Dostali demokraticky přes hubu

14. 09. 2009 21:07:00
Jedním z principů demokratického zřízení je nedotknutelnost soukromého vlastnictví. Kdo to nehodlá ctít, musí počítat s tím, že může dostat demokraticky přes hubu. To se stalo squatterům.

Zabrání soukromého majetku bez souhlasu majitele se dá počítat k největším zhovadilostem. Jakákoliv argumentace je neomluvitelná. Nemáš kde bydlet? Proč? Proč nepracuješ? Proč si neseženeš bydlení? Nechce se ti třeba platit nájem? Proč? Proč na tvou nechuť ctít zákony má doplácet někdo jiný?

Jestliže začnu bez souhlasu majitele užívat k osobnímu prospěchu cizí majetek, je to obyčejná zlodějna. Není vůbec podstatné, v jakém stavu se daný majetek nachází. Pokud by svým stavem ohrožoval jiné, jsou zde příslušné úřady, které by měly zasáhnout. V žádném to nezavdává nikomu právo do objektu se nastěhovat. Tolerovat pod pláštíkem jakési pochybné alternativní kultury šíření destruktivního životního stylu je nepřijatelné. V polistopadové éře podobných incidentů bylo několik desítek.

Před necelými třemi měsíci veřejné mínění rozvířil incident ve vile Milada. Je smutné, že policie nepostupovala tehdy dost razantně. Je smutné, že na místo se dostavil dokonce člen vlády a se squattery vyjednával. Ba, dokonce nabídl další jednání o alternativě bydlení pro squatery tak, aby si mohli zachovat svébytný způsob života, na který jsou zvyklí. ... "Budeme se snažit zohlednit potřeby vyplývající z životního stylu těchto lidí. Mám naději," řekl.[1] Je smutné, že kromě ministra Kocába s nimi vyjednával dokonce i policejní ředitel. Oba tito činitelé jsou velmi dobře placení z našich daní. Místo razantního sjednání pořádku, podíleli se na cirkusu, který přiznává všemožná práva svoloči, jež neví, co roupama dělat. V důsledku toho se dostali do secesního domu v Truhlářské. Znám ten dům velmi dobře a myslím, že si nezaslouží takové nájemníky. A ostatní obyvatelé a sousedé? Ti nemají žádná práva? Pane ministře Kocábe, jak zajistíte občanská a lidská práva pro lidi, kteří jsou nuceni i kvůli Vám mít takové sousedy? Stokrát proklínaní Romové či bezdomovci jsou nicky proti této lůze.

Odkud se rekrutují, Jsou to skutečné „socky", nebo rozežraní frackové zbohatlíků? Hesla „Bydlení je právo" a jim podobná, jsou nesmysl a zavánějí levicovou ideologií. Nicméně i komunisté, které osobně nemusím, se od takových distancují. Takové názory totiž nejsou levicové, ale levičácké. Levicoví extrémisté, anarchisté. Za takové jsou považováni v některých evropských zemích. A tak se k nim tamější společnosti i úřady stavějí.

Sobotní nekompromisní a bleskový zásah policie lze jenom uvítat. Stále mám před očima televizní záběry, kdy squatti řvali na zasahující policisty „gestapo, gestapo". Velmi rád bych jim dal pocítit alespoň hodinovou proceduru na gestapu či STB. Asi by změnili názor na to, co si mohou v demokratické společnosti dovolit. Rovněž velmi rychlé jednání soudu je na místě. Tresty které dnes padly, se mi jeví poněkud mírné. Nicméně je velmi důležité, že padly a navíc tak rychle. Ať je to pro výstrahu ostatním, kteří s plnou hubou žvástů o demokracii plivou na samu podstatu demokracie. Tak aspoň přes tu hubu dostali. Jenom je zde obava, aby veřejně prospěšné práce skutečně odpracovali. Doufám, že úřady si to pohlídají.

Pokud někteří jejich zastánci a sympatizanti protestují a policisty, kteří chrání soukromý majetek a občanská práva, obviňují z brutality, mohou si squatty vzít k sobě domů. Na své dvory či zahrady. Potom to bude jejich věc, pokud přitom nebudou obtěžovat své sousedy.

A propos. Jestli někdo ze řvoucích čumilů také nějakou koupil, dobře mu tak. S tím měl počítat. Těžko by asi řval a očumoval napřiklad během zásahu pořádkových jednotek někde v Iráku nebo v Afganistánu, či na Kubě nebo v Číně.



[1] Citováno dle iDnes.cz, 30. června 2009 10:05, aktualizováno 23:11

Autor: M. K. Pijáček | pondělí 14.9.2009 21:07 | karma článku: 42.91 | přečteno: 8493x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.23 | Přečteno: 593 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2070 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.80 | Přečteno: 292 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 284 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2236

Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...