Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kalouskův poradce pomáhá rozhazovat miliony

Je vskutku úsměvné, když krajský předseda páně Kalouskovy strany a zároveň jeho poradce při projednávání vysoce deficitního rozpočtu menšího okresního města nabádá zastupitele, „…, že jeho schválením dáte najevo svoji zodpovědnost vůči městu,“

Nečasova vláda proklamuje požadavek šetření na každém kroku. V tom jsou obě hlavní strany vládní koalice, tedy ODS a TOP 09 zajedno. Je proto naprosto nepochopitelné, že „ódésácko-topácká“ uherskohradišťská radnice se vydala naprosto opačným směrem. Místostarosta Uherského Hradiště Evžen Uher je právě tím zmiňovaným poradcem ministra financí a také krajským předsedou TOP09 ve Zlínském kraji. Proto především od něho by se dalo očekávat nekompromisní šetření. Opak je však pravdou. Poradce vrchního šetřílka ve státě se podílí na soustavném zadlužování města.

Ne všude jsou takoví hauři, jako v Uherském Hradišti. Například v sousedním Zlíně, právě v režii TOP 09, sestavili rozpočet vyrovnaný a navíc si chtějí posvítit na podezřelé investice z dřívějška. Rovněž v Kroměříži se zbytečně nerozhazuje. Naopak, rozpočet mají silně přebytkový. Jak je možné, že někde dokážou šetřit a jinde ne?!

Už letošní rok bude pro Uherské Hradiště katastrofální. Rozpočtový schodek ve výši cca 202 milionů, pro rok příští se očekává propad sice poněkud menší, nicméně se jedná o pouhých 132 milionů. Pro řadového občana Uherského Hradiště – včetně kojenců a staříků nad hrobem – to znamená, že v příštím roce se zadluží částkou 5.179,- Kč.

Příčinou je nezodpovědná rozpočtová politika uherskohradišťské radnice spojená s megalomanstvím jejich čelních představitelů. Naprosto zbytečná, nesmyslná a nepotřebná výstavba aquaparku za více než čtvrt miliardy, a to nepočítám úroky z úvěrů, je mlýnským kamenem, který město potáhne pěkně dolů. Investice, která se nikdy nevrátí, protože provoz nikdy nebude výdělečný. Naopak, na provoz tohoto zařízení se už pro příští rok v rozpočtu počítá s jedním milionem korun (zlé jazyky tvrdí, že to zdaleka nebude stačit). Navíc prominutí penále stavební firmě UNISTAV řádově v desítkách milionů za nedodržení termínu dokončení aquaparku je další ukázkou poměrů na radnici. Chápu, že zastupitelé nakonec schválili toto „menší zlo“, protože smlouva vč. dodatků, m.j. před veřejnosti úzkostlivě utajovanými, nezaručovala úspěch města v případném soudním sporu. To svědčí o úrovni těchto dokumentů. Nemělo by se právě tímto zastupitelstvo zabývat? Stejně jako ve Zlíně, i v Hradišti posvítit si na transparentnost této, a nejen této, investice?

Další otázkou je, proč se město musí pouštět do rozsáhlé a nákladné rekonstrukce Jezuitské koleje. Nešlo by tuto investici na nějaký čas odložit, nebo alespoň rozložit do delšího časového období? Otázek, které v pondělí schválený rozpočet dává, je celá řada. Jeho schválení „zdrcující většinou“ jednoho hlasu je ukázkou zásadní nezodpovědnosti zastupitelů vůči městu, které se zavázali vést a zvelebovat.

Staronové vedení uherskohradišťské radnice tak jasně dává najevo, že budou pokračovat přesně tam, kde před volbami skončili. Asi jako město máme na rozhazování. Vždyť jsou to jenom veřejné finance, které jdou z kapes nás všech. A tito potentáti pravděpodobně spoléhají na krátkost lidské paměti a za čtyři roky to budou všechno vydávat za úspěch místních politiků. Tedy jich samých. A že my jim za to ještě zatleskáme.

Znovu se musím vrátit k politikovi strany, která vyrostla na svém základním mottu, že ve státě, a tedy i v obcích a městech, se musí hospodařit jako v normálně fungující rodině. Totiž, že můžeme utrácet jenom tolik, kolik máme. Může potom takový člověk být krajským předsedou této strany a zároveň se podílet na rychlém zadlužování města, které by měl zvelebovat? Nebo pro TOP 09 platí okřídlené rčení, že „budou všem kázat vodu a sami budou pít víno?“ Věřím, že obecně to pro TOP 09 neplatí. Pro pana místostarostu Uhra, obávám se, ano.

 

 

Rozpočet UH na 2010 a 2011:

www.mesto-uh.cz/Articles/21036-2-Rozpocet+2010.aspx

www.mesto-uh.cz/Articles/21053-2-Rozpocet+2011.aspx

 

 

Autor: M. K. Pijáček | čtvrtek 16.12.2010 23:16 | karma článku: 17,04 | přečteno: 1309x
  • Další články autora

M. K. Pijáček

Dnešní stávka nebyl debakl, pane Plago

Dle soudu mnoha kantorů je pan Plaga nejhorším ministrem školství všech dob. Snad dokonce horším, než byla Kateřina Valachová. Přitom tento člověk se odvažuje tvrdit, že dnešní stávka učitelů je debakl!

6.11.2019 v 13:56 | Karma: 23,49 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Kdo za to může aneb Když pojem vlast se nenosí

Jsme v Česku, kde pojem vlast se nenosí. Jsme v Česku, kde národní hrdost, kterou mají jak Rusové, tak Američané, se zaměňuje za pálení trenek na Hradě a za strkání vlajky do vagíny. Kdo za to může? Prý učitelé a rodiče. Jen oni?

10.8.2018 v 14:30 | Karma: 38,93 | Přečteno: 2274x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

To by mohlo stačit, pane Miloši Zemane! Běžte se léčit!

Když jsem Vám ve druhém kole prezidentských voleb se zaťatými zuby dal hlas, nebyla totiž lepší volba, myslel jsem si, že už mne nemůžete ničím překvapit. Ani ve snu mne nenapadlo, že volím člověka zřejmě duševně chorého.

14.6.2018 v 17:08 | Karma: 41,01 | Přečteno: 5210x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Hovězí rozhodnutí bruselské

Na základě pravidel přicházejících z Bruselu jeví se dost pravděpodobným, že nelegální migranti, kteří překročí hranice EU bez náležitého veterinárního osvědčení, můžou být utraceni.

5.6.2018 v 22:47 | Karma: 36,04 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Trenýrky, hymna, vagina a espézetka

Zatímco zneuctění symbolů naší vlasti, za kterou tisíce našich spoluobčanů položily život, je považováno za uměleckou invenci, nepochopenou chátrou z umlčované většiny, přelepení symbolu EU na espézetce je málem kriminalizováno.

3.6.2018 v 17:51 | Karma: 47,02 | Přečteno: 7352x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 284
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.