Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ví Obama co říká?

Ve stejném týdnu, kdy hamburská policie podnikla razii v mešitě Taiba, v níž se v minulosti setkávali i atentátníci z 11. září, americký prezident Obama podpořil stavbu mešity u Ground Zero. Uvědomil si pan prezident, že tím poplival památku tří tisícovek obětí bezprecedentního útoku islámského fundamentalismu?

Přestože Německo má velký problém s počtem muslimů, žijících v zemi, neváhala hamburská policie zasáhnout, když jejich aktivita se jevila německým úřadům v rozporu s německými zákony. V mešitě se setkávali v minulosti rovněž atentátníci z 11. září, desetičlenná skupina islamistických radikálů se zde skrývala před svým odchodem do výcvikového centra teroristů v Hindukúši.

Jen o pár dnů později americký prezident Barack Obama při večeři pro muslimské diplomaty u příležitosti Ramadánu (!) prohlásil: "Věřím, že muslimové mají stejné právo praktikovat své náboženství jako kdokoli jiný v této zemi. Včetně práva postavit modlitební místo a kulturní středisko na soukromém pozemku dolního Manhattanu v souladu s místními zákony." Tento výrok, pronesený měsíc před devátým výročím tragédie, dle mého soudu, nepotřebuje komentáře.

Co jsou vlastně mešity? K čemu slouží? Většina lidí, jak v Evpropě, tak v Americe, si neuvědomuje, že mešita, na rozdíl od křesťanských kostelů, není pouze domem modlitby, tedy místem setkání věřícího s Bohem. Islamismus je víra mimořádně veřejná a mimořádně kolektivní. … ústřední místo zaujímá mešita, bohoslužebná místnost (není-li k dispozici nic lepšího, může se jím stát i nějaké rozlehlá místnost)[1] Takže obecná představa mešity je „svatyně, vyznačující se kupolí s jedním či více minarety, z nichž muezzinové svolávají k modlitbě. Chybí – li tato architektonická struktura, rozumí se mešitou jakékoliv místo, kde věřící společně praktikují svou víru.“[2] Tomuto pojetí odpovídala i před několika dny uzavřená hamburská mešita Taiba.

Pro muslima mešita se ocitá v centru také proto, že není jen modlitebním místem. Je to místo, kde se setkává muslimská komunita. Základ páteční veřejné modlitby tvoří projev (chutba), který dává věřícím pokyny, jak se chovat[3] Z toho vyplývá, „že povolení ke stavění mešit se nemůže zakládat jen na principu náboženské svobody. Mešita představuje, abych tak řekl, muslimskou polis. Zatímco je náboženská svoboda pro člověka ze Západu jen jednou z mnoha svobod, Islám zná pouze náboženskou povinnost bez svobody.“[4]

Hlavní nebezpečí tkví především v tom, „že se dnes islamismus v podstatě a především ztotožňuje s cestou, kterou ukázal Alláh. Tato cesta je pak cestou Koránu a prostupuje nejen islámské právo, ale také – formami přímými či nepřímými – celý společenský, politický a kulturní život věřícího. Z čehož plyne, že když dospějeme k islámskému státu, narazíme na stát teokratický. V tom smyslu, že to není jednak stát demokratický, jenž by musel být legitimizován vůlí lidu, jednak stát sekulární, který si vůči církvi nárokuje autonomii, nýbrž stát náboženský, církevní, podřízený cestě diktované Alláhem.[5]

Odpůrci namítnou, že muslimský stát může být i státem laickým. Jako příklad budou uvádět Turecko, které se už řadu let domáhá vstupu do EU, v čemž ho zcela nezodpovědně některé členské státy Unie podporují. Laický státem „je Turecko od roku 1924, kdy osvícená diktatura Kemala Atatürka vnutila Turkům sekulární stát. Turecko však zůstává osamoceným případem svého druhu. Vyjímkou, která nic nedokazuje; sekulární charakter tureckého státu by se ostatně neudržel, pokud by ho nechránilo a nevynucovalo vojsko.“[6]

Pokud západní vlády budou benevolentní ke stavění mešit při současné nezodpovědné imigrační politice, dojde ke stále silnějšímu zatahování Islámu do evropského, potažmo amerického systému, což v konečné fázi může vést k islamizaci té či oné země. Svým neuváženým výrokem prezident Obama otvírá cestu právě této vizi, nehledě na zmařené životy téměř tři tisícovek jeho spoluobčanů. Nechci pana Obamu hodnotit jako prezidenta, to udělají sami Američané v příštích prezidentských volbách. Podobné názory, jaké pronesl při páteční večeři, se mi však jeví jako příslovečné chování se slona v porcelánu.

 

 

Giovanni Sartori  je italský politolog a filosof, patnáct let působil na  Kolumbijské univerzitě v New Yorku

 

[1] Sartori Giovanni: Pluralismus, multikulturalismus a přistěhovalci

[2] Ibid, poznámka 44

[3] Ibid

[4] Ibid, poznámka 45

[5]  Ibid

[6] Ibid

Autor: M. K. Pijáček | pondělí 16.8.2010 14:00 | karma článku: 21,55 | přečteno: 1444x
  • Další články autora

M. K. Pijáček

Dnešní stávka nebyl debakl, pane Plago

Dle soudu mnoha kantorů je pan Plaga nejhorším ministrem školství všech dob. Snad dokonce horším, než byla Kateřina Valachová. Přitom tento člověk se odvažuje tvrdit, že dnešní stávka učitelů je debakl!

6.11.2019 v 13:56 | Karma: 23,49 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Kdo za to může aneb Když pojem vlast se nenosí

Jsme v Česku, kde pojem vlast se nenosí. Jsme v Česku, kde národní hrdost, kterou mají jak Rusové, tak Američané, se zaměňuje za pálení trenek na Hradě a za strkání vlajky do vagíny. Kdo za to může? Prý učitelé a rodiče. Jen oni?

10.8.2018 v 14:30 | Karma: 38,93 | Přečteno: 2274x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

To by mohlo stačit, pane Miloši Zemane! Běžte se léčit!

Když jsem Vám ve druhém kole prezidentských voleb se zaťatými zuby dal hlas, nebyla totiž lepší volba, myslel jsem si, že už mne nemůžete ničím překvapit. Ani ve snu mne nenapadlo, že volím člověka zřejmě duševně chorého.

14.6.2018 v 17:08 | Karma: 41,01 | Přečteno: 5210x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Hovězí rozhodnutí bruselské

Na základě pravidel přicházejících z Bruselu jeví se dost pravděpodobným, že nelegální migranti, kteří překročí hranice EU bez náležitého veterinárního osvědčení, můžou být utraceni.

5.6.2018 v 22:47 | Karma: 36,04 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Trenýrky, hymna, vagina a espézetka

Zatímco zneuctění symbolů naší vlasti, za kterou tisíce našich spoluobčanů položily život, je považováno za uměleckou invenci, nepochopenou chátrou z umlčované většiny, přelepení symbolu EU na espézetce je málem kriminalizováno.

3.6.2018 v 17:51 | Karma: 47,02 | Přečteno: 7353x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 284
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.