Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdyby hloupost kvetla …

... na ministerstvu školství by měli prosperující květinářství. A ministerští úředníci by se měli dobře a nemuseli by být placeni z peněz daňových poplatníků.

Již delší dobu je zřejmé, že všechny rezorty budou muset šetřit. Z toho důvodu se mnozí úředníci státní správy, tedy i ministerstev, oprávněně začínají bát o svou existenci. Státní správa za socialistické nadvlády spokojeně bobtnala. Kdo byl v praxi neschopný, velmi často byl vykopnut směrem vzhůru. A když měl štěstí, mohl skončit i na ministerstvu, když ne rovnou v Národním shromáždění, obdobě dnešního parlamentu. To ostatně není nic nového. Vzpomínám si, že když jsem v období vlády soudruhů pracoval na železnici, tak se s trochou nadsázky říkalo, že ti nejneschopnější jsou z provozu vykopnuti směrem nahoru a že téměř vždy skončí na Dráze, což bylo tehdejší oblastní ředitelství ČSD, jako např. Střední dráha Olomouc. Bohužel, s podobným názorem ohledně likvidace neschopných, se setkávám i nyní v povolání učitelském. Pokud se někdo neosvědčí jako pedagog a náhodou má dostatečně ostré lokty či patřičné známosti, často končí jako inspektor, v pedagogickém výzkumáku, v Cermatu nebo dokonce na ministerstvu. A dle toho to se školstvím u nás vypadá. Stejně jako tenkrát na železnicí. Toto štěstí, myslím tím vyyhazov směrem vzhůru, ovšem nemívají schopní, avšak z nějakého důvodu nepohodlní, a navíc nemající patřičného známého. Kdysi končívali jako topiči a noční vrátní, nyní se z nich stávají klienti úřadů práce.

Z obavy o svou židli, o níž by v důsledku krize mohli přijít, snaží se mnozí úředníci dokazovat svou důležitost, hnidopišsky se párají v nesmyslech a vymýšlejí nejrůznější kraviny. Pardon, omlouvám se všem kravám. Myslím tím krávy čtyřnohé a rohaté.
To, co zplodili, a v těchto dnech zveřejnily, moudré hlavy na ministerstvu školství, přesahuje hranici chápání normálního člověka!  Ve spolupráci s tzv. genderovými lingvisty byla zplozena jakási příručka, nazvaná Kultura genderově vyváženého vyjadřování, která je přístupná na portálu ministerstva školství. Už dávno jsem nečetl tolik pitomostí od vysokoškolsky vzdělaných lidí.

Autorky tohoto moudra patrně nikdy neslyšely o maskulinitě a feminitě jako o interkulturní dimenzi. Pro doplnění vzdělání by si ctěné autorky měly něco přečíst, např. i do češtiny přeloženou práci G. Hofstedeho[i] či jinou publikaci. Tato dimenze vyjadřuje tzv. jazykovou reprezentaci rodu. To znamená, že v různých jazycích, které se u jednotlivých národů a kultur vyvíjely mnohdy po staletí či tisíciletí, se vyjadřuje (gender languges) či nevyjadřuje (non gender languages) mužský a ženský rod. Nádherné, libozvučné jazyky, jako je především čeština, ale také ruština, polština, němčina či dokonce hebrejština nebo hindské dialekty, by se podle několika genderistek a feministek za asistence ministerských úředníků měly předělat?  Myslím, že něco podobného v našich zemích už bylo, jak o tom nádhernou, želbohu, sexistickou češtinou píše Alois Jirásek v románu  F. L. Věk. Myslím tím různé zanícené puristy či brusiče jazyka českého, kteří ve snaze o vytvoření čistoty jazyka českého, vymýšleli mnohdy až neskutečné nesmysly. Tito lidé však byli vedeni velkou láskou k jazyku mateřskému. Čím jsou vedeny autorky tohoto pamfletu? Čím jsou vedeni ministerští úředníci, kteří tento nesmysl vedou sice jako doporučení, avšak podle mluvčí ministerstva Kateřiny Böhmové, vydavatelé učebních textů, vyžadující schvalovací doložku ministerstva, tento nesmysl budou muset akceptovat? Takže doporučení se tak nepřímo stává nařízením.

Odvolávat se na doporučení Evropské komise z roku 1990 považuji za alibismus, kterým se mají zamaskovat feministické mindráky autorek. A ministerský ouřad, aby nevypadal zkostnatěle, tomu za peníze daňových poplatníků dává své požehnání. Ostatně, nic nového pod sluncem. Jen se děsím, kam až pitomosti školských ministerálů časem zajdou.

To se podle nich asi bude muset přepsat také celá česká literatura. Třeba již výše zmíněný Alois Jirásek. Rovněž Babička Boženy Němcové je silně sexistická. Bude se tedy přepisovat? A co takový kmet Vrchlický? On je rovněž nezdravě sexistický. Nebo nádherné překlady Shakespeara a Goetha zmiňovaného kmeta Vrchlického či J. V. Sládka? Ty se také budou předělávat?

Podobné snahy by třeba ve Švédsku, které si nikdo nedovolí obvinit z diskriminace žen, způsobily další problémy. Protože například paní Johansonová je manželkou syna nějakého Johana. Co s tím, nevážené dámy feministky? Co s tím, nevážení ministerští úředníci? Teď nevím, ale asi jsem měl správně napsat nevážení úřadující. Slovo úřadující však má již jiný význam. Pokud by tomu tak mělo být, v českém jazyce by ubyla spousta synonym, která tvoří češtinu češtinou, a enormě by narostl počet homonym, takže význam slova by se usuzoval až z kontextu.

Jazyk český je nádherný jazyk. Jako zarytý Moravák nedám dopustit na jeho zvukomalebnost a bohatost vyjadřování. Vždycky trpím, když slyším, jak v médiích, bohužel nejen komerčních, ale v poslední době stále častěji i veřejnoprávních, tak také mnohými politiky je tento jazyk przněn. Přechylovací přípony nádherně vyjadřují ženský rod, a tudíž v podstatných či přídavných jménech, ba i zájmenech, silně vyjadřují ženský jazykový element. A přesto řada žen se stydí za příponu - ová ve svém příjmení a používá mužský tvar. Za příklad může posloužit třeba Darinka Rolincová - Dara Rolins. Není v tom kus sexismu? Co s tímto na ministerstvu udělají?

Proto bych doporučil školským ministeriálům, aby místo vymýšlení hloupostí, raději se postarali o zajištění konečné verze státních maturit, protože tady mají už z ostudy upletený kabát. Aby podpořili odborné školství. Vědí vůbec ministerští úředníci, že zatímco demografický vývoj populace má sestupnou tendenci, tak počet škol má tendenci vzrůstající? Tedy, přeloženo do normální řeči, vědí ministerští úředníci, že zatímco žáků ubývá, oni vystavují nové a nové akreditace vznikajícím školám? To už nemá co do činění se zdravou konkurencí na trhu vzdělávání. Stát by neměl jen tak pustit z rukou školskou a vzdělávací problematiku. To znamená, že by měl do určité míry regulovat jak počet škol, právě s ohledem na demografický vývoj, tak také jejich skladbu a úroveň. Páni a paní úřadující na ministerstvu školství, nebyla by toto poněkud rozumnější náplň vaší činnosti?

A propos! Vážené autorky, přeji vám, abyste náhodou nebyly jako hostky, kterým se při navštívení udělalo nevolno a nemusel vás ošetřit zdravotní sestr (nebo zdravotní bratr?).

 

[i] Hofstede, G.: Kultury a organizace. Software lidské mysli. Praha, FF UK 1999

Autor: M. K. Pijáček | úterý 26.1.2010 16:20 | karma článku: 24,44 | přečteno: 1706x
  • Další články autora

M. K. Pijáček

Dnešní stávka nebyl debakl, pane Plago

Dle soudu mnoha kantorů je pan Plaga nejhorším ministrem školství všech dob. Snad dokonce horším, než byla Kateřina Valachová. Přitom tento člověk se odvažuje tvrdit, že dnešní stávka učitelů je debakl!

6.11.2019 v 13:56 | Karma: 23,49 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Kdo za to může aneb Když pojem vlast se nenosí

Jsme v Česku, kde pojem vlast se nenosí. Jsme v Česku, kde národní hrdost, kterou mají jak Rusové, tak Američané, se zaměňuje za pálení trenek na Hradě a za strkání vlajky do vagíny. Kdo za to může? Prý učitelé a rodiče. Jen oni?

10.8.2018 v 14:30 | Karma: 38,93 | Přečteno: 2274x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

To by mohlo stačit, pane Miloši Zemane! Běžte se léčit!

Když jsem Vám ve druhém kole prezidentských voleb se zaťatými zuby dal hlas, nebyla totiž lepší volba, myslel jsem si, že už mne nemůžete ničím překvapit. Ani ve snu mne nenapadlo, že volím člověka zřejmě duševně chorého.

14.6.2018 v 17:08 | Karma: 41,01 | Přečteno: 5210x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Hovězí rozhodnutí bruselské

Na základě pravidel přicházejících z Bruselu jeví se dost pravděpodobným, že nelegální migranti, kteří překročí hranice EU bez náležitého veterinárního osvědčení, můžou být utraceni.

5.6.2018 v 22:47 | Karma: 36,04 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Trenýrky, hymna, vagina a espézetka

Zatímco zneuctění symbolů naší vlasti, za kterou tisíce našich spoluobčanů položily život, je považováno za uměleckou invenci, nepochopenou chátrou z umlčované většiny, přelepení symbolu EU na espézetce je málem kriminalizováno.

3.6.2018 v 17:51 | Karma: 47,02 | Přečteno: 7352x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:25

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 284
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.