Osobní odpovědnost politiků-Zamyslete se nad sebou, pane hejtmane

22. 08. 2010 22:34:00
Čerstvá zkušenost s lékařskou pohotovostí v krajské nemocnici ve Zlíně mne přiměla k napsání otevřeného dopisu hejtmanovi Zlínského kraje.

Vážený pane hejtmane,

v noci z pátku na sobotu byli moji blízcí příbuzní nuceni vyhledat lékařskou pohotovost. Jelikož bylo již třiadvacet hodin a uherskohradišťská nemocnice provozuje pohotovost pouze do dvaadvaceti hodin, rozjeli se v dobré víře do krajské Baťovy nemocnice ve Zlíně. V minulosti této možnosti využili v případě náhlého onemocnění dítěte. Jaké bylo jejich překvapení, když zjistili, že v krajské nemocnici noční služba lékařské pohotovosti byla rovněž zrušena. Pravda, ošetření se jim nakonec dostalo. Ale poněkud zvláštním, a dle mého soudu, na hlavu postaveným postupem.

Pacient, který má smůlu a onemocní po dvaadvacáté hodině, může přijít do nemocnice a vyhledat odbornou pomoc. To ano. Nejprve však musí sám diagnostikovat své potíže, tedy rozhodnout se kam jít, a pak navštíví příslušné oddělení, kde se mu bude věnovat specialista, který slouží noční pro potřeby pacientů toho kterého oddělení. Pokud se takový noční pacient zmýlí v diagnóze – ó, jaká trestuhodná neznalost - , tak ho tento specialista samozřejmě nasměruje k jinému specialistovi na jiné oddělení. Proto logickou reakcí ošetřujícího personálu vůči mým příbuzným byla otázka, proč nešli do hradišťské nemocnice. Tam to přece funguje úplně stejně. Omluvou jim bylo, že nevěděli, že došlo ke změně systému. Potrestáni ostatně byli projetým benzinem.

Nezdá se Vám, vážený pane hejtmane, takové zabezpečení lékařské péče, mírně řečeno, trochu zvláštní? Samozřejmě, svou odpověď určitě zaštítíte ekonomickými důvody. Taková argumentace je po parlamentních volbách obecným zaklínadlem snad na všechny problémy. A využívají ji všichni, bez ohledu na politickou příslušnost. Oponovat takovému argumentu se v současné době dá jen stěží, kdyby ...

... kdyby nebyl zrovna pro tento případ protiargument. Ano, provozování noční pohotovostní služby stojí peníze, které by krajský úřad musel pravděpodobně příslušné krajské nemocnici dát z rozpočtu. Určitě by to za rok nebyl malý peníz, to souhlasím. Jenomže co si mám jako daňový poplatník myslet, když pod Vaším vedením se spoustě lidí proplácel tzv. regulační poplatek za návštěvu lékaře, za položku na receptu či za pobyt v nemocnici. Uvědomujete si, vážený pane hejtmane, že v loňském roce Zlínský kraj takto neoprávněně prohospodařil 15 milionů korun a v roce letošním dalších 6,25 milionů (zdroj ČTK)?

Toto vytváří dojem, že jako sociálnědemokratický politik jste postavil zájmy stranické nad zájmy občanů kraje a spolu s ostatními spolustraníky v krajském zastupitelstvu, za asistence některých zastupitelů jiných stran, kteří si v koalici zachovali svá krajská korýtka, úmyslným a programovým porušováním zákona, připravil kraj o více než dvaadvacet milionů, které se mohly použít třeba právě na provozování alespoň jedné nepřetržité lékařské pohotovosti v kraji. Na jak dlouho by to vydrželo?

Dvaadvacet milionů není mnoho, když si uvědomíme, že sociální demokracie tímto způsobem promrhala více než šest set milionů korun. Nicméně, jedná se o peníze neúčelně vynaložené při současném programovém porušování zákona. Když řadový občan poruší zákon, tak bude potrestán. Když politik postaví stranické zájmy nad zákon, potrestán nebude. Proto si kladu otázku, zda ještě žijeme v právním státě. Kde je osobní odpovědnost politiků? Necítíte se, vážený pane hejtmane, sám spoluzodpovědným za tento stav? Zamyslete se, prosím, nad sebou.

S pozdravem Miroslav Pijáček, občan a daňový poplatník

Autor: M. K. Pijáček | neděle 22.8.2010 22:34 | karma článku: 24.70 | přečteno: 1550x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 125 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 272 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.02 | Přečteno: 146 | Diskuse
Počet článků 284 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2236

Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...