Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zloděj křičí:“Chyťte zloděje!“, aneb Tři mušketýři po česku

Tímto známým rčením by se dal interpretovat názor Václava Klause, že za současnou situaci nemohou politici, ale Ústavní soud. Pokud bychom personifikovali hlavní viníky politické krize, dospěli bychom ke jménům Paroubek, Topolánek a Klaus. Tři mušketýři, jenom d´Artagnan schází. Nebo je jím Ústavní soud?

Viník první - Jiří Paroubek (Porthos?)

          Sociální demokracie od prohraných voleb v roce 2006 se  jakýmkoliv způsobem snažila odstřelit Topolánkovu vládu. Po řadě pokusů vyslovit nedůvěru vládě, které málokdo bral vážně, najednou se mu to nečekaně podařilo. Dle rčení, „Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až ..."dál to asi každý zná. Určitě to pro něho i jeho stranické kolegy byl šok. Zcela nečekaně, dle všeho nechtíc, odstřelil Topolánkův kabinet uprostřed českého předsednictví v EU. Na ostudu evropského, či dokonce světového formátu bylo zaděláno. Co teď? Alternativa nebyla přichystána, jak zaznělo i před několika dny na jednání Ústavního soudu. Převzít zodpovědnost za novou vládu? Ani za nic! Proto se zrodila myšlenka předčasných voleb, provázená hysterií strachu, aby se Topolánek náhodou nevzpamatoval.

Viník druhý - Mirek Topolánek (Athos?)

          Přestože sám sebe označuje za „chlapa s gulama", čímž dává najevo tvrdou a nezlomnou valašskou náturu, dostal asi strach. Jediné, čím mohl zachránit reputaci svou, své strany a především České republiky, bylo trvat na setrvání vlády minimálně do konce předsednictví v EU. V tomto duchu měl trvat na stanovisku vůči prezidentu republiky. Jako předseda strany, která vyhrála volby, měl požádat prezidenta o nové pověření k sestavení vlády. Z koaličních stran měl za sebou lidovce, kteří i přes vlastní vnitřní rozpory zůstali pro tuto situaci jednotní. Mirek Topolánek se však jako chlap nezachoval.  Proč? Že by se bál Paroubka? Tomu nevěřím. Bál se snad Hradního pána? Není tajemstvím, že se zakladatelem strany, se moc v lásce neměl. Dalo by se hovořit až o vzájemné nenávisti. Tím spíš měl Mirek Topolánek tlačit na prezidenta, aby se řídil Ústavou. Místo toho se podřídil situaci, čímž se stal spoluviníkem stávající situace.

Viník třetí - Václav Klaus (Aramis?)

          Zlé jazyky tvrdí, že to byl vrcholný okamžik jeho politické kariéry. Osud republiky závisel pouze na jeho rozhodnutí. Jenom on sám mohl rozhodnout, zda někoho pověří sestavením politické vlády, nebo se bude podílet vzniku vlády politické, tzv. letní nebo dokonce loutkové, jak se v ty dny hovořilo. Že by Topolánka pověřil sestavením nového kabinetu, nepřicházelo pro Hradního, vlastně v tyto okamžiky Českého pána v úvahu. Pověřit Jiřího Paroubka? Ten o tuto poctu očividně nestál. Nechat dotáhnout Topolánka vedení země do konce předsednictví v EU? Proč? Vždyť taková příležitost se už nenaskytne. Jaká? Přece řádně zkoupat toho protivného Valacha, který si dovolil nectít svého předchůdce, tatíčka zakladatele ODS. Přitom se mohlo jednat o elegantní řešení. A po předsednictví jednat o nové vládě, která by zemi dovedla k řádnému termínu voleb s vládou politickou nebo úřednickou.  Vlastní ješitností, dalo by se říci až „klausovským narcismem" významnou měrou přispěl ke kocourkovskému politickému cirkusu, jehož jsme všichni svědky.

 a d´Artagnan - Ústavní soud ?

          Zachránce Topolánkovy vlády, pro své bývalé socdemácké spolupartajníky bezpáteřní přeběhlík Melčák, podává ústavní stížnost na protiústavní postup jak parlamentu, tak i prezidenta republiky. Tento bezpáteřník tím prokázal obrovskou občanskou statečnost. Ústavní soud rozhodl, jak rozhodl. Všichni začali řvát, že Ústavní soud nemá právo zasahovat do zákonů, které byly schváleny absolutní většinou. Nejvíce řval Jiří Paroubek a jeho nohsledi. Okamžitě se stal znalcem ústavního práva, když tvrdil, že je "... přesvědčen, že rozhodnutí Ústavního soudu je v rozporu s principem Ústavy, že veškerá moc náleží lidu." Předseda Paroubek dle všeho Ústavu vůbec nečetl. Poněvadž v Hlavě první, článku 1., odstavci 1. Ústavy České republiky stojí doslova: „Lid je zdrojem veškeré státní moci; vykonává ji prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní."  Proto svým rozhodnutím se Ústavní soud neplete do politiky, ale vykonává svou činnost v naprostém souladu s Ústavou. Jeho rozhodnutí je ukázkou toho, že jsme stále demokratickou společností, kde zájmy občanů jsou postaveny nad zájmy partikulární a partajní.

Závěr?

          Je viníkem d´Artagnan, tedy Ústavní soud? Dle názoru mnohých nikoliv. Viníky jsou výše uvedení pánové, z nichž dva představují své rozhádané partaje, třetí sám sebe. Každopádně situace, která nastala po dnešním jednání - nejednání Poslanecké sněmovny, není zaviněna Ústavním soudem, ale politickými dobrodruhy. To by si člověk na Hradě měl zapsat za uši.

Autor: M. K. Pijáček | úterý 15.9.2009 21:19 | karma článku: 18,47 | přečteno: 1678x
  • Další články autora

M. K. Pijáček

Dnešní stávka nebyl debakl, pane Plago

Dle soudu mnoha kantorů je pan Plaga nejhorším ministrem školství všech dob. Snad dokonce horším, než byla Kateřina Valachová. Přitom tento člověk se odvažuje tvrdit, že dnešní stávka učitelů je debakl!

6.11.2019 v 13:56 | Karma: 23,49 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Kdo za to může aneb Když pojem vlast se nenosí

Jsme v Česku, kde pojem vlast se nenosí. Jsme v Česku, kde národní hrdost, kterou mají jak Rusové, tak Američané, se zaměňuje za pálení trenek na Hradě a za strkání vlajky do vagíny. Kdo za to může? Prý učitelé a rodiče. Jen oni?

10.8.2018 v 14:30 | Karma: 38,93 | Přečteno: 2274x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

To by mohlo stačit, pane Miloši Zemane! Běžte se léčit!

Když jsem Vám ve druhém kole prezidentských voleb se zaťatými zuby dal hlas, nebyla totiž lepší volba, myslel jsem si, že už mne nemůžete ničím překvapit. Ani ve snu mne nenapadlo, že volím člověka zřejmě duševně chorého.

14.6.2018 v 17:08 | Karma: 41,01 | Přečteno: 5210x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Hovězí rozhodnutí bruselské

Na základě pravidel přicházejících z Bruselu jeví se dost pravděpodobným, že nelegální migranti, kteří překročí hranice EU bez náležitého veterinárního osvědčení, můžou být utraceni.

5.6.2018 v 22:47 | Karma: 36,04 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Trenýrky, hymna, vagina a espézetka

Zatímco zneuctění symbolů naší vlasti, za kterou tisíce našich spoluobčanů položily život, je považováno za uměleckou invenci, nepochopenou chátrou z umlčované většiny, přelepení symbolu EU na espézetce je málem kriminalizováno.

3.6.2018 v 17:51 | Karma: 47,02 | Přečteno: 7352x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 284
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.