Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Likviduje Dobeš církevní školství?

Zdá se to nadnesené? Většina učitelů církevních škol si to nemyslí. Pokud jim nestačilo říjnové páně Dobešovo úsporné opatření, které oni zaplatí z vlastní kapsy, tak jeho vystoupení v nedělních Otázkách Václava Moravce je určitě nenechá na pochybách.

Nevím, zda si ministr školství Josef Dobeš uvědomuje co říká a co činí. Neustále hovoří o zvyšování platů učitelům, ale už neřekne, že z této profesní skupiny a priori vyřadil několik tisíc kvalitních pedagogů. Ministr Dobeš přes veškeré ujišťování mnoha učitelům k 1. říjnu snížil plat o deset procent a v příštím roce jim nepřidá, jak naznačil v nedělních OVM.

Avšak nač ten humbuk, když se jedná pouze o učitele církevních škol? Ti jsou totiž na základě školského zákona vytvořeného sociálními demokraty (pro hlasoval také současný vrchní šetřílek Kalousek – viz. portál Poslanecké sněmovny) nejsou placeni stejným způsobem jako učitelé tzv. regionálního školství, tedy škol, jejichž zřizovateli jsou obce a města. Málokdo ví, že když se hovoří o platech učitelů, tak se nehovoří o platech učitelů jiných zřizovatelů, tedy škol církevních a soukromých.

Nicméně k páně Dobešovu vystoupení. Hned na začátku nezapomněl podotknout, že v maturitních generálkách byly nepatrně horší studenti škol církevních, daleko hůř pak dopadly školy soukromé. Tato replika by mohla zůstat bez povšimnutí, kdyby se diskuse, jíž se kromě ministra Dobeše a Václava Moravce zúčastnila i Michaela Šojdrová a v několika vstupech i boss školských odborů, nerozšířila i na financování škol.

Všichni diskutující se dojemně shodli na skutečnosti, že kvalitní výuku zajistí pouze kvalitní učitelé a ti zadarmo nejsou a nebudou. Nehovořilo se pouze o platech, ale také o financování provozu školských zařízení. Pan ministr si posteskl, že jako člen vlády musel krátit pro zbytek roku provozní prostředky škol. Na to reagovala Michaela Šojdrová, která poznamenala, že pouze církevním školám byly tyto peníze poníženy o deset procent. Na její  poznámku však nikdo nezareagoval a ona to dál nerozvíjela. To mne na ni velice a velice mrzí. Je to politička, se kterou sice vždy nesouhlasím, ale které si hluboce vážím.

O co vlastně šlo? Učitelé na těchto  školách nejsou placeni z položky platy, ale z tzv. provozních prostředků. Takže když se zníží objem peněz určených na provoz, sníží se také peníze na výplaty kantorů. Spoléhat na to, že od ledna příštího roku ministerstvo tyto peníze opět církevním školám vrátí, je naprosto scestné. Kalousek je Dobešovi nedá, spíše naopak, bude ho dál nutit k šetření. Takže snížení platů těmto lidem je pravděpodobně na hodně dlouho trvalé.

Debata o platech dál pokračovala. Hovořilo se o navýšení kantorských platů o 2,1 miliardy v příštím roce, přičemž to vyznělo jako páně ministrova zásluha, kterému ohodnocení kantorů leží na srdci v prvé řadě. Vzápětí však zcela jednoznačně deklaroval navýšení platů v regionálním školství. Takže na církevní školy se dle všeho nedostane. Přitom tato část našeho školství byla již letos na jaře ochuzena na platech o 3,5 procenta.

Kladu si otázku, zda takový postoj ministrstva školství není diskriminující vůči jednomu segmentu jeho rezortu. Ono již školský zákon je vůči školám jiných zřizovatelů diskriminující a současné vedení ministerstva, dle všeho tento trend jen potvrzuje.

Jaký bude důsledek si každý snadno domyslí. Spousta učitelů z církevního školství odejde. Již před páně Dobešovým říjnovým škrtem byli tito učitelé placeni hůře, než v regionálním školství. Tabulkové platy se dodržovaly, ale osobní příplatky byli nízké, ne-li nulové. Pro desetiprocentní snížení se už muselo sáhnout i do tabulek, které nejsou pro tyto školy závazné. Jenže ideály ještě nikoho neuživily. Když odejdou zkušení kantoři, kdo bude učit? Koho budou ředitelé nuceni zaměstnávat, aby pokryli výuku? Kvalita, která zejména u církevních gymnázií snese srovnání s gymnázii regionálními, půjde dolů, což bude znamenat postupné zavírání těchto škol. Což nebude přirozená, ale umělá selekce škol. Ubývá žáků a škol je nadbytek. Takže se ztíží podmínky existence těch, které mnohým v naší ateistické společnosti nejsou jaksi po chuti.

Tak si znovu kladu otázku položenou na začátku. Likviduje ministr Dobeš církevní školství? Já si myslím, že ano. Jestli tak činí nevědomě, takříkajích z hlouposti, pak nemá ve své funkci co pohledávat. Pokud vědomě, tak je to ještě horší. Naposledy církevní školství zlikvidovali komunisté. A k tomu asi není co dodat.

Na závěr ještě jednu poznámku. Postup ministerstva a dikce zákona diskriminuje rovněž školy soukromé. O těch jsem se šířeji nezmiňoval, poněvadž tam jsou malinko jiné podmínky., než na školách církevních Jejich existence je však také mnohým oranžově či rudě smýšlejícím občanům trnem v oku. Ale to už je jiná kapitola.

 

Autor: M. K. Pijáček | pondělí 1.11.2010 22:46 | karma článku: 16,65 | přečteno: 1790x
  • Další články autora

M. K. Pijáček

Dnešní stávka nebyl debakl, pane Plago

Dle soudu mnoha kantorů je pan Plaga nejhorším ministrem školství všech dob. Snad dokonce horším, než byla Kateřina Valachová. Přitom tento člověk se odvažuje tvrdit, že dnešní stávka učitelů je debakl!

6.11.2019 v 13:56 | Karma: 23,49 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Kdo za to může aneb Když pojem vlast se nenosí

Jsme v Česku, kde pojem vlast se nenosí. Jsme v Česku, kde národní hrdost, kterou mají jak Rusové, tak Američané, se zaměňuje za pálení trenek na Hradě a za strkání vlajky do vagíny. Kdo za to může? Prý učitelé a rodiče. Jen oni?

10.8.2018 v 14:30 | Karma: 38,93 | Přečteno: 2274x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

To by mohlo stačit, pane Miloši Zemane! Běžte se léčit!

Když jsem Vám ve druhém kole prezidentských voleb se zaťatými zuby dal hlas, nebyla totiž lepší volba, myslel jsem si, že už mne nemůžete ničím překvapit. Ani ve snu mne nenapadlo, že volím člověka zřejmě duševně chorého.

14.6.2018 v 17:08 | Karma: 41,01 | Přečteno: 5210x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Hovězí rozhodnutí bruselské

Na základě pravidel přicházejících z Bruselu jeví se dost pravděpodobným, že nelegální migranti, kteří překročí hranice EU bez náležitého veterinárního osvědčení, můžou být utraceni.

5.6.2018 v 22:47 | Karma: 36,04 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Trenýrky, hymna, vagina a espézetka

Zatímco zneuctění symbolů naší vlasti, za kterou tisíce našich spoluobčanů položily život, je považováno za uměleckou invenci, nepochopenou chátrou z umlčované většiny, přelepení symbolu EU na espézetce je málem kriminalizováno.

3.6.2018 v 17:51 | Karma: 47,02 | Přečteno: 7352x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Promluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:21

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny proběhne tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

SOCDEM žene Paroubkovu suverenitu k soudu. Žádá její vyřazení z voleb

25. dubna 2024  10:13

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro...

  • Počet článků 284
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.