vagina a espézetka

Zatímco zneuctění symbolů naší vlasti, za kterou tisíce našich spoluobčanů položily život, je považováno za uměleckou invenci, nepochopenou chátrou z umlčované většiny, přelepení symbolu EU na espézetce je málem kriminalizováno.

3.6.2018 v 17:51 | Karma: 47,02 | Přečteno: 7353x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 284
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.