Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Divoké sny topákovy

Divoké sny topáka mohou být divočejší, než divoké psy Maxipsa Fíka. Posuďte sami: Učitel z Kopanic, budoucí šéf ministerstva lesů, vod a strání, garant dotací zemědělcům. Nebo: Cimbalistka ze Slovácka jmenuje nového šéfa České filharmonie.

DIVOKÝ SEN PRVNÍ

Pantáta ze Suché Lozi by mohl být na ministerstvu v Těšnově v Praze 1.

Za posledních 35 let se na tomto významném státním úřadě principielně nic nezměnilo a s novým pánem se zase pojede po starém. Kopaničárský pantáta si vezme doporučené stranické a trojkoaliční náměstky. Ředitelé odborů se chvíli budou třást, než poznají nové nadřízené kamarády a zvyklosti nových politických šéfů, polovina se jich z pomsty vymění a polovina zůstane. Někdo přece musí pracovat a podporovat nového šéfa. Náměstci ředitelů odborů, již léta odchod do důchodu přesluhující, odejdou a nová krev se bude zaučovat od starších a zkušených. Střední a nižší kádry, tedy dělný lid úřednický, se moc nezmění a tak se pojede jako obvykle. Exministr Šebesta se vrátí na post ústředního ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce do Brna. Autopark ve dvoraně ministerstva bude nějaký čas v klidu, protože se musí šetřit, a pak šéf, samozřejmě z bezpečnostních důvodů, dostane novou audinu na cesty do Suché Lozi a Zlína. Ono, Kopaničáré sú dobří chlapci, ale pokáď sa im volačo nebude pozdávat, tak … … … Dyť na Kopanicách možeš dostat po čuni dřív než pivo. České lesy a Pošumaví budou zvát nového šéfa na hony a pomaloučku, polehoučku nastane odluka od topky, protože nezávislí starostové budou silnější než topáci.

PROBUZENÍ PRVNÍ

Po probuzení si vyděšený topák pustí zprávy a zjistí, že pantáta z Kopanic je pouze šéfem parlamentního klubu a na hony bude zván asi někdo jiný. Ono, náš Kopaničár má zřejmě všech pět pohromadě a uvědomuje si, že starostovat na dědině o tisícovce obyvatel je něco jiného, než řídit zvlčilou smečku na pražském ministerstvu. Díky Bohu. Aspoň nebude druhým Čunkem.

DIVOKÝ SEN DRUHÝ

Hradišťská cimbalistka učí Pražáky verbuňk

Nějakou dobu je klid, ale najednou má náš topák zase neklidné spaní. Švarná cérka z Hradišča, která velice šikovně tluče paličkami na cimbál, se zabydluje na Maltézském náměstí v Praze 1. Jako muzikantka určitě dosadí nového a vynikajícího šéfa revoltujícím filharmonikům, samozřejmě k jejich spokojenosti. Zda to bude pro dobro samotné filharmonie, je otázkou druhou, v tomto okamžiku ne zcela podstatnou. Promptně vyřeší vybudovaní důstojného stánku pro Muchovu Slovanskou epopej. Bude to kousek dozajista husarský, poněvadž na něm si vylámali zuby všichni její předchůdci. (Nebo nevylámali a docela sprostě se na to vykašlali?) Národní knihovna dostane nový odpovídající objekt a ne nějaký zelený chrchel, jak se svého času vyjádřil stařík na Hradě. Akorát, že ten zelený chrchel nám mohl celý svět závidět. Cimbálová virtuoska bude zvána na různé pracovní návštěvy. Děvčici z Moravy se tak splní sen mnoha a mnoha dívek. Pozná kouzlo Hollywoodu, uvidí ženské, ale i mužské idoly při práci (nebo i po práci). Na oplátku tito nositelé vrcholné kultury budou u nás točit svá veledíla a budou tak vzdělávat kulturně zaostalé Čechy a Moravany. A ne dvacet, ale i více procent jim za to bude vraceno zpět. A ona se častěji podívá tam, kde ještě nebyla.

PROBUZENÍ DRUHÉ

Po probuzení náš topák poučený předchozím divokým snem politickým si řekne „Sen je sen, probudíš se a je zase den“. Při snídaní otevře noviny a nevěří svým očím. Stojí tam černé na bílém, že „TOP 09 přišla se zajímavou kandidátkou – cimbálovou virtuoskou Zuzanou Lapčíkovou z Uherského Hradiště. Logiku to má. Hudebnice kandidovala za TOP 09 ve zlínském kraji“.

„To snad není pravda!“ zoufale zvolá náš nešťastný topák. A znovu a znovu čte tato slova. Ano, je to tak. Vždyť to napsali pánové Pokorný a Syrovátka z MF DNES. Jak to, že o tom náš chudáček topáček neví. Vždyť před několika dny na jednání hradišťského regionálního výborui, jehož je členem, nepadlo o tom ani slovu. Že by na jednání spal? Na krajském vedení o tom budou určitě vědět. Volá hned kolegovi z krajského výboru. Konečně, ten o tom ví! Úlevu vzápětí vystřídá zklamání. Ano krajský topák o tom ví, přečetl si to ve stejných novinách.

Zoufalý topák neví, co si má o tom myslet. Nezplodili páni pisálkové z nedostatku seriózních informací nějakou velekachnu? Nebo nastává odluka nezávislých od strany? Vysvětlení může být nekonečná řada. Nic proti jmenované dámě. Nic proti jejímu hudebnímu umění. Topák ze Slovácka cimbálovku miluje. Ale jako vrcholná politička, šéfka velmi složitého rezortu? To i Čunek by asi zvládl lépe. Jen ti redaktoři odvádějí stejně kvalitní práci.

Autor: M. K. Pijáček | pátek 25.6.2010 0:00 | karma článku: 12,05 | přečteno: 1007x
  • Další články autora

M. K. Pijáček

Dnešní stávka nebyl debakl, pane Plago

Dle soudu mnoha kantorů je pan Plaga nejhorším ministrem školství všech dob. Snad dokonce horším, než byla Kateřina Valachová. Přitom tento člověk se odvažuje tvrdit, že dnešní stávka učitelů je debakl!

6.11.2019 v 13:56 | Karma: 23,49 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Kdo za to může aneb Když pojem vlast se nenosí

Jsme v Česku, kde pojem vlast se nenosí. Jsme v Česku, kde národní hrdost, kterou mají jak Rusové, tak Američané, se zaměňuje za pálení trenek na Hradě a za strkání vlajky do vagíny. Kdo za to může? Prý učitelé a rodiče. Jen oni?

10.8.2018 v 14:30 | Karma: 38,93 | Přečteno: 2274x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

To by mohlo stačit, pane Miloši Zemane! Běžte se léčit!

Když jsem Vám ve druhém kole prezidentských voleb se zaťatými zuby dal hlas, nebyla totiž lepší volba, myslel jsem si, že už mne nemůžete ničím překvapit. Ani ve snu mne nenapadlo, že volím člověka zřejmě duševně chorého.

14.6.2018 v 17:08 | Karma: 41,01 | Přečteno: 5210x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Hovězí rozhodnutí bruselské

Na základě pravidel přicházejících z Bruselu jeví se dost pravděpodobným, že nelegální migranti, kteří překročí hranice EU bez náležitého veterinárního osvědčení, můžou být utraceni.

5.6.2018 v 22:47 | Karma: 36,04 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Trenýrky, hymna, vagina a espézetka

Zatímco zneuctění symbolů naší vlasti, za kterou tisíce našich spoluobčanů položily život, je považováno za uměleckou invenci, nepochopenou chátrou z umlčované většiny, přelepení symbolu EU na espézetce je málem kriminalizováno.

3.6.2018 v 17:51 | Karma: 47,02 | Přečteno: 7352x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 284
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.