Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Plná slávy

Plná slávy, neporažená a vítězná církev! Tak na mne působil nejen sobotní přímý přenos bohoslužby z westminsterské katedrály, sloužené svatým otcem Benediktem XVI., ale i celá jeho návštěva v Anglii, ač to mnohé ukrutně vytáčelo.

Lidé se často tážou, co slovo „Církev“ znamená. Co vše si pod tím představit? První odpovědí může být Matoušovo evangelium, kdy Ježíš říká: „I já pravím tobě: Ty jsi Petr, tj. skála, a na té skále vzdělám církev svou, a brány pekelné ji nepřemohou.“ (Mt 16, 18-19)

Církev tedy není, naštěstí, dílo lidské, ale Boží a proto jistě překoná všechny aféry a nástrahy. Svatý Otec vystupuje velmi pokorně a je si vědom, jak kriticky je vnímáno každé jeho slovo právě v zemi, kterou v těchto dnech navštívil. Posláním církve se ve svých listech hodně zabývá například svatý Pavel.

Ano, řekne člověk nepříliš věřící či dokonce nevěřící. Jsou to hezké věty v Bibli, ale pro mnohé jsou nesrozumitelné. Podstatnou nejsou ani tak právní hranice církve, ale spíš existenciálním, jsou-li jaké. Patří do církve člověk, který si věří "po svém", kdo je prostě "jen" dobrý a žije bohulibě, patří tam homosexuál, rozvedený, kdo nejde skrze Ježíše, ale spíš se inspiruje Buddhou etc., etc?

Tyto otázky provázejí věřící po staletí. Ostatně dost natrápily i velké světce, jako třeba Františka z Assisi, ale i matku Terezu či Terezii z Lisieux. To jsou otázky, vedoucí v drtivé většině k upevnění vlastní víry, někdy ovšem také k apostatismu, tedy odpadlictví. Zda výše uvedení lidé budou spaseni? Všichni jsme Děti Boží, zpívá se v jedné písni Kancionálu. A Otec nebeský je Otec nás všech. Stejně jako každý otec, tak i Otec nebeský miluje všechny své děti, tedy i ty zbloudilé a provinilé. Dokáže trestat, ostatně každé provinění si zaslouží trest a v běžném životě to většina lidí akceptuje, ale umí také odpouštět. My nedokážeme a hlavně nesmíme, s naším stupněm poznání, posoudit a tím méně odsoudit chování jiného člověka. My víme proč ten či onen jednal tak a ne jinak? Proto každého, kdo jde i mimo Krista, každého, kdo se staví nevěřícím, homosexuály, rozvedené, žijící tzv. na hromádce, bezdomovce, narkomany či dokonce i zločince, nemůžeme jen tak odsoudit. Ano, pokud jsou porušeny zákony lidské, které mnohdy však často vycházejí ze zákonů přirozených (lex natura) a tedy i ze zákonů božích (lex Dei), může, a dokonce musí být takový člověk potrestán již zde na zemi. K tomu nám slouží tzv. orgány činné v trestním řízení, veřejné mínění, soudy atp.

Otázka trestu Božího, tedy milosti Boží či věčné zavržení, není v pravomoci lidské, ale pouze v moci Boží. A každý, kdo se sám a dobrovolně Boha nezřekne, má naději na Boží milosrdenství, tedy i na spásu. I když kdo ví?! Možná i ti co se Boha zřeknou, mohou být nějakým způsobem spaseni. Člověk uvažuje vždy pouze jako člověk a lidský pojem spravedlnosti se může, a asi to tak skutečně je, silně odlišovat od pojmu Spravedlnosti Boží. Do Církve proto patří i ti, kteří nějakým způsobem mohou být jakoby mimo.

K Bohu vedou různé cesty. Mnoho lidí proto věří, že nejen cesta skrze Krista ale i skrze někoho jiného je stejně hodnotná, vede-li opravdu k Bohu. Na to nelze jen tak krátce odpovědět, nýbrž je třeba, aby každý z křesťanů si uvědomil, že je "údem těla Kristova", tedy církve a jednal tak, aby okolí si kladlo otázky: „Jak to, že se tak mají rádi, že si odpouští a jsou věrní svému přesvědčení?“ A abychom uměli mluvit o důvodech své víry. Abychom se inspirovali životem Ježíše a jeho skutků. Ovšem ruku na srdce: Kolik věřícících a takzvaně veřících tak skutečně jedná?

Pokud se budeme inspirovat životem Ježíše a jeho skutků, a s tím souvisí rovněž život  a skutky apoštolů, musíme zákonitě dojít k tomu, že cesta k Bohu jde především přes církev. Již jednou jsem odkazoval na Mt 16, 18-19. Daleko výraznější je pak Jan 21, 15-17, tedy tzv. druhý primát Petrův. V Matoušovi byl Petr ustanoven hlavou církve, v Janovi se specifikuje Petrovo poslání, tedy pást Kristovy ovce a beránky, tedy Boží lid, tj. církev.

Ano, existují cesty ke spáse a tedy k Bohu i mimo církev. Především pro lidi jiných náboženství, resp. pro lidi, kteří Kristovo učení z nejrůznějších příčin nepoznali. Nicméně pro křesťana, zvláště pro praktikujícího křesťana, je takové spoléhání se pouze na svou schopnost dojít k Bohu, resp. spoléhání se na Boží milost velmi a velmi nebezpečné a v konečném důsledku může být právě tím skutkem, který mu přibouchne dveře ke Spáse. Potom by se mohlo stát stejně, jak píše evangelista Jan: "- vy počnete venku státi a na dveře tlouci řkouce: ´Pane, otevři nám´, tu on odpovídaje řekne vám: Neznám vás, odkud jste?´ Tehdy počnete říkati: ´Jedli jsme před tebou a pili a na ulicích našich jsi učil.´ I řekne vám: ´Pravím vám: Nevím, odkud jste; odejděte ode mne všichni pachatelé nepravostí.´" (Jan13, 25b-27).

Ano každý z nás pokřtěných je údem Kristova těla, tedy členem Církve, přičemž některé tyto údy nemusí být zcela zdravé. I přestavitelé Církve mohou páchat nepravosti, které, pokud vyjdou najevo, Církev zdánlivě mohou poškodit. Vždy se však jedná o skutky jednotlivců, neboť jako celek je Církev již dva tisíce let skutečně plná slávy, neporažená a vítězná. I když v současném sekularizovaném světě se to může jevit jinak.

Pro odpověď v otázkách víry všem doporučuji román Bruce Marshala PLNÁ SLÁVY. Církev je plná slávy přes hříšnost a nedokonalost lidí, kteří se k ní hlásí, protože je plná slávy Boha, který skrze ni promlouvá ke světu. Proto také politování Svatého Otce nad skutky některých, i vysoce postavených kněží, není přiznáním nějaké slabosti či dokonce prohry Církve, ale důkazem její velikosti, síly a slávy.

Autor: M. K. Pijáček | neděle 19.9.2010 21:45 | karma článku: 13,05 | přečteno: 1274x
  • Další články autora

M. K. Pijáček

Dnešní stávka nebyl debakl, pane Plago

Dle soudu mnoha kantorů je pan Plaga nejhorším ministrem školství všech dob. Snad dokonce horším, než byla Kateřina Valachová. Přitom tento člověk se odvažuje tvrdit, že dnešní stávka učitelů je debakl!

6.11.2019 v 13:56 | Karma: 23,49 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Kdo za to může aneb Když pojem vlast se nenosí

Jsme v Česku, kde pojem vlast se nenosí. Jsme v Česku, kde národní hrdost, kterou mají jak Rusové, tak Američané, se zaměňuje za pálení trenek na Hradě a za strkání vlajky do vagíny. Kdo za to může? Prý učitelé a rodiče. Jen oni?

10.8.2018 v 14:30 | Karma: 38,93 | Přečteno: 2274x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

To by mohlo stačit, pane Miloši Zemane! Běžte se léčit!

Když jsem Vám ve druhém kole prezidentských voleb se zaťatými zuby dal hlas, nebyla totiž lepší volba, myslel jsem si, že už mne nemůžete ničím překvapit. Ani ve snu mne nenapadlo, že volím člověka zřejmě duševně chorého.

14.6.2018 v 17:08 | Karma: 41,01 | Přečteno: 5210x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Hovězí rozhodnutí bruselské

Na základě pravidel přicházejících z Bruselu jeví se dost pravděpodobným, že nelegální migranti, kteří překročí hranice EU bez náležitého veterinárního osvědčení, můžou být utraceni.

5.6.2018 v 22:47 | Karma: 36,04 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Trenýrky, hymna, vagina a espézetka

Zatímco zneuctění symbolů naší vlasti, za kterou tisíce našich spoluobčanů položily život, je považováno za uměleckou invenci, nepochopenou chátrou z umlčované většiny, přelepení symbolu EU na espézetce je málem kriminalizováno.

3.6.2018 v 17:51 | Karma: 47,02 | Přečteno: 7353x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 284
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.