Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Musí se lidovci zbavit katolického kabátu?

Nový předseda KDU-ČSL - sice mladý člověk, ovšem stále členy oslovuje "bratři a sestry" a zdraví "Zdař Bůh", tedy mladý ještě nemusí znamenat moderní a "nový". Chce-li KDU-ČSL uspět, musí se zbavit "katolického kabátu".

Úvodní odstavec jsem si dovolil převzít z facebooku jednoho přítele (alespoň doufám že přáteli zůstaneme i po tomto blogu). Vystihuje totiž postoje a názory velké části naší společnosti. Takže, i když jsem v silné menšině, dovolím si nesouhlasit a ještě to prezentovat na veřejnosti.

Lidová strana byla vždy stranou křesťanskou, i když ve svém názvu žádnou zmínku o křesťanství neměla. Tři písmena KDU jsou až polistopadová. Lidovci vždy měli mezi sebou i evangelické křesťany a jsou mezi nimi i doposud. Církve by měly samozřejmě měly být apolitické. Na straně druhé, pokud nebudou existovat strany hlásící se ke křesťanství, kdo bude hájit zájmy církví v české sekularizované, nebo spíše odpadlické společnosti?

Že mnoha lidem vadí katolická církev? Poněkud mi to zavání laciným civilismem, nebo dokonce marxismem, jímž jsme všichni skrz naskrz prosáklí. Nejenom moje generace, ale i mladí, kteří non-stop masírování marcistickým jedem nezažili. Místo toho jsou masírováni existencialistickým konzumismem, kterému Církev, a víra vůbec vadí možná víc, než marx-leninistům. Často se Církvi vyčítá, že nejde s dobou, že už nemá lidem co říct, že by se měla obrodit. Ale to se říkalo i prvním křesťanům. Přitom právě toto "zpátečnictví" ji činilo a pořád činí neustále mladou, krásnou a hlavně přítežlivou. I pro mladé lidi - není jich zrovna málo. Vždyť Církev je dílo Boží. Kdyby byla dílem lidským, dávno by zanikla. 

Církev zažila ve svých dějinách mnoho těžkých období a vždy znovu se obrodila a povstala PLNÁ SLÁVY. Podobně je tomu i nyní. Ač se to nezdá, to nejhorší dle všeho má momentálně za sebou a čeká ji brzká renezance. Věřím, že se v tomto nemýlím. Stupňující se útoky a vytahující se kostlivci ze skříní, obrazně řečeno, jsou pouze labutí písní zoufalého snažení ďáblova. Takže já se katolicismu nezříkám, ale jsem na něj hrdý. 

Je rozšířený a také hojně prezentovaný názor, že původní církev a původní křesťané byli jiní. Proto že by se Církev měla vrátit k původním kořenům. Opět si dovolím nesouhlasit. Prvotní křesťané a tehdejší lidé nebyli vůbec jiní, než tito současní. Proto ani Církev nebyla jiná, než Církev této doby. Byly pouze jiné podmínky pro jejich a tudíž i pro Její existenci. Podmínky politické, ekonomické či sociální. Církev jako dílo samotného Boha je stále stejná. Byla stejná ve starověku, ve středověku a je stejná i dnes. I přes nejrůznější pochybení jejich mnohých členů, i těch nejvyšších. To, že Církev je dílo Boží není fráze. Zakladatelem je sám Ježíš (Mt 16,18-19), který ji nezakládal proto, aby získal nějakou popularitu. 

Tak si myslím, že ani lidová strana se nemusí nijak poklonkovat a získávat popularitu a nějak civilněji pojímat hodnoty současného světa. Pokud  se lidová strana nezříká křesťanství, nebo jak se můj přítel vyjádřil, katolicismu, je to jenom dobře. Duchovní vyspělost Evropy a celá její kultura povstala na židovských a křesťanských základech. A ty křesťanské základy jsou od prvopočátku katolické, na to se nesmí zapomenout. A pokud na to lidovci nezapomenou, zůstanou nedílnou součástí naší společnosti i její politické scény. Přeji jim, aby s novým vedením povstali plni slávy stejně, jak už to mnohokrát udělala Církev vítězná.


V předvečer Slavnosti Krista Krále přeji všem františkánské Paix et bonum (Pokoj a dobro).

Autor: M. K. Pijáček | sobota 20.11.2010 23:12 | karma článku: 16,28 | přečteno: 1212x
  • Další články autora

M. K. Pijáček

Dnešní stávka nebyl debakl, pane Plago

Dle soudu mnoha kantorů je pan Plaga nejhorším ministrem školství všech dob. Snad dokonce horším, než byla Kateřina Valachová. Přitom tento člověk se odvažuje tvrdit, že dnešní stávka učitelů je debakl!

6.11.2019 v 13:56 | Karma: 23,49 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Kdo za to může aneb Když pojem vlast se nenosí

Jsme v Česku, kde pojem vlast se nenosí. Jsme v Česku, kde národní hrdost, kterou mají jak Rusové, tak Američané, se zaměňuje za pálení trenek na Hradě a za strkání vlajky do vagíny. Kdo za to může? Prý učitelé a rodiče. Jen oni?

10.8.2018 v 14:30 | Karma: 38,93 | Přečteno: 2274x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

To by mohlo stačit, pane Miloši Zemane! Běžte se léčit!

Když jsem Vám ve druhém kole prezidentských voleb se zaťatými zuby dal hlas, nebyla totiž lepší volba, myslel jsem si, že už mne nemůžete ničím překvapit. Ani ve snu mne nenapadlo, že volím člověka zřejmě duševně chorého.

14.6.2018 v 17:08 | Karma: 41,01 | Přečteno: 5210x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Hovězí rozhodnutí bruselské

Na základě pravidel přicházejících z Bruselu jeví se dost pravděpodobným, že nelegální migranti, kteří překročí hranice EU bez náležitého veterinárního osvědčení, můžou být utraceni.

5.6.2018 v 22:47 | Karma: 36,04 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Trenýrky, hymna, vagina a espézetka

Zatímco zneuctění symbolů naší vlasti, za kterou tisíce našich spoluobčanů položily život, je považováno za uměleckou invenci, nepochopenou chátrou z umlčované většiny, přelepení symbolu EU na espézetce je málem kriminalizováno.

3.6.2018 v 17:51 | Karma: 47,02 | Přečteno: 7352x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 284
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.