Potvrzeno! Někteří jsme si rovnější!

11. 09. 2010 11:35:00
Orwellovský princip, že „...všichni jsme si rovni, ale někteří jsou si rovnější ...“, důsledně uplatňovaný za láskyplné vlády komunistů, včera opětovně potvrdil Ústavní soud.

Rozhodnutí Ústavního soudu o protiústavnosti snížení platů soudcům a státním zástupcům v době, kdy se šetří na všech stranách a pocítí to prakticky všichni občané této země, působí poněkud zvláštně. Všichni si tzv. utáhnou opasky, pouze soudcové ne. Jedno ze zdůvodnění nálezu Ústavního soudu, a dle mínění zbytku země – tedy všech bez soudců a prokurátorů, tedy nebezpečí ztráty nezávislosti této justiční aristokracie, jeví se mi směšným. Soudce Městského soudu v Brně, který v březnu tohoto roku podal žalobu o částku 2596,- Kč, kteroužto byl snížen jeho „mizerný“ soudcovský plat, jeví se tak jako potenciální příjemce sociálních dávek. Tato finanční újma, která ohrožuje jeho soudcovskou nezávislost, odpovídá pětašedesátitisícovému platu, s něhož se, jak všichni uznáte, dá stěží vyžít. Předpokládám, a z mediálních výstupů to zaznělo, že příjem tohoto soudce nepatří asi k těm nejvyšším. Nicméně, vyšší platové „újmě“, odpovídá samozřejmě vyšší plat.

To chtějí soudci a státní zástupci tvrdit, že taková směšná částka, alespoň vzhledem k výši jejich platů, zabrání tomu, aby se stali neúplatnými, či to zvýší jejich nezávislost při rozhodování? Je obecně známo, že s jídlem roste chuť. Proto jakákoliv výše platu nemůže zabránit korupčnímu chování, a tedy nezávislému rozhodování. Tomu zabrání pouze vysoký morální kredit toho či onoho člověka. V tomto případě soudce či státního zástupce. Člověk ctící vyšší principy mravní, bude rozhodovat nezávisle, a tudíž i spravedlivě, se stotisícovým platem stejně, jako s třicetitisícovým.

Námitky, že tato justiční smetánka, takový dojem na mne již dlouhodobě tato kategorie lidí činí, nemůže podnikat či jinak si přivydělat se mi jeví naprosto směšnou a zavádějící. Problém nízkých či vysokých odměn za vykonanou práci je docela v něčem jiném. Chtějí vážení ústavní soudcové tvrdit, že například učitel může své nízké finanční ohodnocení kompenzovat po „fajrontě“ třeba jako taxikář – viz. film Gympl – a ráno studenty a žáky kvalitně učit? A přitom se dále vzdělávat – stejně jako u soudců je u těchto lidí soustavné vzdělávání důležitým předpokladem kvalitního výkonu jejich práce. Chtějí páni soudcové tvrdit, že hasič, který během služby měl řadu výjezdů či po mnoho hodin se podílel na zásahu, může po návratu domu jít pracovat ještě někam jinam? A co zdravotní sestra, která po vyčerpávající službě si půjde sednout třeba do hypermarketu k pokladně a další den se zase s plným nasazením starat o pacienty? Nebo zámečník, soustružník či uklizečka by po tvrdé šichtě měli jít do nové, stejně namáhavé rachoty a tam poctivě makat? A přitom právě tito lidé to velmi často dělají, aby si přivydělali mnohdy alespoň tolik, o kolik páni soudcové přijdou. Pokud soudcové uvažují tímto způsobem, pak se mi jeví jako potenciální klienti psychologů či psychiatrů.

Skláním se před prezidentem Václavem Klausem, který právě tento týden označil soudcovský stav za další, nikým nevolenou komoru parlamentu, vytvářející z demokratické společnosti společnost soudcokratovskou. Václav Klaus, byť v mnohém s ním nesouhlasím, neváhá nazývat věci pravými jmény. A to udělal i tento týden. Děkuji, pane prezidente.

Všichni jsme si rovni, jen někteří jsme si rovnější. Nabývám dojmu, že rozhodnutí Ústavního soudu v tomto duchu není zrovna tak nepochopitelné, pokud si uvědomíme, kdy tyto ctihodné osobnosti studovaly. Kolik z nich získalo právnické vzdělání po listopadu? A tak orwellovský princip mají pěkně pod kůží. Problémem není konkrétní výše platu, ale, jak se mi to jeví, jejich pocit výjimečnosti a nedotknutelnosti.

Nebo se ve své úvaze mýlím? Pak se omlouvám. Avšak doposud nikdo mne nedokázal přesvědčit o opaku. Naopak! Politická reprezentace smýšlí podobně, ne – li stejně, jak je zřejmé z mediálních výroků řady politiků. Potom kauza, vyvolaná výrokem bývalé nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové o justiční mafii, se mi nejeví tak nesmyslnou, ba co víc, nabývám dojmu, že má daleko širší rozměr.

Autor: M. K. Pijáček | sobota 11.9.2010 11:35 | karma článku: 29.89 | přečteno: 1623x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 60 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 18.33 | Přečteno: 240 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 142 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 19.96 | Přečteno: 266 | Diskuse
Počet článků 284 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2236

Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...